Suiker vermijden: een mini-gids voor een gezondere levensstijl. Je hebt het vast meegekregen; geraffineerde suikers zijn niet goed voor je. Zo slecht zelfs dat het kabinet overwogen heeft om de Suikertax in te voeren; een maatregel om het gebruik van suiker minder aantrekkelijk te maken en terug te dringen. Suiker wordt vergeleken met drugs, zo slecht zou het voor je zijn. Als je bewust gezonder wilt eten, zou je zeker eens op je suikerinname moeten letten. Suiker vermijden is lastiger dan je denkt, maar als je bewust bezig bent met de hoeveelheid suiker die je binnenkrijgt, ben je goed op weg!
Waarom zijn (geraffineerde) suikers zo slecht?
Geraffineerde suiker is het soort suiker dat bewerkt is en dankzij het productieproces zijn alle vezels, vitaminen en mineralen eruit gehaald, zodat je een leeg korreltje overhoudt. Geraffineerde suiker is dus de suiker zoals wij die kennen. Basterdsuiker, rietsuiker, dextrose of fructose zijn net zo geraffineerd als de gewone kristalsuiker (misschien een paar procent minder). Ook witte pasta, witbrood, frisdrank en andere snelle koolhydraten zijn voornamelijk opgebouwd uit geraffineerde suikers.
Wanneer we een product eten dat suiker bevat, reageert de alvleesklier door insuline te produceren. Insuline regelt het glucosegehalte (bloedsuikerspiegel) in het bloed. Als je honger hebt, heb je een flauw gevoel en is je bloedsuikerspiegel laag. Wanneer je een snack of maaltijd eet (die suiker bevat), wordt de insulineproductie gestart en gaat je bloedsuikerspiegel weer omhoog.
Om suiker te verteren heeft het lichaam stoffen nodig die daarbij helpen, zoals vezels, vitaminen en mineralen. Bij geraffineerde suiker kan je lichaam deze stoffen niet vinden, omdat die tijdens het raffinageproces verwijderd zijn. Je lichaam kan dus niets met die suiker, behalve de alvleesklier aan het werk zetten om insuline te produceren. Je lichaam haalt de vitaminen en mineralen die nodig zijn om de suiker te verteren uit je gezonde cellen, om de geraffineerde suiker toch te kunnen verwerken.
Insuline zorgt er ook voor dat suiker uit de bloedbaan wordt gehaald en als vet wordt opgeslagen. Dus wanneer je meer eet dan je verbrandt, wordt suiker als vet opgeslagen en gaat suiker meteen op de heupen zitten.
Hoe kun je suiker vermijden?
Etiketten lezen:
Eerder schreef ik al over hoe je etiketten kunt lezen. In de ingrediëntenlijst staat vermeld of er suiker toegevoegd is aan het product. Omdat de consument steeds vaker suiker als ‘boosdoener’ herkent, heeft suiker inmiddels heel wat schuilnamen gekregen. Wil je suiker vermijden, let dan ook op op deze schuilnamen:
- glucose (= dextrose = druivensuiker)
- fructose (= vruchtensuiker)
- galactose
- saccharose (riet- of bietsuiker)
- lactose (= melksuiker) zit in alle zuivelproducten
- maltose (= moutsuiker)
- maltodextrine
Zelf maken:
Door zelf je eten te bereiden, met verse en pure ingrediënten, weet je wat er in je eten zit en weet je dat er geen suiker aan toegevoegd is. Het kost misschien wat tijd om zelf sauzen, soepen en dressings te maken, maar eigenlijk is dit de enige manier om zeker te weten dat er geen verborgen suikers in je eten zitten.
Kies natuurlijk:
Wil je toch graag zoetigheid toevoegen maar wel de geraffineerde suiker laten staan? Kies dan voor natuurlijke alternatieven:
- Fruit, zowel vers als gedroogd
- (Biologische) honing
- (Biologisch) stroop
- Kokosbloesemsuiker, palmolie, oerzoet
- Stevia
Gezondheidsvoordelen van suiker vermijden:
Suiker vermijden kan aanzienlijke voordelen hebben voor je gezondheid:
- Gewichtsverlies: Het verminderen van suikerinname kan helpen om gewicht te verliezen, aangezien overtollige suiker als vet wordt opgeslagen.
- Verbeterde energieniveaus: Zonder de pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel heb je constantere energieniveaus gedurende de dag.
- Gezondere huid: Vermindering van suiker kan leiden tot een betere huidgezondheid, aangezien suiker bijdraagt aan ontstekingen en acne.
- Lagere risico’s op ziekten: Minder suiker kan het risico op diabetes type 2, hartziekten en andere chronische aandoeningen verlagen.
De 80/20 Regel
Met deze tips moet het je lukken alerter te zijn op de suikers in je voeding en kun je suiker vermijden. Toch wil ik je hier ook nog eens wijzen op de 80/20 regel; 80% gezond eten en 20% zondigen is wat mij betreft de beste manier om lekker in je vel te blijven zitten!
Leestip:
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
6 reacties
Ik weet dat het ook gewoon echt niet goed is maar de voornaamste reden dat ik suikers vermijd is omdat me er ook echt slecht en moe van gaan voelen, al gaan die twee dingen natuurlijk samen. Ik ben echt een heel groot fan van kokosbloesemsuiker.
Maar ongeraffineerde lichte rietsuiker van Hygiena hoe denk je daar dan over?
Rietsuiker is ook een lege suiker, die zou ik niet gebruiken…
stel in een cake gaat soms best wel veel. suiker .waar kun je die dan door vervangen en hoeveel moet je dan nemen als er bijv, staat 200 gr suiker hoeveel palmsuiker moet je dan nemen. of een ander suiker vervanger?
Graag hoor ik dat van je.
stel in een cake gaat soms best wel veel. suiker .waar kun je die dan door vervangen en hoeveel moet je dan nemen als er , staat 200 gr suiker hoeveel palmsuiker moet je dan nemen. of een ander suiker vervanger?
Graag hoor ik dat van je.
Ik neem altijd al ongeveer de helft minder suiker. Je went snel aan de minder zoete smaak. Ik gebruik ook vaak half suiker/kokosbloesemsuiker o.i.d. en half erythritol. Je moet uitproberen hoeveel van beide. Succes ermee!