Een feestelijke hartige kerstkrans van croissantdeeg met camembert en cranberry. Heerlijk voor bij de kerstbrunch, voor bij de borrel of als feestelijk hapje vooraf. Vind je het er niet heel gezellig uit zien, deze eetbare kerstkrans? Dit recept zingt het woord Kerst en de combinatie van pittige camembert en zoete cranberry compote zijn echt te gek!
We zijn nu echt bijna bij de feestdagen aangekomen, weet jij al wat je op tafel gaat zetten? Wil je beginnen met een gezellige borrel met de liefsten om je heen, dan is deze mooie krans van croissantdeeg, gevuld met camembert, cranberry, tijm en pistachenootjes een feestelijk hapje voor Kerst!
Hartige croissantkrans
Hapjes voor Kerst…. meestal beginnen wij het kerstdiner met een borrelmoment vooraf. Met de feestdagen pakken we lekker uit en dan zetten we natuurlijk net even meer dan een toastje met Franse kaas op tafel. Ik vind het leuk om dan net even wat extra’s te doen, om zo de magie van deze dagen te verhogen!
Hartstikke gezellig om zo’n tafel vol met lekkere hapjes te zetten. Wat dacht je van wat verschillende stokbrood hapjes voor bij de borrel? Wat zelfgemaakte gehaktballetjes? Of misschien wel een hele Italiaanse borrelplank? Of dus deze gezellige hartige croissantkrans!
Voor deze hartige kerstkrans gebruik ik geen bladerdeeg maar croissantdeeg. Je weet wel, die blikjes die je open moet draaien en waar je zelf croissantjes van kunt rollen. Ik ben gek op de combinatie van het zoetige croissantdeeg en dan de hartige smaak van kaas.
Mijn croissantjes beleg ik dan ook altijd met plakjes belegen kaas, brie of camembert. Zo ontstond het idee om voor de feestdagen deze gouden combi om te toveren tot een borrel recept. De zelfgemaakte cranberry compote maakt dit hapje helemaal af!
Hartige kerstkrans met camembert
Net als dat ik met Sinterklaas ook liever ga voor een hartige banketletter, ben ik met Kerst ook meer van de hartige hapjes. Al moet ik zeggen dat ik wel heel erg gek ben op een zoete kerst tulband. Maar dat is dan meer voor het ontbijt.
Voor bij de borrel ga ik uitpakken met deze hartige kerstkrans met camembert. En hoe indrukwekkend deze krans er uit mag zien – je gaat hier punten mee scoren! – toch is het niet ingewikkeld om klaar te maken. Ben je op zoek naar een borrelhapje met camembert en wil je niet een hele kerstkrans maken. Dan is deze camembert uit de oven met honing en cranberries wat voor je!
De hartige kerstkrans maak je van de driehoekige vellen croissantdeeg. In plaats van ze op te rollen, leg je de vellen in de vorm van een kerstster, waarbij de brede onderkant van de vellen elkaar iets overlappen.
Daarna vul je de krans met camembert en cranberry compote en vouw je de punten van de vellen schuin over de krans heen. Lijkt ingewikkeld, maar geloof me, als je bezig bent wijst het zich vanzelf!
Wil je niet aan de slag met zelfgemaakte cranberry compote? Dan kun je voor kant-en-klaar uit de winkel gaan, of je gaat voor aardbeienjam of bosvruchtenjam. Ook erg lekker! Enne, ik denk dat dit plaatje van een kerstkrans het ook zeker goed zou doen als Kerstbrunch recept!
Ingrediënten
- 2 blikjes croissantdeeg
- 1 camembert
- 300 gram cranberry compote
- 2 eetlepels pistachenootjes
- 2 takjes verse tijm
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de bakplaat met bakpapier.
- Rol de vellen croissantdeeg uit en snij vellen deeg op de geperforeerde randen los zodat je 12 driehoekjes krijgt.
- Leg de vellen croissantdeeg in de vorm van een ster door de brede onderkanten in een ronde vorm tegen elkaar aan te leggen. Laat de vellen deeg iets overlappen op de binnenste ring en druk goed aan. Je hebt nu een cirkel van croissantdeeg met 12 punten.
- Bestrijk de middelste ring van het croissantdeeg met de cranberry compote. Laat de punten van het deeg vrij!
- Snij de camembert in plakken en leg deze dakpansgewijs op de cranberry compote.
- Hak de pistachenootjes grof en ris de blaadjes tijm van de takjes. Bestrooi de camembert met pistachenootjes en tijm.
- Vouw nu de punten van het croissantdeeg een beetje schuin over de vulling naar binnen toe en schuif de punt voorzichtig iets onder de middenring.
- Schuif de hartige krans met cranberry en camembert zo'n 15-20 minuten de warme oven in. Warm is deze krans het lekkerst, maar afgekoeld is ie ook heerlijk!
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga je aan de slag met dit recept voor hartige kerstkrans met camembert en cranberry? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s door: Renske van Buren. Dit artikel kan affiliate links bevatten.
6 reacties
Hoi Reny, even n vraagje over het croissantdeeg. Zijn dat kleine blikjes of de grote variant.
Ik hoor het graag
Hi Marian,
Dat zijn twee kleine blikjes, de normale maat zeg maar. Groot kan uiteraard ook, maar dan moet je de hoeveelheid van de andere ingrediënten aanpassen. Fijne dagen!!
Dankjewel Reny, voor t snelle antwoord, Ook voor jullie, heel fijne feestdagen ✨
Hoi Reny, kan ik dit ook van te voren maken, een nacht bewaren in de koelkast en de dag erna weer opwarmen ? Dank alvast voor je antwoord.
Ik denk dat dit wel mogelijk is, maar of het hetzelfde heerlijke resultaat geeft durf ik je niet met zekerheid te zeggen. Vers uit de oven is de kerstkrans natuurlijk lekker krokant knapperig en het allerlekkerst!
Is het mogelijk om de krans afbak-klaar in de koelkast te bewaren tot het moment van serveren?
Ik denk dat ik ga scoren met jouw recept!