Bewust eten, doe jij het? Of herken je je meer in het gedachteloos naar binnen werken van je boterhammen terwijl je je mail checkt of je kinderen aanspoort om door te eten? Hoe vaak eet jij staand aan het aanrecht, onderweg in de auto, of snel achter je bureau?
Of zorg je ervoor dat er tussen thuiskomst van werk en de kinderen alweer naar de sportclub moeten, nog snel iets op tafel komt dat vervolgens ook snel opgegeten wordt? Maak je eigenlijk wel een avondmaaltijd klaar, of gooi je iets kant-en-klaars in de magnetron? Ken je dat verhaal van die hand die ongecontroleerd de chipszak in en uit blijft gaan? Of die pot drop die gedachteloos leeggegeten wordt?
Wat is bewust eten?
Bewust eten betekent eten met aandacht en zorg, volledig aanwezig zijn bij de maaltijd. Het gaat niet alleen om wát je eet, maar vooral om hóe je eet. Door bewust te eten, kun je meer genieten van je voedsel, beter luisteren naar je lichaam, en uiteindelijk gezonder en gelukkiger leven.
Waarom is bewust eten belangrijk?
Voeding kan zoveel voor je doen; het kan je echt voeden tot diep in je binnenste, als je het maar met aandacht tot je neemt. Mindful eten is niet moeilijk. Het is aandacht voor het nu, voor je lijf, voor je gevoelens. Maar je moet het jezelf wel gunnen, je moet er tijd voor maken. En daarin zit de sleutel: bewust eten is aandacht geven, aandacht aan jezelf, jezelf iets moois gunnen, jezelf waardevol genoeg vinden om goed voor je lichaam en geest te zorgen.
De voordelen van bewust eten
Verbeterde spijsvertering
Wanneer je bewust eet, neem je de tijd om goed te kauwen en te proeven. Dit helpt je spijsvertering, omdat je voedsel beter wordt afgebroken en je lichaam de voedingsstoffen efficiënter kan opnemen.
Betere voedselkeuzes
Door aandacht te besteden aan wat je eet, maak je waarschijnlijk gezondere keuzes. Je bent meer geneigd om vers, voedzaam voedsel te kiezen in plaats van snelle, ongezonde snacks.
Vermindering van overeten
Bewust eten helpt je om te luisteren naar je hongergevoelens en verzadigingssignalen. Dit kan helpen om te voorkomen dat je te veel eet en bijdraagt aan een gezond gewicht.
Meer genieten!
Door volledig aanwezig te zijn bij je maaltijd, geniet je meer van de smaak, textuur en geur van je voedsel. Dit kan je algehele eetervaring verrijken en je meer voldoening geven.
Hoe begin je met bewust eten?
Creëer een rustige eetomgeving
Neem de tijd om een rustige plek te creëren waar je zonder afleidingen kunt eten. Zet je telefoon uit, sluit je laptop, en zorg voor een aangename omgeving.
Eet met aandacht
Kijk naar je voedsel, ruik eraan, en waardeer het voordat je begint met eten. Dit helpt je om je zintuigen te betrekken en je eetervaring te verdiepen.
Luister naar je lichaam
Let op je hongergevoelens en eet alleen wanneer je echt honger hebt. Stop met eten als je je verzadigd voelt, zelfs als er nog eten op je bord ligt.
Een kleine oefening in bewust eten
Probeer deze eenvoudige oefening om te beginnen met bewust eten:
- Kies iets waar je echt blij van wordt: Dit kan een appel zijn, een stukje chocolade of een koekje.
- Bereid een prettige eetomgeving voor: Leg het voedsel op een mooi bordje of in een leuk bakje terwijl je op een comfortabele stoel gaat zitten.
- Bekijk het voedsel met aandacht: Wat zie je? Zitten er sproetjes op de appel? Heeft de chocolade een bepaalde structuur?
- Ruik aan het voedsel: Neem de geur in je op.
- Neem de tijd om te eten: Neem een klein hapje en laat het even in je mond liggen. Wat gebeurt er in je mond? Kauw langzaam en let op de veranderingen in smaak en textuur.
- Eet in je eigen tempo: Bepaal zelf wanneer je klaar bent met eten.
Probeer deze oefening regelmatig te doen. Bewust eten kan een vorm zijn van lief zijn voor jezelf, en dat verdien je! Door bewust te eten, sta je stil bij wat je aan voeding tot je neemt. Je ervaart het, proeft het, ruikt het. Ook voel je de voldoening en energie die het je geeft. Je zult langer verzadigd zijn omdat je jezelf gevoed hebt; je hebt jezelf liefde gegeven. Eet bewust en voel je goed!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Dit artikel kan affiliate-links bevatten. Lees meer hierover in mijn disclaimer.