Je leven in balans krijgen, is essentieel maar nog niet zo gemakkelijk. We hebben nou eenmaal drukke levens vol met werk, relatie, familie, sport, kids, huishouden en ga zo maar door. Combineer dat allemaal maar even zonder stress en zo dat je ook genoeg me-time hebt. Lees in dit artikel wat het geheim is voor meer rust, meer energie en balans.
Een druk hoofd
Je rent en vliegt van hot naar her en hebt het gevoel altijd druk te zijn. Zowel op werk als privé heb je veel om aan te denken, is er veel te doen en moet er van alles af. In deze tijd leven we collectief in de vijfde versnelling. Maar heb je het echt wel zo druk, of is het eigenlijk vooral ‘een heel druk hoofd’? Dat vraag ik mijzelf ook vaak af als ik weer in een stroomversnelling terecht ben gekomen. Het belangrijkste woord voor balans is: prioriteiten.
Wat geeft je energie?
Op het werk is het heel verleidelijk om kleine en makkelijke taken eerst uit de weg te ruimen en de grotere of meer ingewikkelde dingen nog even uit te stellen. Wanneer je prioriteiten stelt en eerst doet wat echt belangrijk is, geeft dat je al een hoop rust. Maar ook in de rest van je leven gaat het op. Bekijk eens goed of de dingen waar je de meeste tijd aan kwijt bent, ook de dingen zijn die je blij maken en energie geven. Als je te veel dingen doet die energie kosten in plaats van geven, heb je uiteindelijk kans op een burn-out. Je wordt geleefd en dat is nooit een prettig gevoel. In het dagelijks leven krijgen we zoveel prikkels dat ons systeem niet meer tot rust komt. Die stresshormonen blijven maar in ons lijf rondfladderen. En daar hangt een prijskaartje aan want je voelt je minder vrolijk, minder energiek, minder productief, minder creatief en mat. Focus dus meer op de dingen die je energie geven en waar je blij van wordt en stel prioriteiten. Ook in je sociale leven. Echte vrienden willen het beste voor je, ook als je een keer een afspraak moet afzeggen omdat je het even niet trekt.
Sociale prioriteiten
Gelukkig is vriendschap gezond. Uit een Amerikaans onderzoek van een universiteit uit Californië bleek dat mensen met hechte vriendschappen minder van het stresshormoon cortisol aanmaken en een sterker immuunsysteem hebben. Met fijne vriendschappen sta je daarnaast sterker in je schoenen en dus: meer zelfvertrouwen! Het is zelfs zo, dat gevoelens als liefde, empathie en betrokkenheid in een vriendschap ervoor zorgen dat het happy stofje endorfine wordt aangemaakt. Helaas werkt het ook andersom, je vrienden kunnen je stress bezorgen juist omdat ze zo belangrijk voor je zijn. Mensen waar je van houdt kunnen je natuurlijk ook veel sneller raken en kwetsen, juist omdat ze zo dichtbij je staan. Als het goed is steken we veel tijd en energie in een vriendschap en soms is het goed om weer even te kijken of het je nog steeds energie geeft. Steekt de ander net zo veel tijd in de vriendschap? Is geven en nemen in balans? Hoe voel je je na een afspraak, opgeladen of juist leeg en moe? Houd je misschien vast aan iets omdat het ooit leuk was en omdat het nu eenmaal zo is? De vraag die goed is om jezelf te stellen: zou je nog steeds bevriend met ze raken als je ze op dit moment zou ontmoeten? Je hoeft heus niet rigoureus de bezem door je sociale netwerk te halen, maar het is wel fijn om weer even helder voor ogen te hebben wat je energie geeft en wat je energie kost, zodat je daar meer of juist minder tijd aan kunt besteden.
Maak een lijstje van de dingen die je veel energie kosten, en kijk vervolgens of het mogelijk is om die wat te reduceren in je leven. Maak ook een lijstje van vijf tot tien dingen waar je heel blij van wordt en kijk hoe je hier meer tijd voor kunt vrijmaken.
Wil je mijn tips voor een happy healthy lifestyle in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram
1 reactie
Mooi artikel! En het is zeker niet verkeerd om een lijstje te maken en die prioriteiten te stellen om weer lekker in balans te komen