Oh, ik ken ze ook nog steeds hoor, die hectische dagen waarop iedereen buiten de deur is en er aan het einde van de dag een warme maaltijd op tafel moet komen. Wat ben ik dan altijd weer blij met mijn weekplanning, waarin ik voor elke dag heb opgeschreven wat er die dag op het menu staat. De afgelopen weken leefden we hier ook maar een beetje voor het vaderland weg, maar nu de scholen weer zijn begonnen is een goede planning heilig voor mij! Waar zou ik zijn zonder? Omdat het plannen van een weekmenu echt niet zo lastig hoeft te zijn, deel ik vandaag mijn tips met je!
Serieus, als ik geen weekplanning zou hebben, dan zou het er hier maar chaotisch aan toe gaan. Misschien doet de buitenkant anders vermoeden, en lijkt het hier op mijn blog alsof ik het altijd goed heb georganiseerd, maar mijn geheime wapen is PLANNING. Ook voor mijn blog, maar nog meer voor de dagelijkse maaltijden, plan ik er op los alsof het een lieve lust is. Noem mij gerust een lijstjesfreak, maar zonder dat stukje papier voel ik me redelijk onthand. Al jaren maak ik daarom steeds trouw een weekmenu klaar, een stukje orde in de chaos van alledag.
Een weekmenu is handig omdat ik dan niet per dag, en dus last minute, nog hoef te bedenken wat we gaan eten. Het voorkomt dat ik door de supermarkt loop te dwalen, omdat ik niet weet wat ik nu weer op tafel moet zetten. En het is ook nog eens heel efficiënt, want ik blijf bijna nooit met restjes zitten. Eerder schreef ik al een blog over hoe ik elke (nou ja, bijna dan….) dag een snelle en gezonde maaltijd op tafel weet te toveren, en dan is het dus voor mij essentieel om op te schrijven wat er gegeten gaat worden. Ook omdat ik dus echt geen zin heb om elke dag de winkel in te moeten…. Hoe ik te werk ga, lees je hieronder.
Tips voor plannen van weekmenu’s
Vast moment in de week
Elke zaterdagochtend neem ik na het ontbijt de tijd voor het maken van een weekmenu. Dit moment is inmiddels zo ingesleten in het ritme van mijn dag, dat ik het ook echt niet meer vergeet. Standaard ná het ontbijt, met nog een tweede kopje koffie erbij, pak ik mijn notitieblok. Ik vind het prettig om 1 vast moment in de week te hebben waarop ik nadenk over de boodschappen en wat er op tafel komt. Meestal komt het er wel op neer dat ik halverwege de week nóg een moment plan om de weekplanning verder uit te werken, bijvoorbeeld op woensdag. Ik weet dan ook beter wat er nog aan restjes over is, en heb zo ruimte voor een beetje flexibiliteit in de planning. Maar vaste momenten om een menu uit te schrijven, dat werkt wat mij betreft het beste.
3, 4, of 5 dagen vooruit?
Toen ik nog fulltime voor een baas werkte, plande ik de hele week vooruit. Op zaterdag schreef ik op wat we de hele komende week zouden eten. Dat gaf rust. Ik hoefde dan doordeweeks niet meer na te denken over wat er op tafel zou komen, heerlijk! Nu ligt dat natuurlijk iets anders, en is mijn weekmenu deels afhankelijk van wat ik voor mijn blog wil koken. Maar ook die gerechten neem ik nu het liefst al mee in mijn weekplanning, zodat ik in 1 keer een boodschappenlijst kan schrijven. Soms schrijf ik ook al boodschappenlijstjes voor meerdere dagen. Op zaterdag haal ik dan het grootste deel van de boodschappen in huis en op een doordeweekse dag nog wat verse producten. Dat het lijstje dan voor het grijpen ligt, vind ik ideaal!
Wat is er nog in huis?
Meestal begint daar mijn planning mee. Wat wij in de week eten, is vaak afhankelijk van wat er nog in huis is, vers of bijvoorbeeld in de vriezer. Om een bepaald ingrediënt bedenk ik dan een gerecht. Mijn vriezer en voorraadkasten zijn overigens altijd goed gevuld, want regelmatig sla ik van een aanbieding wat extra in. Zo ligt er altijd vlees of vis in de vriezer, aardappelen in de kelderkast, en is er altijd droge pasta op voorraad. Heb ik nog een paprika en courgette over van vorige week, dan weet ik zeker dat er een snelle pasta op het menu komt.
Waar heb ik trek in?
Dat is altijd lastig, toch? Want hoe weet je nu op zaterdag waar je donderdag trek in hebt? Mijn trek laat ik meestal leiden door de seizoenen. Wat is in dat seizoen aan groenten beschikbaar? Meestal zijn dat ook de groenten die dan het beste smaken, en die goed betaalbaar zijn. Verder weet ik dat ik van afwisseling hou. Niet elke dag aardappels-groenten-vlees, maar ook een keer Oosters of juist Italiaans. Ook hou ik er in mijn planning rekening mee dat ik een keer kan schuiven. Staat er die avond een gerecht op de planning waar ik eigenlijk niet zo’n zin in heb, dan eten we dat gewoon morgenavond.
Klassiekers…
Om het mezelf niet al te lastig te maken, zijn er een aantal klassiekers die bijna elke week terug komen. Of om de week dan. De simpele agv’tjes, maar ook de snelle pasta’s met rode saus, ik schrijf ze regelmatig weer op. Hoe ontzettend veel ik ook van koken hou, en hoe ontzettend graag ik ook experimenteer, ik heb er nu eenmaal echt niet altijd tijd voor. De snelle makkelijke doordeweekse maaltijden die het ook bij de rest van het gezin goed doen, komen daarom regelmatig weer terug. Ook dat geeft mij een bepaalde rust, ik hoef dan tenminste niet elke dag heel creatief te zijn en kan gewoon gedachteloos alles in de pan gooien.
Inspiratie opdoen
Dit is meestal mijn favoriete onderdeel van het maken van een weekmenu. Nadat ik mijn koelkast heb gecheckt, en wat losse overgebleven ingredienten heb gevonden, bedacht heb welke basisproducten ik nog in huis heb, ga ik bedenken wat ik daarmee nog kan doen. Nu zul je misschien denken dat ik een soort van eindeloos vat van inspiratie op mijn rug draag, maar bij mij is dat op zaterdagochtend ook niet altijd zo goed gevuld hoor! En ik vind toch echt niets fijner op zo’n luie ochtend dan door kookboeken te bladeren, de recepten die ik ooit eens uit magazines heb uitgescheurd nog eens erbij te pakken, of wat blogs van collega’s te raadplegen. En soms is ook mijn eigen blog weer een handig hulpmiddel, maak ik zomaar weer eens recept dat ik al tijden geleden online heb gezet.
Basis ingredienten
Ik vind het fijn om een goede voorraad te hebben, zo maak ik het mezelf op die zaterdagochtend toch net even gemakkelijker. Ik heb er al heel wat blogjes over geschreven, bijvoorbeeld over welke kruiden ik standaard in huis heb, welke meelsoorten in mijn voorraadkast staan, hoe je makkelijk gerechten uit de Oosterse, Italiaanse of Mexicaanse keuken klaar maakt. Mij helpt het enorm om een goede basis te hebben, zo vul ik deze basis ingredienten snel aan met wat verse groenten en nog een stukje vlees of vis en tadáaa er staat een maaltijd op tafel.
Heb ik echt geen inspiratie? Komt zelden voor hoor, maar dan ga ik plannen rondom deze basis ingredienten. Dus dan neem ik bijvoorbeeld aardappels, rijst of pasta als uitgangspunt en dan bedenk ik daar een gerecht bij. Ook werkt het voor mij om met bepaalde thema’s in een week te werken. Dat maakt het makkelijker om verschillende gerechten uit bijvoorbeeld een bepaald land op tafel te zetten. De afgelopen weken aten we erg veel Italiaanse maaltijden, heerlijk én eenvoudig om bij elkaar te zetten, ook qua inkoop van de ingredienten.
Kun je hier wat mee? Ga jij ook aan de slag met het plannen van weekmenu’s? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
4 reacties
Wat een heetlijke blog weer 🙂 ik plan ook het liefst mijn maaltijden voor een hele week, maar het kan soms wel wat gemakkelijker, met jouw tips en recepten kan ik weer vooruit 😉
Marianne
Heetlijke moet Heerlijke zijn 🙂
Ja, lekker herkenbaar, ook hier barst van de lijstjes, dus ook weekmenus. Lekker makkelijk ook daar ik wisselende diensten heb, kan manlief zo zien wat de bedoeling is. Bewaar ze ook soms en zo eet je niet steeds het zelfde. Ik heb ook to do lijstjes , heerlijk om af te kunnen vinken! Geeft rust en ruimte in het hoofd!
Wij doen het ook inderdaad, sterker nog: ik ging er net mee aan de slag. En ik kwam hier even buurten voor wat lekkere recepten.