Een vegetarische Wellington met champignons, spinazie en rode biet. Een prachtig hoofdgerecht voor het kerstmenu als je een keer vlees of vis wilt overslaan. De beef Wellington is een echt kerstklassieker van ossenhaas ingepakt in bladerdeeg.
In dit recept geef ik daar een vegetarische draai aan en kies ik voor een vulling van champignons, spinazie, rode biet, gemengde noten en Parmezaanse kaas.
Vegetarisch hoofdgerecht voor Kerst
Dit vegetarische kerstgerecht mag als pronkstuk in het midden van de tafel staan, eigenlijk hoeven er niet eens bijgerechten naast…. toch ga ik ook nog lekkere bijgerechten recepten delen in de komende dagen. Laten we lekker los gaan met de kerst inspiratie, ik kan niet wachten!
Vegetarische Wellington recept
Er stonden nog geen vegetarische kerstrecepten op de blog en ik vind het hoog tijd om daar verandering in te brengen. Natuurlijk is het ook heel feestelijk om bijvoorbeeld een quiche met pompoen, champignons en oude kaas op tafel te zetten.
Maar het is Kerst, en dan pak ik graag een beetje meer uit! Een vegetarische Wellington met champignons, spinazie en rode biet is het geworden.
Wel een recept met bladerdeeg dus, maar dan net even sjieker! En toch, zo lastig is dit Wellington recept niet. Je kunt de vulling ook al prima van tevoren klaar maken. Want het mag dan Kerst zijn, ik zit liever langer aan tafel met de liefste mensen om mij heen dan dat ik úren in de keuken sta!
Ingrediënten
- 1 rol vers bladerdeeg
- 2 uien
- 3 teentjes knoflook
- 400 gram kastanje champignons
- 400 gram bladspinazie
- 250 gram rode biet (gekookt)
- 75 gram gemengde noten (ongebrand en ongezouten)
- 50 gram Parmezaanse kaas (geraspt)
- 3 eetlepels havermout
- 4 takjes verse tijm
- 2 eetlepels mosterd
- peper
- zout
- olie om te bakken
- 1 ei
Bereiden
- Schil en snipper de ui. Maak de knoflook schoon. Borstel de kastanje champignons schoon en snij fijn. Ris de blaadjes verse tijm van de takjes.
- Verwarm wat olie in een koekenpan en fruit hier de ui in aan. Pers de knoflook uit boven de pan en voeg de champignons, verse tijm en een snuf peper en zout toe. Laat de champignons zo'n 6 minuten bakken. Voeg dan de verse bladspinazie toe en bak kort mee tot de spinazie is geslonken.
- Draai het vuur onder de koekenpan nu even uit en schep de vulling voor de vegetarische Wellington over in een vergiet om het vocht eruit te laten lopen.
- Snij de voorgekookte rode biet in kleine stukjes. Hak de gemengde noten fijn.
- Doe de champignons met ui, knoflook en spinazie in een schaal en voeg hier de rode biet en de noten aan toe. Schep goed door elkaar en laat de vulling afkoelen. Je kunt de vulling voor de Wellington al geheel van tevoren klaar maken!
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Rol het bladerdeeg uit en leg dit op het bakpapier op het rooster van de oven.
- Voeg de mosterd, Parmezaanse kaas en 3 eetlepels havermout toe aan de vulling voor de vegetarische Wellington en meng alle ingrediënten goed.
- Schep de vulling in het midden van het bladerdeeg, spreid in de lengte uit en zorg dat er aan de zijkanten en uiteinden genoeg ruimte overblijft om het bladerdeeg dicht te vouwen.
- Vouw voorzichtig de uiteinden van het bladerdeeg over de vulling en vouw de zijkanten dicht. Zorg dat op de plekken waar het bladerdeeg over elkaar heen gaat niet te dikke lagen ontstaan, dit wordt anders niet gaar.
- Rol voorzichtig de vegetarische Wellington om, zodat de naden van het bladerdeeg aan de onderkant zitten. Snij met een scherp mes voorzichtig een mooi patroon in het bladerdeeg.
- Kluts het ei en bestrijk het bladerdeeg hier 2x mee.
- Schuif de vegetarische Wellington nu voor 40-50 minuten in de warme oven. Serveer warm!
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste recepten die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga je aan de slag met dit recept voor vegetarische Wellington met champignons, spinazie en rode biet? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest | YouTube
Foto’s door Renske van Buren
3 reacties
Heerlijk! Feestelijk gerecht voor onze kerstdag. We hebben genoten.
Kun je dit gerecht laten afkoelen en op een later moment opwarmen? Of zal dat niet gaan?
Ja hoor, dat kan zeker wel, dan op lage temperatuur in de oven en eventueel afgedekt met een stukje aluminium folie.