We zijn al weer 1 week op weg met de #3ovoeljefit challenge en aan de reacties die we hebben ontvangen, merk ik dat er weer een hoop is losgemaakt! De snelle suikerinname beperken is voor veel van ons nog helemaal niet zo gemakkelijk, omdat we vaak ons eten gedachteloos of uit gewoonte naar binnen stoppen. We kijken niet eens op de verpakking wat er in zit, maar voor je het weet ben je ruim over de aanbevolen hoeveelheid extra suikers heen (nieuwe richtlijn van WHO is maximaal 25 gram per dag = 5 suikerklontjes). Nog zoiets wat echt gewoonte is geworden, is het gebruiken van allerlei kant-en-klare mixen om onze maaltijden mee te bereiden. Een pakje sausmix, een zakje kruidenmix, in de supermarkt staan ze allemaal voor het grijpen. Sterker nog, naast de afdeling verse groenten en fruit kun je gelijk rechts (of links) de pakjes en zakjes vinden. Zo wordt het ook wel heel makkelijk gemaakt om de combinatie van die verse groenten met de gedroogde kruidenmixen te maken….. Maar is dat echt eten? Koken zonder pakjes en zakjes, dus vanaf de basis zelf maaltijden bereiden, met verse, pure en onbewerkte ingrediënten, dat is pas écht eten!
Deze tweede week van de #30voeljefit challenge gaan we het eens over deze pakjes en zakjes hebben. Met pakjes en zakjes bedoel ik eigenlijk elk gemaksproduct waarmee je slechts door toevoeging van 2 a 3 verse ingrediënten een maaltijd op tafel tovert. Beetje vage definitie, vind je ook niet, maar ik zal het je uitleggen. Wat ik onder pakjes en zakjes versta, zijn de kruidenmixen – bijvoorbeeld voor nasi goreng of tomatensaus voor de pasta – vaak van grote merken – die je gebruikt om een maaltijd te maken, en die vaak vol zitten met zout, smaakversterkers, E-nummers zoals conserveringsmiddelen, kleurstoffen en vaak ook met suikers. Deze pakjes en zakjes hebben ten eerste weinig met echt eten, of echt koken te maken, maar ten tweede voegen ze ook niet heel veel toe aan je gezondheid. Maar heel strikt genomen gaat het hier ook over zakjes bewerkte groenten (gewassen, gesneden, in elk geval voorverpakt), over kant-en-klare maaltijden (semi-vers, of uit blik), over diepvriesmaaltijden, over potten of flessen met sausjes.
Koken zonder pakjes en zakjes, yes please!
Wanneer je gaat koken zonder pakjes en zakjes, en dus gaat werken met échte producten, zul je ervaren dat je ook échte smaken op je bord krijgt. De voordelen van het koken zonder pakjes en zakjes gaan nog verder:
- wist je dat door het volledig zelf klaar maken van je maaltijden, je vaak ook een stuk goedkoper uit bent?
- wist je dat kiezen voor pure producten een stuk vriendelijker voor het milieu is? Zo is voor een kilo gesneden groente in de supermarkt maar liefst 3 tot 20 liter water nodig om dit te wassen… hoeveel water gebruik je zelf? En denk ook eens aan verpakkingsmateriaal (folie, papier, karton, plastic)….
- wist je dat je een hoop onnodige hulpstoffen misloopt wanneer je zelf gaat koken? Geen smaakversterkers, geen conserveringsmiddelen, geen toegevoegd zout, geen extra suikers?
- wist je dat groenten en fruit zodra ze gesneden worden al verliezen in hun voedingswaarde? Beter is dus om dit zelf te doen!
- wist je dat het super leuk is om écht te koken, om een maaltijd zelf klaar te maken?
- wist je dat je ook een stuk creatiever wordt in de keuken wanneer je zelf je maaltijd kunt samenstellen?
Gemak dient te mens, maar niet altijd dus… Makkelijk is het zeker, maar het is een stuk gezonder om zelf je maaltijden te koken, from scratch. En daarom is de uitdaging van de #30voeljefit challenge deze week om de pakjes en zakjes te laten staan. We gaan helemaal zelf aan de slag, we maken elke maaltijd helemaal zelf klaar en we gaan lekker aan de slag in de keuken.
Een paar tips:
- lees mijn blog met alle basics voor een maaltijd zonder pakjes en zakjes zeker door!
- zorg voor een goede basisvoorraad in je keukenkastjes. Suzanne schreef een blog over wat zij standaard in haar keukenkastjes heeft staan.
- goede producten zijn the key voor een goede maaltijd. Doordat je nu niet meer je geld hoeft uit te geven aan de pakjes en zakjes, zou je kunnen overwegen – nee, moet je! – geld uit te geven aan goede producten. Van goede producten – vers, onbewerkt en liefst uit het seizoen – wordt je een stuk gezonder dan van de kiloknallers en voordeelpakkers. Maar alles naar je eigen budget natuurlijk, ik kan niet in je portemonnee kijken.
- investeer in kruiden. En leer ermee te werken, combineer en experimenteer, ga aan de slag! En lukt het de eerste keer niet, dan lukt het de tweede keer vast wel. Later deze week komt er nog een blogpost online met mijn tips voor welke kruiden je echt in huis moet hebben!
- zoek recepten op, bijvoorbeeld in kookboeken of op foodblogs. Op de blogs van Annemieke, Sanne en Suzanne kun je heerlijke recepten vinden. En deze week komen daar nog wat hele fijne recepten bij!
- Wil je een handig kookboek in de kast zetten, met alle basic gerechten die je normaal misschien met een pakje klaar zou maken, maar die je ook prima zelf kunt maken? Dan zijn de boeken van Karin Luiten, Koken met Karin, zonder pakjes en zakjes en Zonder pakjes en zakjes 2 een echte aanrader! Simpele pasta’s, ovenschotels, oosterse maaltijden, ze komen allemaal voorbij!
#30voeljefit challenge
De tweede uitdaging in de #3ovoeljefit challenge is dus om pakjes, zakjes, kant-en-klaar mixen, gemaksproducten…kortom alles waarbij je eigenlijk niet meer zelf aan het koken bent, te laten staan. We gaan zelf koken, alles zelf maken! Ik kan me voorstellen dat je hier vragen over hebt, bijvoorbeeld of tomatenpuree uit een blikje dan wel mag?….(ja) En of je nu ook zelf je brood moet gaan bakken?… (nee) Ook deze week gaat het allemaal weer om bewustwording, en we laten je dus zelf bepalen hoever je hierin wilt gaan. Ga eens na in hoeverre jij gebruik maakt van pakjes en zakjes, welke ingrediënten zitten er in de pakjes en zakjes, hoe zou je dit zelf kunnen maken, proef je het verschil?
Ik wil je met dit bericht een eerste handvat geven. Mocht je nog vragen hebben, laat ze dan achter in de comments. En deze week kun je natuurlijk nog veel meer informatie verwachten op de blogs van Suzanne, Sanne en Annemieke.
Ga je aan de slag met deze tips voor koken zonder pakjes en zakjes? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
11 reacties
Ik hoop,dat jullie veel mensen bewust maken,wat er in z.g. voeding kan zitten. En hoe lekker vers en zelfgekookt is.Toen ik vroeger gezondheidskunde gaf,ging één les over additieven en suiker. De verbazing van de leerlingen,als ze hun snoep en frisdrank ontleedden.
Dit wordt voor mij meer een uitdaging dan de eerste week. Mijn man zit in de nachtdienst en houdt vooral dan van makkelijk. Zelf ben ik lijnen via een koolhydraatbeperkt dieet. Veel groentes dus. Dit wordt weer een uitdaging! Daarom heet het ook challenge 🙂
Ik doe tegenwoordig alles bereiden met verse groentes en kruiden niets wordt meer toegevoegd uit een pakje.
het smaakt gewoonweg beter (eerlijker) het is vaak zelfs nog goedkoper ook nog..
Wat een super goed artikel! Ook ik heb jarenlang gedacht gezond bezig te zijn door verse groenten toe te voegen aan een pakje kant en klare mix. Sinds ik 1,5 jaar geleden moeder werd ben ik kritischer geworden omtrent ons eten. Inmiddels komt een groot deel van ons vlees en groente van de lokale boer en eten we al lang geen pakjes of zakjes meer. Het is zo belangrijk om je kinderen te leren waar eten vandaan komt en dat het niet als poeder in een pakje hoort te zitten!
Heerlijk om zonder pakjes en zakjes te koken. Ik doe het al jaren, en het bevalt prima. Een la (en tuin) vol kruiden geeft net zoveel smaak en is zoveel gezonder. Heel soms liet ik me verleiden om een kant-en-klaarzakje groente te kopen, bijvoorbeeld voor in nasi. Maar de smaak is er al bijna af… Dus snijd ik het voortaan weer lekker zelf. Kost iets meer tijd, maar je krijgt er veel voor terug. En mijn groentes zijn met liefde gesneden, dat kun je van dat fabrieksspul niet zeggen! 🙂
Bij mij thuis werden dit soort zakjes eigenlijk nooit gebruikt, dus ik wist ook niet dat ze door zoveel mensen werden gebruikt… het zijn ook zulke suffe dingen! Je kan gewoon op de achterkant kijken welke kruiden er in zitten!
Dit is voor mij totaal geen uitdaging, kook nooit met pakjes of kant en klare mixen. Voel me eigenlijk zelfs een beetje beledigd en onderschat
Sorry, reactie plaatsen via mobiel is toch niet zo handig, de helft is weggevallen, komt nogal ongenuanceerd en bot over zo, sorry! Om te beginnen had ik na de opmerking die wel gepost was een 😉 gezet …
Ik vroeg me daarna af of jullie een goed beeld hebben van jullie volgers en de deelnemers aan de challenge. Zijn vooral mensen die toch al (redelijk) bewust met eten bezig zijn lijkt me, dus het zou goed zijn om te weten hoe zij eten en waar nog een uitdaging zit.
Haha, ik vroeg het me inderdaad al af, of daar nog een smiley achter moest 🙂 Maar ik ben blij dat jij je weg al helemaal gevonden hebt in het pakjes en zakjes loze koken! We hebben wel echt gemerkt (door reacties in de FB groep) dat heel erg veel mensen nog lang niet zover zijn en dat wij hen dus enorm inspireren. Ook veel lezers van MYF zijn echt nog zoekend in het zelf koken, zonder pakjes en zakjes dus, dat is ook waarom ze zo graag op de blog komen. En zolang de schappen er nog zo uit zien als op de foto (die ik zelf in de supermarkt gemaakt heb), met zoveel open plekken in het schap, is het dus nodig om mensen te informeren over waarom het toch echt beter en gezonder is om zelf te koken.
Bizar hoeveel lege plekken er inderdaad in het schap staan. Ik heb nog nooit een pakje of zakje gekocht om uit te koken. Het enige dat ik weleens koop is een boemboe of woksaus…..ook niet super gezond, maar ik eet dat denk ik 1x in de 2 maanden. Is nog wel te overzien dus. Voor de rest kook ik alles zelf 🙂
Goed artikel. Raar eigenlijk dat we steeds meer en meer ‘nep’ gaan eten.
Erg jammer, en ik kan me voorstellen dat het absoluut niet gezond is.