Yes, ik ben er klaar voor! Kerst mag komen van mij! Vanaf vandaag ga ik je inspireren met makkelijke én lekkere kerstrecepten. Geen moeilijk gedoe dit jaar, daar ben ik zelf namelijk ook niet zo van. Ik vind de Kerstdagen heerlijke dagen, maar heb dan niet ineens zin om high end te koken en úren in de keuken te staan. Ik zit veel liever aan tafel met de liefste mensen om mij heen. Dit jaar gaan wij ook echt weer eens koken in plaats van gourmetten en met deze bospaddenstoelensoep met truffelolie zet ik een feestelijk voorgerecht op tafel!
Bij ons in de familie verdelen we altijd de gangen voor het kerstmenu. Het is toch totaal niet ontspannen als 1 persoon de hele dag in de keuken moet staan?! Dus een voorgerecht door de één, een hoofdgerecht door de ander. Zo doet iedereen wat en kunnen we relaxed aan tafel zitten tijdens het kerstdiner. Ik vind het met Kerst echt wel leuk om wat langer in de keuken te staan of net even wat meer bijzondere ingrediënten toe te voegen. Maar nog steeds hou ik het wel gewoon makkelijk.
Bospaddenstoelensoep
Een soep als voorgerecht is altijd een goed idee want je kunt eigenlijk alle voorbereidingen al van tevoren doen. En dat scheelt natuurlijk op de dag zelf. Alleen opwarmen en uitserveren. Ik hou daar wel van, het thema van mijn kerst dit jaar is dan ook no stress….
De komende dagen gaan er nog veel meer kerstrecepten op de blog verschijnen die allemaal al op tijd klaargemaakt kunnen worden. Laten we er ontspannen feestdagen van maken!
Het recept voor deze bospaddenstoelensoep met truffelolie is voor 4 personen. Pas dus de hoeveelheden aan als je met een groter gezelschap eet. Met een uitsteekvormpje maakte ik de sterretjes van bladerdeeg. Met Kerst kun je deze soep ook in kleine glaasjes serveren.
Wel zo feestelijk en de porties hoeven niet zo groot, er gaat waarschijnlijk nog genoeg gegeten worden. Meer kerstrecepten vind je hier!
Voorbereiden:
- Je kunt deze soep al helemaal van tevoren klaar maken. Bewaar op een koele plaats en verwarm vlak voor het serveren
- Het inschenken van de soep en de garnering doe je vlak voor het opdienen.
Menu suggestie
**
Bospaddenstoelensoep met truffelolie
***
Italiaans gevuld gehaktbrood in pancetta
Bloemkoolpuree met truffel en oregano
Geroosterde pompoen met honingnoten en geitenkaas
***
Semifreddo met blauwe bessen en witte chocola
**

Ingrediënten
- 500 gram gemengde paddenstoelen (kastanjechampigons, oesterzwammen, shiitake)
- 2 kleine uien
- 3 teentjes knoflook
- 2 stengels bleekselderij
- 3 takjes verse tijm
- 50 ml droge witte wijn
- 800 ml water
- 1 blokje paddenstoelen bouillon (groenten kan ook)
- 75 ml (plantaardige) room
- 2 eetlepels truffelolie (+ extra voor garnering)
- 1 theelepel nootmuskaat
- peper
- zout
- olie om in te bakken
Bereiden
- Boen de paddestoelen schoon en snij in grove stukken. Zet de wokpan op het vuur en verwarm hier wat olie in. Bak de paddestoelen zo’n 4 a 5 minuten. Zet dan het vuur uit.
- Schil en snipper de ui. Snij de harde uiteinden van de bleekselderij en snij in partjes. Maak de knoflook schoon. Ris de blaadjes van de takjes tijm.
- Zet de soeppan op het vuur en voeg wat olijfolie toe. Verwarm de olie en fruit hier de ui in aan. Voeg dan de bleekselderij, knoflook, tijm toe. Doe ook de paddenstoelen in de pan maar hou er een paar achter voor de garnering. Bak nog even mee en blus de groenten af met de witte wijn.
- Laat ongeveer 2 minuten pruttelen en schenk dan het water in de pan. Voeg een bouillonblokje toe en roer goed door. Breng aan de kook en laat de bospaddenstoelensoep zo’n 15 minuten zachtjes koken.
- Zet het vuur uit en schenk de room in de pan. Gebruik de staafmixer om de ingrediënten tot een gladde soep te pureren. Wil je een echt gladde soep dan kun je de bospaddenstoelensoep nog even door de zeef halen.
- Voeg de truffelolie toe en breng de soep op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Maak de soep af met nog een druppel room, truffelolie, wat verse tijm en in plakjes of stukjes gesneden paddenstoelen.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimer
Ga je aan de slag met dit recept voor bospaddenstoelensoep met truffelolie? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest | YouTube
6 reacties
Hoi Reny, welke truffelolie gebruik je hiervoor? Ik heb weleens begrepen dat hier enorm verschil in is welk soort je gebruikt. En wat kan ik nemen i.p.v. de bleekselderij, 1 van mijn gasten is hier allergisch voor.
Mijn truffelolie komt uit Italië, afgelopen zomer meegenomen. Maar ik zou naar een speciaalzaak of delicatessenwinkel gaan voor een goede smaakvolle olie. Als vervanging van de bleekselderij kun je ook voor prei of bosui gaan, maar zonder kan ook hoor!
ik heb een vraag over de paddestoelen die je als garnering gebruikt. doekje die rauw in de soep, heb je ze gebakken of laat je ze even meevaren tijdens het opwarmen?
Goed dat je het nog even vraagt, je kunt ze even opbakken of laat ze op het laatst even meegaren in de soep.
Ik lust geen truffelolie, kan het ook zonder.
Ja, uiteraard 🙂