Ga terug
+ servings
Makkelijk recept voor Patatas bravas: knapperige Spaanse aardappeltjes uit de oven met een pittige bravas saus, geserveerd als klassiek tapas gerecht.

Patatas bravas

Makkelijk recept voor klassieke Spaanse tapas, krokant gebakken aardappeltjes uit de oven met pittige bravas tomatensaus.
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Totale tijd: 1 uur
Hoofdgerecht, Tapas
Spaans
Borrelhapje, Tapas recepten
Porties: 4

Ingrediënten

  • 500 gram aardappelen (vastkokend)
  • 1 tl gerookt paprikapoeder (zoet)
  • 1 tl gerookt paprikapoeder (pittig)
  • 1 tl uienpoeder
  • 1 tl knoflookpoeder
  • snuf peper
  • snuf zout
  • 3 el olijfolie
  • 2 tl maizena

Voor de bravas saus:

  • 200 ml bouillon
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl witte wijnazijn
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 1 tl cayennepeper
  • 1 tl chilivlokken
  • 1 tl tabasco
  • 1 tl suiker
  • olie (om in te bakken)

Bereiden

  • Snij de aardappels (in de schil) in gelijke blokjes. Vul een grote pan met water en zet de aardappelblokjes een half uurtje in het koude water.
  • Giet de aardappels af, vul de pan met water en breng aan de kook. Laat de aardappels 10 minuten voorkoken (niet langer!) en giet ze dan weer af. Laat even goed uitdampen in een vergiet of zeef.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed het oven rooster met een vel bakpapier.
  • Meng dan de aardappels in een grote schaal met de olijfolie, gerookt paprikapoeder, uienpoeder, knoflookpoeder, peper en zout en de maizena.
  • Spreid de aardappels uit over het bakpapier en bak ze in zo'n 30 - 40 minuten goudbruin en gaar.
  • Maak in de tussentijd de typisch Spaanse bravas saus klaar. Schil en snipper de ui, maak de knoflook schoon. Verwarm wat olie in een steelpannetje en fruit de ui hierin aan. Pers de knoflook hierbij uit.
  • Voeg de tomatenpuree toe aan de pan en doe dan ook de chilivlokken, gerookt paprikapoeder, cayennepeper erbij. Bak even kort mee en blus dan af met de bouillon.
  • Voeg de tabasco en witte wijn azijn toe aan de bravas saus en een heel klein beetje suiker. Breng verder op smaak met peper en zout.
  • Laat de saus zachtjes pruttelen en indikken. Wil je de saus sneller indikken, voeg dan een beetje maizena of allesbinder toe.
Calorieën: 127kcal | Koolhydraten: 26g | Eiwit: 4g | Vet: 1g | Verzadigd vet: 0.2g | Vezels: 4g

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.

Lees meer: disclaimer
Recept gemaakt?!Tag mij op social media @MindYourFeedNL of gebruik #mindyourfeednl