Vroeger, in een ver verleden, dacht ik dat ik gezond had gekookt wanneer ik een Wereldgerecht had klaargemaakt. Makkelijk toch, groenten en vlees toevoegen aan het pakje en er stond eten op tafel. Dat is wel heel lang geleden hoor, ik woonde net op mezelf en wist eigenlijk niet goed hoe je nou echt moest koken. Mijn moeder heeft mij zeker de beginselen bijgebracht, maar echt avondeten klaar maken? Ik vond het eigenlijk wel makkelijk dat ik daar alleen een pakje of zakje voor nodig had. Pas later begreep ik dat zelf koken zonder pakjes en zakjes veel lekkerder is, en ook nog eens veel gezonder. Vandaag weer een stukje basisinformatie, over waarom je al die gemaksproducten beter zou kunnen laten staan en hoe makkelijk zelf koken zonder pakjes en zakjes eigenlijk is.
We zitten in de tweede week van de Feel Good Boost, een project van Lekker eten met Linda, PuurSuzanne en Eet het Beter. Aan de hand van thema’s gaan we de 3 weken lang weer een beetje balans aanbrengen in ons eigen eetpatroon, en hopelijk ook in dat van jou. We willen je inspireren om aan de slag te gaan met een happy & healthy lifestyle en delen deze weken veel tips, handige informatie en vooral ook veel recepten met je. Volg je ons trouwens al in de (besloten) Facebookgroep? Doen hoor, daar komt nog meer leuks en lekkers voorbij! Vorige week vertelde ik je over hoe het zit met suiker en suikervrij eten. Deze week alle aandacht voor het koken zonder pakjes en zakjes.
Met pakjes en zakjes bedoel ik dus elk gemaksproduct waarmee je slechts door toevoeging van 2 a 3 verse ingrediënten een maaltijd op tafel tovert. Strikt genomen gaat het hier dan ook over zakjes bewerkte groenten (gewassen, gesneden, in elk geval voorverpakt), over kant-en-klare maaltijden (semi-vers, of uit blik), over diepvriesmaaltijden, over potten of flessen met sausjes.
Ik was er dus ook van hoor… En ik neem het mezelf niet kwalijk, want de supermarkten staan er vol mee. Een pakje sausmix, een zakje kruidenmix, hele maaltijdpakketten… In de supermarkt staan ze tactisch naast de afdeling verse groenten en fruit opgesteld. Zo wordt het ook wel heel makkelijk gemaakt om de combinatie van die verse groenten met de gedroogde kruidenmixen te maken…..Maar al deze gemaksproducten die je gebruikt om een maaltijd klaar te maken, zitten meestal vol met zout, smaakversterkers, E-nummers zoals conserveringsmiddelen, kleurstoffen en vaak ook met suikers. Niet iets waar ik heel blij van word…
Zelf koken zonder pakjes en zakjes, yes please!
Wanneer je gaat koken zonder pakjes en zakjes, en dus gaat werken met échte producten, zul je ervaren dat je ook échte smaken op je bord krijgt. De kant-en-klare pakjes en zakjes hebben weinig met echt eten, of echt koken te maken, en voegen ook niet heel veel toe aan je gezondheid. De voordelen van het koken zonder pakjes en zakjes gaan nog verder:
- wist je dat door het volledig zelf klaar maken van je maaltijden, je vaak ook een stuk goedkoper uit bent?
- wist je dat kiezen voor pure producten een stuk vriendelijker voor het milieu is? Zo is voor een kilo gesneden groente in de supermarkt maar liefst 3 tot 20 liter water nodig om dit te wassen… hoeveel water gebruik je zelf? En denk ook eens aan verpakkingsmateriaal (folie, papier, karton, plastic)….
- wist je dat je een hoop onnodige hulpstoffen misloopt wanneer je zelf gaat koken? Geen smaakversterkers, geen conserveringsmiddelen, geen toegevoegd zout, geen extra suikers? Winst!
- wist je dat groenten en fruit zodra ze gesneden worden al verliezen in hun voedingswaarde? Beter is dus om dit zelf te doen!
- wist je dat het super leuk is om écht te koken, om een maaltijd zelf klaar te maken?
- wist je dat je ook een stuk creatiever wordt in de keuken wanneer je zelf je maaltijd kunt samenstellen?
Gemak dient te mens, maar niet altijd dus… Makkelijk is het zeker, maar het is een stuk gezonder om zelf je maaltijden te koken, from scratch.
Zelf koken zonder pakjes en zakjes, zo doe je dat!
Koken zonder pakjes en zakjes is helemaal geen hogere scheikunde, als je maar weet hoe je dan wél moet koken. De basis ligt in een goede kruidenkast, een tuin of balkon met wat verse kruiden en een aantal basis ingrediënten. Wanneer je zorgt dat je voorraad op orde is, kun je bijna niet meer de mist in gaan. Er zijn echt een aantal basis ingrediënten die je voor (bijna) elke maaltijd kunt gebruiken. Hoe mijn keukenkastjes zijn gevuld vertel ik je vandaag.
Basisingrediënten
- uien (rood, wit, sjalot)
- knoflook
- tomatenpuree (in blikje)
- tomatenblokjes in saus / gezeefde tomaten
- extra vergine olijfolie
- kokosolie
- bouillonblokjes
Kruiden:
- peper
- (grof zee)zout
- cayennepeper
- chilipoeder
- oregano
- tijm
- rozemarijn
- basilicum
- peterselie
- jeneverbessen
- munt
- laurierblad
- salie
- kerrie
- nootmuskaat
- kurkuma
- koriander
- komijn
- laos
- kaneel
- vanille poeder
Met deze kruiden tover je in een handomdraai een Italiaanse, Oosterse of Mexicaanse maaltijd op tafel!
Handig:
- maizena / arrow root / boekweitmeel (om sauzen mee te binden)
- kokosmelk
- kokosrasp
- sojasaus / ketjap
- vissaus
- appel cider azijn
- balsamico azijn
- rode peper
- gember
- citroengras
- kruidenmixen (bijv. van Jonnie Boer, de Za’atar is echt mijn favoriet!)
- citrusfruit, zoals citroen of limoen
- avocado’s, voor een snelle roomsaus of dip
- plantaardige (kook)room
- passata (pure tomatensaus in een fles)
- verschillende meelsoorten
- yoghurt of kwark
Suzanne liet al eerder eens zien hoe haar basisvoorraad eruit ziet, en Linda maakte een leuk overzicht van recepten die je zo klaar kunt maken als de voorraadkast goed is gevuld. Meer tips voor het koken zonder pakjes en zakjes lees je in mijn eerdere blog over echt eten.
Ga jij ook zelf koken zonder pakjes en zakjes? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
1 reactie
Welke boulliinblokjes kan ik het beste kopen? Er is zo veel keuze in de supermarkt.
Met vriendelijke groet,
Susan