Zelfs ik maak me wel eens zorgen of mijn kinderen voldoende groenten binnen krijgen. Want ik kan je vertellen, een peuter van 3 weet precies wat ze wel en niet wil eten. En haar zus, nog geen 2 jaar oud, is een kopieerapparaat; alles wat de grote zus doet, doet zij na. Eet de oudste geen groenten? Dan eet de jongste ook geen groenten. Voor een keertje natuurlijk geen groot probleem, maar soms zijn er periodes die wat langer duren…. En dan ga ik ook creatief worden, groenten een beetje onherkenbaar aanbieden bijvoorbeeld. Zo is deze zoete aardappel wortelsoep ook ontstaan.
Het zijn van die fases. Ja echt. Het ene moment eten ze alles wat er maar op hun bordje komt. En het andere moment weigeren ze pertinent, wat je ze ook voorzet. Die momenten vragen dus om een andere aanpak. Mijn favoriete manier om groenten te verwerken in gerechten – op die manier dat ze bijna niet meer herkenbaar zijn – is door er een soep van te maken. Met kleine kinderen is dat op zich nog wel een uitdaging, soep eten, maar ik maak de soep altijd lekker stevig, zodat ze zelf goed de soep kunnen scheppen en er niet met elke hap de helft van de lepel loopt.
Zoete aardappels en wortels zijn groenten die allebei veel vitamine A bevatten. Vitamine A zorgt voor een mooie en frisse huid, en dat kun je ook als ouder goed gebruiken! Verder zijn zoete aardappels rijk aan vitaminen B en C en zitten ze vol vezels. Wortels bevatten ook nog vitaminen B6, C en E en mineralen zoals calcium, magnesium en kalium.
Recept zoete aardappel wortelsoep:
- 500 gram wortelen
- 1 flinke zoete aardappel
- 2 broccolistelen
- 1 teen knoflook
- 1 ui
- 800 ml groentebouillon (gistvrij)
- 1 tl kurkuma
- 1 tl komijn
- snuf (Keltisch) zeezout + snuf peper naar smaak
- (kokos) olie
Nodig: grote soeppan, staafmixer
Bereiden: Schil de zoete aardappel en snij in grove stukken. Schrap de wortels schoon en snij in dikke plakken. Snij van de broccolistelen de onderkanten en bovenste (droge) toppen af en snij in dikke plakken. Doe wat olie in de pan en fruit de ui en knoflook even aan. Doe de zoete aardappel, wortel en broccolistelen in de pan en schep goed om. Voeg de groentebouillon toe en zorg dat de groenten onder water staan. Is dit niet het geval? Voeg dan nog wat water toe. Doe nu de kruiden bij het water en laat de groenten rustig ongeveer 20 minuten koken. Prik met een vork om te kijken of de groenten gaar zijn. Als ze zacht geworden zijn, pureer je de groenten tot soep. Enjoy!
Tip: je kunt er natuurlijk nog veel meer groenten in verwerken, leef je uit! Ik laat bij het pureren wel altijd nog wat grotere stukken zitten, zo heeft de soep meer bite en is het voor de kinderen makkelijker te eten. Wil je echt alles onherkenbaar? Zorg dan voor een gladde soep!
Tip: deze soep maak ik soms ook met balletjes rundergehakt. Maar een vegetarische versie smaakt ook prima!
Wil je mijn tips om bewust en gezond te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).
Volg Mind Your Feed op Twitter | Facebook |Bloglovin
4 reacties
Dit lijkt me een uitstekend gerecht voor jonge kinderen. Een leuk fel kleurtje en ook nog eens een zoete smaak. Beter kan niet lijkt me ;).
Voor mezelf lijkt het me ook een erg lekker soepje, alleen dan wel wat dunner inderdaad.
Lijkt me heerlijk. Ga het zeker eens proberen. Het is wel heel dik, lijkt niet echt op soep. Hoort dat ook zo?
Het is een hele stevige maaltijdsoep, zeker geen bouillon 🙂
Dank voor het recept. Ik heb de soep gemaakt en deze wordt hier thuis zeer gewaardeerd. Niet alleen door de kinderen! 😉