Die vraag krijg ik dus heel vaak. Echt, bijna dagelijks komt er wel een mailtje binnen met de vraag hoe suikervrij eten in de praktijk nou mogelijk is. Ok, spoiler-alert; dat is het niet. Je kunt niet suikervrij eten… Maar lees vooral wel nog even verder, want ik vertel je vandaag alles over hoe het nu zit met suikers. Suikers mijden is trouwens heel wat anders dan suikervrij eten, en ook daar ga ik in deze blog dieper op in. Een stukje basisinformatie dus, wat wel zo fijn is als je aan de slag gaat met kleine aanpassingen in jouw eetpatroon. Je moet tenslotte een beetje weten hoe de vork in de steel zit, niet waar?
Vandaag starten we met de Feel Good Boost, een project van Lekker eten met Linda, PuurSuzanne en Eet het Beter. Aan de hand van thema’s gaan we de komende 3 weken weer een beetje balans aanbrengen in ons eigen eetpatroon, en hopelijk ook in dat van jou. We willen je inspireren om aan de slag te gaan met een happy & healthy lifestyle en delen deze weken veel tips, handige informatie en vooral ook veel recepten met je. Volg je ons trouwens al in de (besloten) Facebookgroep? Doen hoor, daar komt nog meer leuks en lekkers voorbij!
Wanneer je je gaat verdiepen in gezonde voeding, is het belangrijk om ook wat basiskennis te hebben. Je kunt wel rigoureus voedingsmiddelen gaan schrappen of toevoegen, omdat je een of andere hype oppakt, maar als je niet weet wat je aan het doen bent, of waarom, dan zul je op lange termijn toch niet zo lekker in je vel zitten als dat je hoopte. Want wanneer je gewoon maar wat doet omdat je denkt dat het gezond is, dan is er kans dat je doorslaat en niet voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt en je daardoor lusteloos en slap voelt.
Koolhydraten en suikers
Onze voeding is grofweg opgebouwd uit koolhydraten, eiwitten en vetten. Koolhydraten zijn belangrijk, want ze leveren energie en zijn de brandstof voor ons lichaam. De koolhydraten in onze voeding zijn onder te verdelen in enkelvoudige, meervoudige en complex samengestelde sacchariden (suikers). Enkelvoudige suikers hebben meer invloed op onze bloedsuikerspiegel dan meervoudige en complexe suikers. Hoe meer vezels er voorkomen in de koolhydraatvorm, hoe minder invloed dit heeft op de bloedsuikerspiegel.
In de koolhydratengroep vallen bijvoorbeeld granen, maar ook groenten en fruit. Koolhydraten zijn een belangrijke brandstof voor ons lichaam en die brandstof hebben we ook zeker nodig, maar vooral van enkelvoudige suikers (denk aan koekjes, snoepjes, bewerkte voedingsmiddelen) krijgen we in een standaard Westers voedingspatroon te veel binnen. Volle granen, groenten en fruit bevatten nog veel meer goede voedingsstoffen (eiwitten, vetten, vitaminen, mineralen, fytonutrienten) en kun je dus zeker niet zomaar schrappen uit je voedingspatroon. Enkelvoudige (snelle) suikers daarentegen zijn een vorm van koolhydraten die voedingstechnisch niets toevoegen om het lichaam op te bouwen en te onderhouden, het is een nep energiebron.
Geraffineerde en ongeraffineerde suikers
Wanneer we het over suikers hebben, dan hebben we het vaak over geraffineerde en ongeraffineerde suikers. Ongeraffineerde suiker is suiker in zijn natuurlijke vorm, vandaar dat er ook gesproken wordt over natuurlijke suikers. Geraffineerde suiker is het soort suiker dat bewerkt is en dankzij het productieproces zijn alle vezels, vitaminen en mineralen eruit gehaald, zodat je een leeg korreltje overhoudt. Geraffineerde suikers zijn dus de witte tafelsuikers, maar ook basterdsuiker, rietsuiker, dextrose of fructose. Als er over natuurlijke suikers wordt gesproken, dan wordt daar vaak honing, ahornsiroop of dadelstroop mee bedoeld. Ook fruit (bananen, dadels, rozijnen, abrikozen) kunnen als natuurlijke suikers worden gebruikt.
Geraffineerde suikers hebben veel invloed op de bloedsuikerspiegel en zorgen voor tekorten aan magnesium, zink, B vitaminen en vitamine C. Deze tekorten ontstaan doordat voor het verteringsproces van suiker de lichaamseigen reserves worden aangesproken en de vitaminen en mineralen uit de reserves worden gebruikt om de suiker af te breken. Deze tekorten geven klachten, denk aan een hoge bloeddruk, een verstoord immuunsysteem, lagere weerstand en ontstekingen. Een teveel aan geraffineerde suikers zorgt voor vermoeidheid en energiegebrek door uitputting van de alvleesklier (die het hormoon insuline aanmaakt, dat de bloedsuikerspiegel reguleert) en de lever (die een ontgiftende functie heeft), verhoogt het cholesterol en veroorzaakt gistvorming in de darmen.
Suikervrij eten
Heel kort door de bocht zou het betekenen dat wanneer je volledig suikervrij wilt eten, je ook alle koolhydraten uit je voeding moet schrappen. Maar ten eerste is dat nogal een rigoureuze stap – want koolhydraten vormen een groot onderdeel van onze voeding en in zoveel producten zit suiker! – en ten tweede leveren die koolhydraten energie. Energie die je ook gewoon nodig hebt om te functioneren. Ik ga hier helemaal niets vertellen over hoeveel (gram) suikers je wel binnen kunt of mag krijgen, dat is namelijk voor iedereen verschillend. Maar helemaal suikervrij eten, dat is dus niet haalbaar en naar mijn idee ook niet wenselijk….
Suikervrij betekent in ‘gezonde voedingsland’ vrij van geraffineerde suikers. Oftewel; gebruik van natuurlijke suikers. Denk je nu; mooi, ik ga alle geraffineerde suikers vervangen door natuurlijke suikers en dan ben ik supergezond bezig?! Ho, stop, zo werkt het dus niet. Ook voor natuurlijke suikers geldt ook dat je ze met mate gebruikt. Want uiteindelijk moet ons lichaam toch aan de slag om de suikers om te zetten en heeft álle suiker invloed op je bloedsuikerspiegel.
Suikers mijden
Ben je wat meer bewust van wat de invloed is van suiker op het lichaam, dan kun je in elk geval de keuze maken om de onnodig toegevoegde suikers te mijden. Maar onthoud; suikervrij eten bestaat dus niet. En genieten van het leven is ook belangrijk! Dus een stuk chocola, of jouw favoriete koekje, dat moet natuurlijk gewoon kunnen. Hoe is zelf suikervrij eet? Mijn 3 tips lees je hieronder!
Etiketten lezen
Het begint allemaal met het lezen van de etiketten op de voorverpakte producten die ik gebruik. Ik ben dus zo iemand die een pot of pakje uitgebreid staat te lezen in de supermarkt, en dan het potje weer terugzet omdat ik iets heb gezien waar ik niet blij van word. En dan pak ik gerust het volgende potje en dat ga ik dan uitgebreid lezen. En soms komt het er dan op neer dat ik geen enkel potje uit het schap meeneem, omdat ik tot de conclusie kom dat er overal onlogische suikers aan toegevoegd worden. Hoe je etiketten leest, vertel ik je trouwens hier!
Zelf maken
Als je minder suiker wilt eten, dan zul je veel dingen zelf moeten gaan maken. En dat is precies wat ik nou zo leuk vind, haha! Je vindt hier op mijn blog zoveel recepten, waarmee ik je wil helpen om bewuster te worden van wat je binnen krijgt en je inspiratie wil geven om je eetpatroon net even gezonder te krijgen. Zelf maken kost misschien wat meer tijd, een blik soep is nou eenmaal zo geopend, maar je zult echt ervaren dat je lijf er blij van wordt wanneer je er goed voor zorgt. En dat is ook wat waard toch? Er wordt mij ook vaak gezegd dat zelf maken zoveel duurder is dan kant-en-klaar, maar weet je; als je veel beter voor jezelf kunt zorgen door zelf te weten wat je binnen krijgt, dan is dat toch niet in geld uit te drukken?
Anders snoepen
Wanneer je bewuster bent van de suikers die toegevoegd worden en je minder suiker gaat eten omdat je die producten laat staan, zal je smaak veranderen en je zin in zoet ook afnemen. Als ik zin heb om te snoepen, hoeft dat voor mij nu niet per sé iets met suiker te zijn. Ik vind het ook heerlijk om worteltjes te snoepen, of om een gekookt eitje te eten. Suiker eten doet suiker eten, je zult echt merken dat je drang naar zoet af gaat nemen. En door zelf je snoepjes te maken, ben je al een stuk gezonder bezig!
Doe jij mee met deze Feel Good Boost? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #feelgoodboost en #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Headerfoto Suiker via Shutterstock
1 reactie
Wat een goeie en duidelijke uitleg! Ik eet al 2 jaar suikervrij 🙂