Ik vertelde je deze week al dat ik een geweldig leuke Sinterklaas workshop had moeten missen omdat die precies werd gegeven op de dag dat ik mijn trouwdag vierde…. Maar als je denkt dat ik het daarbij liet zitten… Natuurlijk niet! Ik ging zodra ik kon bij mijn zwager langs en nam een hele lading lekkers mee naar huis. Inclusief de recepten off course! Afgelopen week deelde ik het recept voor gevulde speculaas al met je, en vandaag is het recept voor bladerdeeg, ook wel korstdeeg aan de beurt! Ik maakte al eens eerder zelf bladerdeeg, en het lijkt heel lastig, maar eigenlijk is dat het helemaal niet. Het belangrijkste ingrediënt is geduld…. Vandaag dus het recept voor zelf bladerdeeg maken, essentieel voor als je een banketletter wilt gaan bakken!
Je kunt natuurlijk kant-en-klaar bladerdeeg gebruiken voor een banketletter, maar om eerlijk te zijn vind ik dat toch niet helemaal hetzelfde. Niet bij een banketletter…. Als ik denk aan de banketletter van de bakker, of van de slager, dan is dat deeg veel luchtiger en niet zo zwaar als bladerdeeg uit een pakje. Het is ook echt heel leuk om het eens zelf te maken, gewoon om je kook-skills een beetje uit te breiden. Dit recept mag ik trouwens weer delen van Jos, de patissier die de Sinterklaas bak-workshop begeleidde. Met het bladerdeeg maakte ik zelf nog een hartige banketletter, het recept daarvan volgt snel! En je kunt hier natuurlijk ook heerlijke hartige taarten mee bakken!
Wil je geen gebruik maken van tarwebloem? Vervang dit dan door spelt! Dat werkt net zo goed, ik maakte namelijk al eens spelt-bladerdeeg voor croissantjes, het recept daarvoor vind je in mijn boek Natuurlijk ontbijten.
Zelf korstdeeg maken:
- 200 gr bloem
- 40 + 140 gr koude boter (180 gr totaal)
- 110 ml koud water
- snuf zout
Nodig: kom, deegroller
Bereiden: Kneed het bloem, de 40 gr boter, het water en een snuf zout tot een deegbal. Laat dit deeg 10 minuten rusten.
Druk het deeg plat en rol er 4 punten aan.
Plaats de 140 gr boter in het midden van het deeg en vouw de punten dicht. Druk het deeg plat.
Rol het deeg in de lengte uit en vouw het deeg dubbel, en dan nogmaals dubbel.
Herhaal deze stap; rol het deeg weer in de lengte uit en vouw weer dubbel en dubbel. Laat het deeg nu (goed afgedekt) 30 minuten rusten.
Herhaal nog weer 2 keer de stap van het uitrollen en dubbel vouwen. Laat daarna het korstdeeg weer 30 minuten rusten.
In totaal rol je dus 4 keer het deeg in de lengte uit en vouw je het dubbel en nogmaals dubbel.
Na de laatste rustpauze van het deeg kun je ermee aan de slag. Je kunt het deeg nu uitrollen tot een dikte van ongeveer 5 mm en het korstdeeg vullen met amandelspijs. Of met een hartige vulling, en daar ga ik volgende week nog een recept van met je delen.
Je kunt het deeg nu ook invriezen. Zorg dat het goed luchtdicht verpakt is. Zo’n 8 uur voor gebruik haal je het uit de vriezer en laat je het deeg in de koelkast ontdooien. Daarna kun je ermee aan de slag!
Wil je mijn recepten en tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram
8 reacties
Ik heb het een paar keer eerder gemaakt, maar oh, wat een werk zeg! Het was gelukkig wel heel lekker, dat scheelt! Zou nog wel eens een glutenvrij bladerdeeg willen maken!
Bladerdeeg maken staat al ongelofelijk lang op mijn ’to cook’ list! Leuk dat je het ons zo laat zien!
Zou je dit ook met speltmeel en plantaardige boter kunnen maken
Speltmeel wel, dat heb ik eerder gedaan. Maar plantaardige boter… Geen idee! Ben je vegetarisch?
Ik ben niet vegetarisch maar heb met 2 intolerantie’s te maken een voor tarwe en een voor lactose.
Ik heb laatst bladerdeeg van boekweit en plantaardige boter gemaakt. Dat gaat prima!
Is het mogelijk om glutenvrij, koolhydraatarm bladerdeeg te maken zonder boekweit? Ik kan niet tegen boekweit en moet om medische redenen glutenvrij en koolhydraatarm eten.
Kan je amandelmeel of kokosmeel gebruiken?