In onze westerse maatschappij zijn we ontzettend goed in beredeneren, analyseren, bedenken en rationaliseren. Kortom we leven voor een groot deel vanuit ons hoofd. Niets mis met het hoofd, sterker nog: die hebben we hard nodig. Het is alleen wel zaak om daarnaast goed naar je hart te luisteren om zo happy mogelijk te zijn. Maar hoe doe je dat? Hoe vind je de weg naar je hart?
We hebben een periode achter de rug waarin materialisme belangrijk was, ook door de crisis hebben we ervaren dat dit ons toch niet helemaal gelukkig maakt. Maar wat dan wel? Voor velen begon daar de zoektocht naar het hart. Kortom naar dat wat je vervulling geeft en wat je wel blij maakt. In de film The Power of the Heart zegt auteur Paulo Coelho: “Het is heel belangrijk om plezier te maken. Zelfs als je iets aan het doen bent wat veel discipline kost. Om verbonden te zijn met je hart, moet je weer kind worden.”
De kracht van spelen
Niet om je verantwoordelijkheden te ontlopen, maar gewoon omdat je hart daar blij van wordt. En dus moeten we als volwassenen weer wat meer leren om te spelen! Het gaat er namelijk om dat je even uit je dagelijkse routine komt. Want juist deze dagelijkse routine kan je vastzetten in de sleur en een leven zonder gekkigheid. Die speelsheid is belangrijk voor je emotionele en intellectuele ontwikkeling, zo zegt het National Institute For Play in Californië. Zij zeggen dat spelen – doordat je erbij loslaat en je overgeeft, onderzoekt en exploreert en grenzen verlegt, – je kan helpen om problemen op te lossen. Terwijl je iets met je handen doet (tekenen, bakken, puzzelen, stoeien, kleien, breien of verzin het maar) heeft je mind ruimte om tot oplossingen te komen. En als je hoofd rust heeft, hoor je bovendien vanzelf je hart beter. ‘De tegenovergestelde betekenis van spelen is niet werken, maar depressie,’ zei psycholoog en auteur Brian Sutton Smith. Door te spelen maak je weer contact met het spontane en enthousiaste kind in jezelf (want die is er zeker nog).
Drie ‘spelregels’
1. Geen doel
Spelen heeft geen doel, je hoeft er niets mee te bereiken en dat is nou juist de kracht ervan. Het gaat puur om plezier en daardoor ben je volledig in het moment, in het nu.
2. Geen ‘moeten’
Je doet het altijd vrijwillig, omdat je het leuk vindt en kunt er elk moment weer mee stoppen. Er zit dus nooit een ‘moeten’ of druk achter, want dan is het niet echt spelen, dat is niet vrij. Je hoeft er helemaal niets mee te bereiken, dat is de kracht!
3. Verwondering
Kinderen leren door fantasie, onderzoeken en ontdekken. Als we volwassen worden verliezen we die spontaniteit en ontdekken dat we geraakt kunnen worden door de mening van anderen. Kinderen denken van nature al op een creatieve en meer open-minded manier. Wanneer ze een doosje zien denken ze niet: ‘Wat is dat?’ maar ze denken: ‘Wat kan ik ermee doen?’ Spelen herstelt deze creatieve manier van denken en helpt je om anders tegen dingen in je leven aan te kijken.
Je kijkt met andere ogen naar de dingen die je doet en naar het waarom; waarom doe je de dingen die je doet zoals je ze doet. Je krijgt beter zicht op wat belangrijk is en wat minder belangrijk is. Het brengt je in contact met je hart!
Door: Michèle Bevoort van Freeyourdreams.nl
Wil je mijn tips voor een happy healthy lifestyle in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram