Waarom is spelt gezond? Ontdek de voordelen van spelt! Net als veel mensen at ik ’s morgens en tussen de middag standaard mijn volkoren (tarwe)boterhammetjes. Totdat ik me ging beseffen dat ik steeds na het eten een opgeblazen gevoel had en eigenlijk binnen een paar uur weer honger had. In het kader van bewust eten ben ik op zoek gegaan naar alternatieven en zo kwam ik op spelt uit; meel, brood, pannenkoeken, eierkoeken; je kunt het zo gek niet bedenken. Alles wordt tegenwoordig gemaakt van spelt! Wat is er dan zo gezond aan deze graansoort?
Spelt: een oergraan met voordelen
Spelt is niet nieuw, het is namelijk een van de oudste graansoorten. Een echt oergraan dus! En ook helemaal niet te vergelijken met tarwe. De tarwe die we tegenwoordig nog eten bevat al lang niet meer zoveel voedingsstoffen als vroeger en er wordt zelfs gesteld dat de mens er genetisch helemaal niet voor gemaakt is om tarwe te eten (o.a. de Voedselzandloper).
Spelt versus tarwe: Meer voedingsstoffen en minder gluten
Spelt bevat veel meer gezonde voedingsstoffen dan tarwe. Tarwe wordt namelijk zo ver doorgeteeld en daarbij staat voornamelijk het verdelen van de graansoort voorop en niet de hogere dosis voedingsstoffen. Veel van de ‘oudere’ (niet-hybride) graanrassen zijn minder veredeld dan de moderne tarwe en bevatten vaak minder gluten, evenals een betere verhouding van eiwit, vet en koolhydraten (bron: Miss Natural).
De gezondheidsvoordelen van spelt
Research naar de voordelen van spelt leverde mij het volgende lijstje op:
- Rijk aan voedingsstoffen: Spelt bevat veel goede stoffen, waaronder eiwitten, vitamine E, vitamine B, foliumzuur, ijzer, magnesium en fosfor.
- Essentiële aminozuren: In spelt zitten 6 van de 8 essentiële aminozuren die in het lichaam de productie van hormonen activeren. Zij zorgen ervoor dat een mens gelukkig en blij kan zijn. Spelt maakt een mens dus gelukkig.
- Gezonde vetten: In het koren zitten onverzadigde vetzuren en geen cholesterol. De essentiële vetzuren zijn de belangrijkste bouwstoffen voor de celwanden en zenuwen. Daarbij is deze graansoort gemakkelijk verteerbaar en zorgt het voor een goede stoelgang.
- Duurzaam en milieuvriendelijk: Speltgraan heeft minder bemesting nodig en is veel beter bestand tegen ziekten.
- Alternatief voor tarweallergie: Mensen met een tarweallergie kunnen wel heel goed spelt eten. Tarweallergie moet je niet verwarren met glutenallergie, want in spelt zitten net zo goed gluten. Wel zijn deze gluten anders van samenstelling en daardoor makkelijker te verteren.
Spelt in de keuken: variatie en gezond
Wow! Indrukwekkend, hè?! Als speltgraan gemalen wordt, krijg je meel. En met dit meel kun je alles maken waar je normaal de tarwevariant van zou eten; brood, cake, pannenkoeken, muffins en zelfs speltpasta!
Speltpasta: een gezonde alternatief voor tarwepasta
Dat laatste vind ik echt ideaal, want ik merkte dat ik ook van volkorenpasta’s vaak buikpijn kreeg. Sinds ik speltpasta eet, is dat eigenlijk niet meer aan de orde. Speltpasta is o.a. te verkrijgen bij Van Haver tot Gort en winkels als De Tuinen en Ekoplaza. Ik ga me eens verder verdiepen in tarweallergie, want ik vind het wel apart dat ik daar zo op reageer en dat ik dat bij spelt niet heb!
Recepten met spelt:
- Spelt wraps
- Spelt crackers
- Snelle spelt broodjes
- Pitabroodjes van speltmeel
- Speltpasta met broccoli en tomaatjes
- Plaattaart van spelt met ricotta en asperges
- Speltcake met appel en rozijnen
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest