Lief zijn voor jezelf en goed voor jezelf zorgen heeft ook voor een groot deel met voeding te maken. Voedsel is onze grootste energieleverancier, maar kan ook onze grootste energie ‘vreter’ zijn. Weten waarom je eet kan al heel veel energie opleveren.
Waarom eet jij?
Soms is het goed om te bedenken waarom je eigenlijk eet. Eten kun je namelijk om vele redenen doen. Eetlust hoeft niet altijd een verlangen naar voedsel te zijn. Het kan ook een verlangen zijn naar bescherming, geborgenheid, liefde of erkenning. Zonder dat je het misschien in de gaten hebt, probeer je psychische behoeften te stillen met eten. Of je werd als klein kind getroost met iets lekkers (niet huilen, hier heb je een lekker koekje). Voilà, een emotie-eter is geboren! Misschien kreeg je thuis iets lekkers als beloning (als je lief bent, krijg je iets lekkers) en onbewust beloon je jezelf daardoor nog steeds met voedsel. Je kunt eten (en daardoor te veel gewicht hebben) omdat je als het ware ‘de bescherming’ nodig hebt. Als er bijvoorbeeld sprake is van gevoelens of emoties die je niet hebt verwerkt of die pijnlijk voor je zijn. Als je weinig zelfvertrouwen hebt of niet van jezelf houdt. Je kunt ook eten om niet te hoeven voelen, je eet de gevoelens weg. Je voelt je verdrietig en ineens roept dat pak met koekjes heel hard je naam. Als je stress hebt zijn die dropjes nog veel lekkerder. Wanneer je ontevreden bent, is die zak chip leeg voordat je er erg in hebt.
Wat is eigenlijk je behoefte?
Eenzaamheid, verveling, frustratie, teleurstelling, uitstelgedrag of boosheid, kunnen allemaal redenen zijn om meer ‘te eten’ dan nodig. Het komt voort uit het gevoel dat iets aan jou of aan je leven je niet bevalt (bewust of onbewust). Ook kan het zijn dat je door je drukke leven niet meer goed in contact bent met je behoeften. Daardoor haal je die nog wel eens door elkaar. Je hebt eigenlijk dorst, maar pakt wat eten. Je bent eigenlijk moe, maar neemt iets te eten. Zorg dus dat er wat meer ruimte in je leven komt om goed voor jezelf te zorgen. Creëer een goede balans tussen inspanning en ontspanning. Zo kom je vanzelf weer beter in contact met je behoeften en zorg dan dat je de juiste behoefte vervult. Of je denkt dat te veel snoepen door de stress komt, maar eigenlijk komt het door een slaaptekort. Als je moe bent vraagt je lijf om nieuwe energie in de vorm van suikers. Inzicht kan sommige problemen al heel gemakkelijk oplossen. Wanneer je de oorzaak niet oplost, zul je blijven eten en misschien zelfs steeds meer aankomen. Sterker nog, als je de oorzaak altijd weg eet dan blijft de onrust of oorzaak juist onnodig lang bij je. Het kan zijn ‘boodschap’ niet afleveren en komt daar steeds voor terug. Hoe meer inzicht je krijgt in de redenen waarom je eet, hoe minder redenen je hebt om iets ‘weg’ te eten.
Intuïtief eten
Voelen wat bij jou past is niet zo makkelijk, want we zijn niet meer zo goed in contact met ons lichamelijke hongergevoel. Een hongergevoel zit in je lichaam, niet in je hoofd. Dus wacht met eten totdat je lichaam zegt: hé, ik heb iets nodig! En dat leren onderscheiden van je hoofd, dus wanneer je dénkt dat je iets wil eten. Veel van onze relatie met eten is helemaal niet meer lichamelijk maar juist mentaal. We eten omdat we vinden dat het tijd is om te eten, omdat iedereen nou eenmaal gaat eten of omdat we denken dat we moeten eten. Soms is eten een automatisme geworden. Als je dat herkent en wat durft los te laten, zal het je zeker energie gaan opleveren.
Ik schrijf hier meer over in mijn eerste boek ‘I Love Me, 25 manieren om dichter bij jezelf te komen en alles uit je leven te halen!’
Wil je mijn recepten en tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram