Afgelopen maandag gingen we van start met de #Zomerfit challenge, waarbij 1 van de uitdagingen is om 2 weken geen koffie te drinken. Wat, geen koffie!!?! werd al gelijk door veel mensen gevraagd….. Andere opmerkingen die ik veel hoorde, waren ik kan niet zonder mijn koffie en ik heb echt 1 kopje nodig in de ochtend. Ik ben zelf ook een koffiedrinker, sterker nog, ik had de eerste dag van de challenge óók hoofdpijn omdat ik geen koffie had gedronken. Maar ik zal je vandaag vertellen waarom we geen koffie drinken tijdens de #Zomerfit challenge, vandaag alles over koffie en cafeïne!
Al eerder schreef ik een blog over de lever, het grootste ontgiftingsorgaan van ons lijf. Samen met de darmen, de nieren, de longen, de lymfen en de huid, zorgen ze ervoor dat ons lichaam zich van afvalstoffen kan ontdoen. Omdat de lever belangrijk is voor onze gezondheid, naast ontgiften heeft de lever nog meer functies, zou je met de juiste voeding goed voor de lever moeten zorgen. Zorg je niet goed voor je lever, dan voel je je niet fit. En dat is waar het om draait bij de #Zomerfit challenge, om je weer lekker fit te voelen.
Koffie gezond?
Er zijn voedingsstoffen die een negatieve invloed hebben op de lever, en op onze totale gezondheid. Je moet hierbij denken aan alcohol, suiker (niet geheel toevallig zijn die 2 ook belangrijke speerpunten in de challenge…!), zout, zuur, overmatig gebruik van kruiden, synthetische toevoegingen, en dus ook cafeïne. Cafeïne is een stof die voorkomt in koffiebonen, maar ook in thee en cacaobonen, en deze stof vormt een belasting voor de lever, maar ook voor andere processen in ons lichaam. Maar goed nieuws, want cafeïne heeft ook positieve eigenschappen, daar vertel ik je zo meer over!
Effecten van cafeïne:
- bevordert de insulineaanmaak en werkt daarmee ontstekingsbevorderend
- het heeft negatieve invloed bij de opname van belangrijke mineralen zoals calcium en magnesium
- zorgt voor een stijging van de bloeddruk
- bevordert stress en spanning
- heeft een negatieve werking bij medicijngebruik
Ben jij – net als ik – een echte koffiestarter? Dan is dit misschien niet zo fijn om te lezen…. maar wil je echt meer energie, dan zul je dus toch ook bewust met je koffie inname moeten omgaan. Het is aan te raden om maximaal 300 mg cafeïne per dag te gebruiken, meer dan 300 mg zorgt voor hartkloppingen, angstaanvallen, agressiviteit, slaapproblemen en maagklachten.
Een gewoon kopje koffie bevat zo’n 100 mg cafeïne, een kop zwarte thee ongeveer 40 mg. In groene thee zit per kop 10 – 40 gr cafeïne, maar groene thee bevat ook andere krachtige planteigen stoffen, die van belang zijn voor een gezond lichaam. Reken je even mee? Dat zijn dus 2 tot 3 koppen gewone koffie per dag, die je prima zou kunnen nemen. Maar niet tijdens deze challenge, want we gaan de gewoonte even doorbreken….
Wanneer je trouwens kiest voor cafeïne vrije koffie, dan moet je weten dat dit een sterk bewerkt product is. Zo zijn er bijvoorbeeld organisch-chemische oplossingen aan te pas gekomen, waardoor de lever nog harder moet werken om deze koffie te ontgiften. Een alternatief zou dan granenkoffie zijn, deze is sowieso cafeïnevrij en wordt gemaakt van granen, noten en kruiden. Ik kies zelf dan toch het liefst voor een échte goede koffie, en dan maximaal 2 tot 3 kopjes per dag.
In chocola zit trouwens ook cafeïne, zo’n 100 – 240 mg per 100 gr chocola. Twaalf uur na consumptie kan de cafeïne nog steeds in je lichaam aanwezig zijn, dat verklaart voor mij waarom ik echt na de lunch geen koffie meer moet drinken, ik slaap dan ’s avonds echt niet makkelijk in. Nog een weetje; de lever is tot 11.00 uur in de ochtend bezig met ontgiften en het is dus aan te raden om na dit tijdstip pas een kopje koffie te drinken.
Positief nieuws:
Ja, dat is er ook…. Toevallig verscheen er net vorige week een leuk artikel op Glow Magazine over de voordelen van cafeïne. Ik vond het erg leuk om te lezen en aangezien ik al wist dat ik deze blogpost zou gaan schrijven, wilde ik natuurlijk ook wel graag lezen waarom koffie dan juist wél goed voor je is. Lees het artikel zeker even op Glow Magazine, maar de belangrijkste voordelen:
- cafeïne zorgt voor de stimulatie van het centrale zenuwstelsel
- met koffie verhoog je de afgifte van adrenaline – handig voorafgaand aan een prestatie!
- koffie vermindert de kans op een veelvoorkomende vorm van huidkanker
- meer voordelen lees je in het artikel op Glow Magazine
Zo zie je maar weer, voor elk voedingsmiddel en voor elke voedingsstof is er wel iets te zeggen, niets in het leven is 100% gezond of 100% ongezond. Het gaat er mij om dat ik me bewust bezig hou met wat ik binnen krijg en dat ik de voor- en nadelen weet van de voeding die ik binnen krijg. Tijdens de challenge stop ik in elk geval 2 weken lang met koffie drinken, zo doorbreek ik mijn gewoonte, versla ik tijdelijk mijn verslaving en wil ik ontdekken of het mij echt meer energie geeft als ik mijn bakkie laat staan. Maar na de challenge blijf ik zeker nog wel koffie drinken hoor!
En jij? Lukt het jou om de koffie te laten staan? Of heb je er toch behoorlijk wat moeite mee?
Wil je mijn tips voor een happy healthy lifestyle in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram
7 reacties
Vaste nachtdienst in de zorg dus die koffie is noodzakelijk…… Sinds enkele maanden drink ik geen koffie meer in mijn nachtpost maar groene thee en het gevolg is dat ik een vastere nacht(dag)rust heb dan vroeger.
Tijdens de challenge ben ik mijn tasje koffie ’s morgens blijven drinken maar ik wil best eens proberen om het uit te stellen tot 11u of tot vertrek naar het werk.
Na 2 dagen begint de energie toch terug te komen moet ik toegeven. We weten hoe we moeten eten maar af en toe moeten we toch weer even eraan herrinnert worden ……
Ik drink al jaren cafeïne vrije koffie. Alleen als ik bij anderen ben of in een restaurant wil ik nog wel eens gewone koffie drinken. Maar tegenwoordig gaat er meer groene thee en water in dan koffie. Ik drink meestal 1 a 2 mokken per dag dus dat valt reuze mee.
Tip: als je koffie drinkt van alleen arabicabonen, dat heeft een minder cafeine gehalte dan de robusta boon.
Van koffie met de arabicaboon, kan ik savonds wel slapen.
Ik heb zelf begin mijn twintiger jaren gemerkt dat teveel koffie geen goed resultaat had op mijn welzijn. Ik had last van hartkloppingen en werd er nogal hyper van. Toen ik besloot om te minderen met koffie en over te stappen op thee veranderde dus heel wat voor mij. Al drink ik dan vaker groene thee dan kruidenthee, cafeïne heeft steeds minder grip op mij.
Wat voor mij ook een belangrijk aspect is, is dat als ik thee drink ik eigenlijk de hoeveelheid water mag ‘meerekenen’. Terwijl bij koffie het cafeïnegehalt zo hoog is dat het ook nog eens vochtafdrijvend werkt.
Het allergrootste voordeel is voor mij dat ik nu werkelijk geniet van een kop koffie 🙂
Ik heb dus maandag abrubt gestopt met het drinken van koffie. Dat heb ik geweten..’s avonds een heftige migraine aanval gehad…ik wist niet dat dit bestond zo’n pijn. Nu zei een vriendin dat ik niet zo moest stoppen maar langzaam afbouwen. nu drink ik alleen smorgens een kopje en verder niet…hoofdpijn is weg. Maar ik ben wel geschrokken, ik dronk dus zeker 5 bakken koffie op een dag…..en thee vind ik ook heerlijk dus …
Ik ben geen koffieleut maar s’morgens (1 grote beker) vind ik ’t wel een must, s’avonds kan ik goed zonder!
Soms wil ik terug koffie drinken, puur omdat ik het heel lekker vind. Maar ik kan er niet tegen, dan krijg ik last van mijn darmen. Ik drink ook enkel kruidenthee of de choco-thee van Yogitea. En ik eet elke dag één klein stukje rauwe chocolade zonder suiker. Weet jij of er minder of net meer cafeïne in rauwe chocolade zit?