Yeah, we zijn al halverwege de #30voeljefit challenge! Gaat het allemaal nog goed? Afgelopen week kwam de tweede uitdaging erbij, we gingen koken zonder pakjes en zakjes. Voor de een een makkie, voor de ander kostte dat nog iets meer moeite. Wat ik zo ontzettend leuk vind aan de challenge is dat echt iédereen ervan leert. Zelfs als je al een heel eind op de goede weg bent qua gezond en echt eten, valt er nog wel weer wat nieuws te ontdekken. Gelukkig worden alle tips en tricks gedeeld onder de blogs of in de Facebook groep, zo helpen we elkaar allemaal weer een beetje verder. We zijn nu aangekomen bij de derde week van de challenge en dus is het tijd voor een nieuwe uitdaging. Deze week draait het allemaal om flexitariën, oftwel bewuster omgaan met vlees.
In week 1 haalde ik het al even aan, ons eetpatroon is niet meer hoe het zou moeten zijn. Niet alleen eten we massaal heel veel koolhydraten (en dan niet de goede), en veel bewerkte producten, ook is het er in de afgelopen jaren ingeslopen om dagelijks grote hoeveelheden vlees naar binnen te werken. Niet alleen bij de avondmaaltijd ligt er vaak een flink stuk vlees op het bord, ook de dagelijkse boterhammen worden belegd met plakken vleeswaar. Nou zijn er stromingen binnen healthy foodland die er juist voor zijn om veel vlees te eten, maar ik zal je vertellen waarom het verstandig is om af en toe als flexitariër door het leven te gaan.
Flexi…wat? Waarom dan?
Net als met veel van ons eten, is het vlees dat we consumeren niet meer het vlees dat het moet zijn. Er worden veel bewerkingen uitgevoerd om maar zoveel mogelijk vlees voor de laagst mogelijke prijs in de winkels te krijgen. Dieren worden (bij) gevoerd met granen (in plaats van gras) om zo snel mogelijk te groeien en ze worden (preventief) ingespoten met medicatie zodat ze niet ziek worden (en het vlees niet meer te verkopen valt). De hoeveelheid granen in de voeding van de dieren, zorgt ervoor dat er relatief veel linolzuur in vlees voorkomt, wat uiteindelijk ontstekingen in ons lichaam veroorzaakt.
Vlees bestaat gemiddeld voor 20% uit eiwit. Eiwitten zijn nodig in ons lijf als bouwstoffen voor een gezond lichaam. Maar dierlijke eiwitten zijn zwaarder verteerbaar dan plantaardige eiwitten en daarmee vragen ze dus veel van ons spijsverteringsstelstel. Doordat het lastig is om dierlijke eiwitten te verteren, ontstaan er rottende bestanddelen in de darm. Verder hebben dierlijke eiwitten een hoge verzadigingswaarde, waardoor we ander belangrijk voedsel niet volledig opnemen. Bovendien werken teveel eiwitten verzurend en daarmee ontstekingsbevorderend. Een goede verhouding in je dagelijkse voeding zou zijn om 60% van je eiwit inname uit plantaardige bronnen te halen, en 40% uit dierlijke bronnen.
Vlees bevat relatief veel verzadigd vet. Verzadigd vet heb je zeker wel nodig, maar het verzadigd vet in vlees bestaat uit langeketenvetzuren, die lastig te verteren zijn voor ons lijf. Te veel dierlijk verzadigd vet lijkt de oorzaak te zijn van veel Westerse ziekten. Ook is vlees een bron van zware metalen, vooral varkensvlees is vaak vervuild met hormonen. Deze hormonen hebben ook hun effect op onze gezondheid, en niet op een positieve manier.
Nee, niet mijn vlees…!
Maar…. we vinden het allemaal zo lekker, ons dagelijkse stukje vlees! En dat willen we niet missen. Ik hoef er ook echt bij mijn echtgenoot niet mee aan te komen hoor, dat we geen vlees meer eten. Ken je inmiddels zijn beruchte uitspraak “ik heb toch niet voor niets snijtanden…”? Toch, kan het geen kwaad – gezien het bovenstaande – om bewuster met vlees om te gaan en wat minder vlees te eten. Er bestaat een term voor deze manier van vlees eten: flexitariën. Een flexitariër is iemand die 1 of meerdere dagen per week geen vlees eet, maar geen vegetariër is. Oftewel, je mindert je inname van vlees en kiest bewust voor een dagje zonder rund, varken of kip. En dat heeft niet alleen een positief effect op je gezondheid, maar ook nog eens op je portemonnee en, niet geheel onbelangrijk, op het milieu.
Moet je nu al het vlees uit je dagelijkse voeding schrappen?! Nee, wat mij betreft niet! Tenzij je daarvoor kiest uit oogpunt van dierenwelzijn of milieu, wat natuurlijk ook een goede reden is om vlees (of andere dierlijke producten) te laten staan. Maar door vlees compleet uit je menu te schrappen, ga je ook belangrijke vitaminen, mineralen en vetten missen. Niet verstandig om dus rigoureus te schrappen…. Daarbij kun je ook genieten van een goed stuk vlees, een dier dat een goed leven heeft gehad, goed gevoerd is en goed verwerkt is. En daar betaal je dan misschien wat meer voor, maar dan heb je wel vlees van kwaliteit, waar uiteindelijk ook jouw lichaam baat bij heeft!
#30voeljefit challenge
We zijn inmiddels aangekomen bij de derde uitdaging van de #3ovoeljefit challenge! En je kunt vast raden dat die uitdaging te maken heeft met vlees…. We gaan in de komende week bewust wat minder vlees eten, we gaan voor de flexitariër lifestyle. En om gelijk maar goed te beginnen, trappen we af met een Meatless Monday! Vandaag geen vlees op het menu, en de rest van de week denken we eens goed na over onze vleesconsumptie.
Ook deze week gaat het allemaal weer om bewustwording, en we laten je dus zelf bepalen hoever je hierin wilt gaan. Ga eens na in hoeverre jij zou kunnen beperken in je vlees inname, zou je kunnen kiezen voor vleesvervangers of vind je het wel prima om een leeg plekje op je bord te hebben?
Ik wil je met dit bericht een eerste handvat geven. Mocht je nog vragen hebben, laat ze dan achter in de comments. En deze week kun je natuurlijk nog veel meer informatie en heerlijke recepten verwachten op de blogs van Suzanne, Sanne en Annemieke.
Wil je mijn tips om bewust en gezond te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram
8 reacties
Mooi artikel over hoe vlees ook niet zo gezond is. Ik mis alleen een beetje een genuanceerde visie op vegetarisme. Je zegt dat je dan bepaalde voedingsstoffen gaat missen. Als je gewoon vlees schrapt waarschijnlijk wel, maar als je verstandig vervangt heb je dat probleem heus niet. Wel moet je dan goed informeren en bewust koken natuurlijk om niets te missen, maar je haalt evengoed uit groenten wat je uit vlees en vis kan halen.
Als vegetariër heb ik zelfs vaak het idee dat ik meer voedingsstoffen binnen krijg als veel andere mensen…
Dank je wel voor je waardevolle aanvulling Saar!
Ik bedoel ook inderdaad dat wanneer je rigoureus al het vlees en dierlijke producten uit je menu schrapt, en niet nadenkt over zorgvuldige vervanging van die producten, dat je dan wel vitaminen, mineralen en vetten gaat missen. Maar wanneer je er wél over nadenkt en goed aanvult, dan kun je ook een volledig vegetarisch eetpatroon aanhouden en daarmee hartstikke gezond eten.
In die visie kan ik me vinden. En ik begrijp natuurlijk ook dat je niet meteen vegetarisme gaat promoten hè. Met flexitarisch eten moet je natuurlijk ook wel bewust kiezen voor de juiste groenten. Worden er ook receptjes gedeeld op de facebookgroep omtrent dit stukje?
Op Mind Your Feed promoot ik gezond eten, en daar mag iedereen vervolgens zijn keuzes in maken. Dus ik deel informatie, daar mag je als lezer dan wat mee doen. Flexitarien betekent 1 of meer x per week geen vlees eten. Wanneer je 1 x per week een stukje vlees laat staan, hoef je niet direct maatregelen te nemen om de juiste vitaminen en mineralen aan te vullen – MITS je verder een gezond, gevarieerd eetpatroon hebt. En dat houdt in mijn ogen per definitie in dat je voldoende, verse groenten eet 🙂
Deze week komen er recepten, tips, alternatieven en adviezen online over hoe je vlees eens wat vaker laat staan. Je leest ze hier op de blog, maar ook in de FB groep.
Hoe denk jij over vleesvervangers zoals Tivall? Ik gebruik af en toe producten zoals gehakt door de pasta en de wokstukjes met roerbakgroenten. Wij missen het vlees dan helemaal niet en je krijgt toch je eiwitten binnen. Ik vindt het best lastig om die voldoende uit je groenten en andere producten te halen. Ben dan ook heel benieuwd naar je blogs deze week, waarschijnlijk leer ik daar veel van!
Vriendelijke groet en succes met je mooie blog, Miny
Ik heb ook zo’n man met snijtanden zeg maar. Een trucje, stttt, bijvoorbeeld als je pasta maakt met (bio) gehakt erdoor, gewoon de hoeveelheid gehakt halveren en de hoeveelheid groente erdoor verdubbelen. Ha-ha. Verder 1 dagje inderdaad geen vlees in de week en daartegenover dan zo nu en dan een pizza voor de man. Iedereen blij.
We hebben net een week gehad met geen pakjes en zakjes maar vleesvervangers zijn toch ook fabrieksmeuk? Daarnaast worden vleesvervangers vaak van soja gemaakt en daar kunnen we ook een hele discussie over voeren. Mocht je toch de plek van het vlees willen vullen, kies een extra groenten eventueel als puree. Daarmee mis ik het vlees niet en krijg ik extra groente binnen.
Hi Jet,
Volgens mij heb ik het er ook niet over dat je vleesvervangers moet gaan gebruiken…. Ik schrijf alleen dat je vlees wat vaker zou moeten laten staan 🙂