Tsja, dat is nogal een ding hier in huis. Maar toch ga ik er vandaag een blog over schrijven…. Als je mij al een tijdje volgt, dan weet je dat ik hier een grote vleeseter in huis heb. Een maaltijd is niet compleet zonder een stuk vlees erbij, en op de boterhammen gaat worst. De kinderen zijn nog niet zo dol op vlees, en van mij hoeft het ook niet altijd. Maar toch…. Ik denk dat dit niet alleen bij ons thuis zo is, maar dat in veel gezinnen behoorlijk wat vlees wordt gegeten. En volgens mij kan het voor de gezondheid, maar ook bijvoorbeeld voor het milieu, helemaal geen kwaad om bewust minder vlees te eten. Er zijn zoveel alternatieven, er is zoveel meer lekkers!
Weet je waar ik in geloof? In variatie! Dat is wat mij betreft de sleutel tot een gezonde levensstijl. Genoeg van het goede, en ook genoeg van het minder goede. Maar als ik door de supermarkt wandel, waar overigens genoeg verschillende producten te krijgen zijn, dan mis ik die variatie wel eens. Eerder tijdens de #feelgoodboost (een project van Linda, Suzanne en Annemieke) had ik het er al over dat we met z’n allen behoorlijk wat suikers binnenkrijgen. En dat koken tegenwoordig niet meer echt koken is. En wat mij dan in de supermarkt opvalt, is dat er zo ontzettend veel vlees te krijgen is. Maar echt, van vlees voor bij de avondmaaltijd, tot vleeswaren voor op brood, tot gedroogde worstjes voor bij de borrel. Hoezo variatie? Vlees maakt gewoon een belangrijk deel uit van ons eetpatroon!
Vlees = vlees?
Hoewel in sommige voedingsstromingen het eten van vlees heel belangrijk is, is het vlees van nu niet meer het vlees dat we vroeger aten. Er worden veel bewerkingen uitgevoerd om maar zoveel mogelijk vlees voor de laagst mogelijke prijs in de winkels te krijgen. Dieren worden (bij) gevoerd met granen (in plaats van gras) om zo snel mogelijk te groeien. Ze worden (preventief) ingespoten met medicatie zodat ze niet ziek worden (en het vlees niet meer te verkopen valt). Er worden toevoegingen aan ons vlees gedaan voor de houdbaarheid en het uiterlijk. Zodat dat stukje kipfilet of het rundergehakt er maar aantrekkelijk uit blijft zien…
Vlees bestaat gemiddeld voor 20% uit eiwit. Eiwitten zijn nodig in ons lijf als bouwstoffen voor een gezond lichaam. Maar dierlijke eiwitten zijn zwaarder verteerbaar dan plantaardige eiwitten en daarmee vragen ze dus veel van ons spijsverteringsstelstel. Doordat het lastig is om dierlijke eiwitten te verteren, ontstaan er rottende bestanddelen in de darm. Verder hebben dierlijke eiwitten een hoge verzadigingswaarde, waardoor we ander belangrijk voedsel niet volledig opnemen. Bovendien werken teveel eiwitten verzurend en daarmee ontstekingsbevorderend. Een goede verhouding in je dagelijkse voeding zou zijn om 60% van je eiwit inname uit plantaardige bronnen te halen, en 40% uit dierlijke bronnen.
Vlees bevat relatief veel verzadigd vet. Verzadigd vet heb je zeker wel nodig, maar het verzadigd vet in vlees bestaat uit langeketenvetzuren, die lastig te verteren zijn voor ons lijf. Te veel dierlijk verzadigd vet lijkt de oorzaak te zijn van veel Westerse ziekten. Ook is vlees een bron van zware metalen, vooral varkensvlees is vaak vervuild met hormonen. Deze hormonen hebben ook hun effect op onze gezondheid, en niet op een positieve manier.
Bewust minder vlees
Naast invloed op ons lijf, heeft de vleesproductie ook behoorlijk wat impact op het milieu. En wat te denken van dierenwelzijn? Nee, ik ga hier niet de geitenwollen sokken activist uithangen, maar bewust minder vlees eten heeft voor mij ook daar mee te maken. Zo hoorde ik eens dat er ruim 15.000 liter water nodig is voor de productie van 1 kilo rundvlees. Bizar toch? De vleesindustrie produceert nogal wat broeikasgassen en er worden ook heel wat oerwouden gekapt om ervoor te zorgen dat er genoeg veevoer geteeld kan worden.
Maar…. we vinden het allemaal zo lekker, ons dagelijkse stukje vlees! En dat willen we niet missen. Ik hoef er ook echt bij mijn echtgenoot niet mee aan te komen hoor, dat we geen vlees meer eten. Ken je inmiddels zijn beruchte uitspraak “ik heb toch niet voor niets snijtanden…”? Toch, kan het geen kwaad – gezien het bovenstaande – om bewuster met vlees om te gaan en wat minder vlees te eten. Er bestaat een term voor deze manier van vlees eten: flexitariën. Een flexitariër is iemand die 1 of meerdere dagen per week geen vlees eet, maar geen vegetariër is. Oftewel, je mindert je inname van vlees en kiest bewust voor een dagje zonder rund, varken of kip. En dat heeft niet alleen een positief effect op je gezondheid, maar ook nog eens op je portemonnee en, niet geheel onbelangrijk, op het milieu.
Aan de slag!
Moet je nu al het vlees uit je dagelijkse voeding schrappen?! Nee, wat mij betreft niet! Tenzij je daarvoor kiest uit oogpunt van dierenwelzijn of milieu, wat natuurlijk ook een goede reden is om vlees (of andere dierlijke producten) te laten staan. Maar door vlees compleet uit je menu te schrappen, ga je ook belangrijke vitaminen, mineralen en vetten missen. Niet verstandig om dus rigoureus te schrappen…. Daarbij kun je ook genieten van een goed stuk vlees, een dier dat een goed leven heeft gehad, goed gevoerd is en goed verwerkt is. En daar betaal je dan misschien wat meer voor, maar dan heb je wel vlees van kwaliteit, waar uiteindelijk ook jouw lichaam baat bij heeft!
Kun je nog wel wat inspiratie gebruiken voor een weekje met bewust minder vlees? Dan verwijs ik je graag naar de blog van Linda, zij zette weer een heerlijk weekmenu klaar voor deze laatste week van de Feel Good Boost. En ja, natuurlijk, dat weekmenu is helemaal vegetarisch!
Ga jij ook aan de slag met bewust minder vlees eten? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl en #feelgoodboost of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
2 reacties
Het omgekeerde kan ook. Na 35 geen vlees eten kreeg ik er behoefte aan. Leeftijd en voeding hadden een licht vit B-12 tekort veroorzaakt. Nu eet ik 2/3 keer per week een klein stukje vlees. En bouillon.
Heel herkenbaar stukkie!
Toch merk ik dat ik automatisch dat stukje vlees wel bij de maaltijd doe.
Hoewel ik ook vaak bijv. 1 ipv 2 stukken kipfilet gebruik.
Ik vind het persoonlijk nog wel lastig om lekkere vega maaltijden te vinden.
We hebben een paar waar we het vlees prima bij kunnen missen. Maar aangezien mijn man en mijn zoon absoluut niet van kaas houden….
Ik ga eens snuffelen op de website die je noemde. Want voor een lekkere maaltijd heb je niet persé vlees nodig.