Ik heb een afspraak gemaakt met mijn moeder. Ik bak, en zij eet het op. Het was niet meer te doen hoor, om alles wat er uit mijn keuken komt zelf op te eten. Maar daar heb ik dus nu een oplossing voor, gelukkig maar. Ik vind het een prima deal, want zo kan ik mij uitleven en mijn moeder – en haar vriendinnen – hebben wat lekkers bij de koffie. Zo dook ik afgelopen week de keuken in en maakte dit zoete aardappelbrood met yoghurt. Nadat de foto’s voor de blog waren gemaakt, bracht ik het brood bij mijn moeder, die ervan heeft zitten smullen. Goedgekeurd dus!
Ik liep er al een tijdje tegenaan dat de productie die ik draai niet meer te behappen is voor mij alleen. Ik vind het steeds leuker om zoetigheden klaar te maken, maar hier thuis zijn ze niet zo fanatiek in het opeten ervan. Dat heeft – doen ze mij geloven – niet met mijn bakkunsten te maken. Maar meer met het feit dat het niet zulke snoeperds zijn. Simon is al helemaal niet zo’n zoetekauw, en de meiden die zitten me altijd een beetje argwanend aan te kijken als ik vraag of ze willen proeven.
Ja, dat gaat hier dus net zo hoor! Je moet echt niet denken dat mijn kids nou zo dol zijn op al die gezonde muffins, koekjes en cakes. Het enige waar ze wel steeds opnieuw om vragen is mijn ontbijtkoek, en daarin geef ik ze zeker geen ongelijk. Maar ook ik zou willen dat er soms iets enthousiaster wordt gereageerd op bijvoorbeeld een zoete aardappel brood, of een havermout cake met fruit. Helaas, pindakaas. Waar ze trouwens wel dol op zijn, pindakaas.
Maar nu heb ik dus een nieuwe afnemer gevonden, hoera! Mijn moeder vertelde me al een tijd terug dat wanneer zij visite krijgt, ze regelmatig een recept van mijn blog haalt om iets lekkers klaar te maken. Super leuk natuurlijk, en ik vond het ook een heel mooi compliment! Toen ze laatst vroeg of ik nog een aanrader had om te bakken voor haar vriendinnen, dacht ik; ha, mooi! Ik maak het klaar, en jij eet het op. Zo gezegd, zo gedaan.
Zoete aardappelbrood met yoghurt
Voor 1 brood:
- 500 gr zoete aardappel
- 250 gr speltbloem
- 100 ml volle yoghurt
- 2 grote eieren
- 50 gr boter (kamertemperatuur)
- 75 gr (palm) suiker
- 1,5 tl bakpoeder
- 1 el kaneel
- 1 tl koekkruiden
- 1 tl gemberpoeder
- 1 tl nootmuskaat
- 1 tl 5 spices kruiden
- 1/2 tl vanillepoeder
- snuf zout
Nodig; pan, cakeblik of broodvorm van 25 cm, 2 mengkommen, bakpapier
Bereiden; Schil de zoete aardappels en snij ze in grove stukken. Doe in een pan met water en zet op het vuur, kook de zoete aardappels ongeveer 10 minuten. Kun je er met een vork in prikken, dan zijn ze goed. Giet af en laat uitlekken en afkoelen.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Doe de speltbloem met de suiker, bakpoeder, kaneel, koekkruiden, gemberpoeder, nootmuskaat, 5 spices, vanillepoeder en een snuf zout in een mengkom. Zet even apart.
Prak de zoete aardappels en doe ze in de tweede mengkom. Doe hier ook de yoghurt, eieren en boter bij en schep alles goed door elkaar.
Voeg nu beetje bij beetje de droge ingrediënten toe aan het zoete aardappelmengsel. Zorg ervoor dat de bloem goed is gemengd met de natte ingrediënten.
Als je alle bloem hebt toegevoegd en het een glad beslag is geworden, kun je het cakeblik gaan bekleden met bakpapier. Ik maak het altijd even kort nat onder de kraan, verfrommel het papier, trek het voorzichtig uit elkaar en leg het dan in de vorm. Superhandig!
Schep het beslag in de cakevorm. Gebruik een spatel of de bolle kant van een lepel om het beslag goed over de vorm te verdelen. Schuif het zoete aardappelbrood voor 55-60 minuten de oven in. Controleer met een satéprikker of het brood gaar is, het mag iets vochtig zijn nog. Enjoy! Lekker met een lik roomboter, of zelfgemaakte notenpasta.
Ga je aan de slag met dit recept voor zoete aardappelbrood met yoghurt? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
12 reacties
Lijkt me erg lekker, maar de zoete aardappel is al zoet van zichzelf, dus lijkt het mij dat je de suiker weg kunt laten. Dit voor de suikervrije challenge.
Gr.karin
Wat lijkt me dit lekker! Hij ziet er ook nog zo lekker ‘juicy’ uit zeg maar, wat een cake zo lekker maakt!
Erg lekker!
Op aanraden van een familielid heb ik de tweede keer dat ik dit brood maakte de zoete aardappel vervangen door pastinaak. Dit omdat zij tegen exotische producten (die van ver ingevlogen moeten worden) is en graag zoveel mogelijk lokale voedingsmiddelen gebruikt. Het geeft wel een ietwat andere draai aan het recept maar de moeite van het proberen waard. Nog steeds was het brood erg smakelijk.
Hallo klinkt heerlijk, en ik wil het graag maken……….. MAAR kan het ook met kokosyoghurt?
Dat zou je zeker kunnen proberen! Ik denk dat het minder vol is dan ‘gewone’ yoghurt, dus wellicht even oppassen dat het niet te droog wordt?!
Hallo Reny,
Voor het eerst dat ik een recept van je probeer….dit aardappelbrood is lekkerrrr!
Dank voor het recept, het is niet te zoet maar ook niet te vlak.
Mijn man (die erg kieskeurig is 😉 ) vond het ook heerlijk….uh dit is geen cake, zei hij….toen….uhm mja gaat wel….na 3 hapjes….ja dit is best lekker zeg! Hahaha. Mannen…
Bleek tijdens het maken dat ik kruidkoekkruiden had i.p.v. gewone koekkruiden, maar ook dit is erg lekker!
Leuke site met leuke recepten, ga zo door!
Groetjes Yvonne.
Dank je wel voor je berichtje, leuk!
Ik heb het speltmeel vervangen door (glutenvrije) havermout (vermalen tot meel in de keukenmachine). Het brood staat nog af te koelen, maar smaakt erg lekker! Het is wel erg plakkerig, dus ik hoop maar dat het echt gaar is.
Was de 180 graden in een gewone oven of in een hetelucht oven?
Ik had gedroogde pruimen en krentjes toegevoegd en nootjes bovenop gedaan.
Lekker hoor! Leek een beetje op een kruidkoek..
Groetjes Laura
Ik heb een vraagje, heb de zoeteaardappel brood gebakken, en bijna 1.5 uur in de oven gehad, maar blijft beetje nattig/plakkerig van binnen. Klopt dat?
Ik heb het brood gemaakt en vond het heerlijk! Helaas mag ik nu geen lactose meer… kan ik de yoghurt ook weglaten?
Wat een goed recept. In de avond ging de zoete aardappelpuree er niet in bij mijn kinderen, vond het zonde om weg te gooien. Speltmeel vervangen door helft amandelmeel en helft havermeel (ivm glutenallergie).
De tip van bakpapier onder water houden is ook erg handig!