Sta jij wel eens stil bij de stoffen die je op je huid, haar en gezicht gebruikt? Gemiddeld gebruiken wij vrouwen 12 verschillende verzorgingsproducten op een dag (de mannen onder ons 5). Wat neer komt op 515 verschillende synthetische stoffen die wij dagelijks op onze huid, haar en gezicht aanbrengen om er een beetje schoon en verzorgt bij te lopen. Een behoorlijk aantal stoffen. Maar welke stoffen zijn dit precies? Leer hier meer over in deze How to: de ingrediëntenlijst van cosmetica lezen. Zo kun jij ook heel bewust je huid- en haarverzorging kiezen.
Het is wettelijk verplicht om een ingrediëntenlijst op de verpakking van cosmetica te vermelden. Dus je kunt gelukkig precies nalezen welke ingrediënten je op je huid, haar en gezicht smeert……
of niet….
Want laten we eerlijk zijn. Lees jij de ingrediëntenlijst? En zo ja, weet je dan ook echt wat er in je cosmetica zit?
Een aantal ingrediënten zoals ‘aqua’, ‘parfum’ en ‘alcohol’ herkennen we allemaal. Maar meestal bestaat de ingrediëntenlijst uit een heleboel moeilijke woorden.
Ingrediëntenlijst van cosmetica lezen
Met de onderstaande tips kan ook jij vanaf nu de ingrediëntenlijst van cosmetica lezen, én begrijpen!
1. Het ingrediënt wat het meest voorkomt, staat aan het begin van de ingrediëntenlijst
Hoeveel van welke stof er exact in een product zit zal altijd een raadsel wezen. Anders zou iedereen het product zo na kunnen maken. Maar het ingrediënt wat als eerste in de lijst voorkomt, is het ingrediënt wat het meest in het product aanwezig is. Meestal kom je water tegen op de eerste plek.
2. Zoek ingrediënten die je niet kent op
Herken jij een ingrediënt niet en wil je graag weten wat het is, waarvoor het gebruikt wordt en of het wel-/ of niet natuurlijk is? Dan is het internet je beste vriend. Zelf maak ik graag gebruik van het ingrediëntenoverzicht op HeelNatuurlijk.nl, hier vindt je een heleboel ingrediënten met daarbij een uitleg wat ze doen.
3. Kies welke stoffen je wel en niet wilt gebruiken
Zelf kies ik ervoor om alleen natuurlijke cosmetica te gebruiken. Hoe natuurlijk hoe beter. Deze keuze hoef jij uiteraard niet te maken. Maar misschien zijn er wel stoffen die je wilt vermijden in producten, zoals sulfaten, siliconen, parabenen en/of minerale olie. Leer deze stoffen herkennen in de ingrediëntenlijst.
Weet je niet welke ingrediënten je wilt vermijden? Op mijn website staat een overzicht met 30 ingrediënten om te vermijden in cosmetica.
4. Raak gewend aan het scannen van ingrediëntenlijsten
Oefening baart kunst. En je zal merken dat je steeds meer ingrediënten leert kennen en herkennen. Zo wordt het steeds makkelijker om ingrediëntenlijsten van cosmetica snel te scannen. Koop nooit iets zonder eerst de ingrediënten te hebben gelezen. Dit voorkomt teleurstellingen.
5. Let op keurmerken
Aan een keurmerk kan je in één oogopslag zien hoe natuurlijk en/of biologisch een product is. Hier kun je een overzicht vinden van de meest voorkomende keurmerken in Nederland.
6. Pas op voor Greenwashing
Kreten als ‘puur’ en ‘natuurlijk’ zijn niet beschermd. Dit betekent dat ze ook gebruikt kunnen worden op producten die bijvoorbeeld maar één natuurlijk ingrediënt hebben en voor de rest gewoon synthetisch zijn. Voorkom dat je in deze marketing truc trapt door de ingrediënten goed door te lezen.
7. Pas op met parfum
Het is een verzamelnaam voor (geur)stoffen en kan uit wel honderden verschillende synthetische stoffen bestaan. De samenstelling van parfum is ‘het geheim van de smid’ en beschermd. Daarom is niet te ontdekken uit welke stoffen het parfum is opgebouwd en dus welke stoffen erin zitten.
Het belangrijkste wat ik wil meegeven is dat het erg waardevol is om bekend te zijn met de ingrediënten die in je verzorgingsproducten zitten. Niet alleen zodat je bepaalde stoffen kan vermijden, maar ook zodat je kan ontdekken welke stoffen wel of niet goed voor jouw huid/haar werken. Zo kun je producten uitkiezen met ingrediënten die het beste aansluiten bij jouw wensen.
Wil je mijn tips voor een happy healthy lifestyle in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram