Ik had weer eens zin in wat lekkers… In zoetigheid, in chocola! Nou ben ik niet zo’n bakker, ik ben meer van het koken, maar af en toe kriebelt het om weer eens een taartje de oven in te schuiven. Ik vind het echt té leuk om gewoon wat te proberen in de keuken, om te zien wat ik in mijn keukenkastjes heb staan en daar mee aan de slag te gaan. Met een klein overschot van zoete aardappelen in huis, was de keuze voor deze zoete aardappel chocolade taart snel gemaakt. Ik denk zelfs dat jij ook alle ingrediënten wel in huis hebt, dus waarom zou je op deze doordeweekse dag niet lekker aan het bakken gaan? Ik zou het wel weten hoor, want dit taartje is zo goed!
Eens in de zoveel tijd móet ik iets bakken, dan heb ik daar ineens zo’n zin in! Koken doe ik elke dag, natuurlijk voor mijn blog maar ook op alle andere dagen ben ik wel in de keuken te vinden om eten klaar te maken. Maar bakken, als in taarten, cakes, muffins en dat soort smakelijke dingen, doe ik niet heel erg vaak. Koken ligt mij toch meer, omdat ik het veel meer op gevoel kan doen. Bij het bakken ga ik teveel nadenken. Hoeveel eieren, wel of geen melk, boter of kokosolie? En dan weet ik het vaak niet goed meer. Oftewel, met bakken probeer ik vaak maar wat…. De laatste keer pakte dat niet zo goed uit, was mijn cake met kersen helemaal niet zo lekker (en mooi!) geworden…. Deze keer ging het gelukkig wel allemaal goed, ook al heb ik weer maar wat gedaan….
Uiteindelijk werk ik in de keuken dus gewoon op gevoel. Met het koken ben ik iets zelfverzekerder dan bij het bakken, maar juist ook daarom vind ik het leuk om te experimenteren. Maar waarom ik ook niet zo heel vaak een taart of cake bak, is omdat het er vaak op neerkomt dat ik het grootste gedeelte zelf op eet. Bij ons in huis wonen niet zulke taartliefhebbers, dus vaak wacht ik tot er een goed moment is om mijn taart uit te delen. Een etentje met de familie, of wanneer ik visite krijg, zijn de perfecte momenten om aan mijn bakkriebels toe te geven!
In deze chocolade taart verwerkte ik zoete aardappel, een makkelijke manier om de taart lekker smeuïg te krijgen. Eerder ging ik al aan de slag met courgette, en daar maakte ik een superlekkere brownie mee. En ook wortels doen het natuurlijk goed in zoete baksels, de worteltaart op mijn blog is nog steeds een van mijn favorieten. Je kunt zoete aardappels trouwens ook prima in een hartige zoete aardappel taart verwerken, lekker als lunchgerecht of bij de avondmaaltijd.
Zoete aardappel chocolade taart
Voor 1 klein taartje:
- 1 medium zoete aardappel
- 50 gr amandelmeel
- 50 gr havermout
- 2 eieren
- 2 el cacao
- 50 gr palmsuiker
- 1 tl koekkruiden
- 1 el kokosolie
- 1 tl bakpoeder
- snuf zout
- 2 el amandelschaafsel
Nodig; schaaltje, mengkom, rasp, springvorm 15 cm, bakpapier
Bereiden: Verwarm de oven voor op 180 graden.
Schil de zoete aardappel en rasp deze boven een schaaltje, zorg ervoor dat je 100 gram geraspte zoete aardappel hebt.
Doe het amandelmeel, de havermout, de cacao, de suiker, de koekkruiden, het bakpoeder en een snuf zout in de mengkom. Roer goed door.
Tik de eieren boven de mengkom en klop ze door de droge ingrediënten.
Smelt 1 el kokosolie en voeg deze toe aan de mengkom. Doe nu ook de zoete aardappel bij het beslag voor de zoete aardappel chocolade taart en meng alles goed door elkaar.
Bekleed de springvorm met bakpapier. Het papier krijg je het makkelijkst in de vorm door het even nat te maken onder de kraan, te verfrommelen tot een prop en dan voorzichtig weer uit te trekken. Je zult zien dat het bakpapier nu veel makkelijker te gebruiken is.
Schep het beslag voor de zoete aardappel chocolade taart in de springvorm, bestrooi met het amandelschaafsel en schuif voor 25 minuten in de voorverwarmde oven. Enjoy!
Ga jij aan de slag met dit recept voor zoete aardappel chocolade taart? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
8 reacties
Wilde even zeggen dat ik dit echt een heel slim idee vind… Worteltaart ken ik, en pompoen, maar over zoete aardappel had ik nooit nagedacht! Ga ik een keer proberen!
Leuk idee om de zoete aardappel in taart te verwerken,maar ff geen palmsuiker in huis, dus agave siroop is dat een optie????
Wat n super leuk en heerlijk recept deze zoete aardappel brownie taart. Heb deze gemaakt in n cakevorm (silicone-vorm opdat je hem er zo uit kan drukken) en gesneden als vierkante stukjes brownie.. Super lekker en heerlijk om mee te nemen voor onderweg. Deze recepten maken mij blij (en mijn golfmaatjes ook).
Dat je zoiets lekkers EN zoets van een zoete aardappel kan maken! Nooit geweten! Ik heb er nog 1 liggen en ik neem serieus in overweging om nu zo’n taart te gaan maken! haha. 😉
Wauw, dit ziet er heel lekker uit! Dit wil ik wel een keer proberen! 🙂
Hij is heerlijk, ik heb dubbele hoeveelheid gedaan omdat ik meer zoete aardappel had. Ook daardoor de baktijd verlengd met 20 minuten. Echt super!!! De tip van het bakpapier nat maken werkt perfect, Thanx.
Heel lekker en gemakkelijk te maken! De tweede keer met teffvlokken gemaakt ipv havermout – ook heerlijk!
Klinkt ook erg lekker!