Worteltaart! Er komt een konijntje bij de bakker…. Bakker, heeft u ook worteltjestaart? ….. Vies hè? Oh, heerlijk, ik ben gek op dit grapje! En zodra ik ergens worteltaart zie, bijvoorbeeld op de kaart van een leuk koffiezaakje, moet ik áltijd aan dat grapje denken…. Zo flauw, zo leuk!
Ik vind worteltaart helemaal niet vies! Integendeel juist…. worteltaart is voor mij een heerlijke combinatie van smaken, door de kruiden en specerijen die eraan toegevoegd worden. Ik vind het ook altijd zo grappig dat je de wortel dus helemaal niet proeft. Maar wat ik wel jammer vind, is als de taart niet luchtig genoeg is. Voor mij hoort worteltaart luchtig te zijn, én zoet. Zocht je nog een fijn recept…? Alsjeblieft!
Worteltaart
Worteltaart… het blijft een bijzonder idee om worteltjes toe te voegen aan een taartje, maar man was is dit lekker! Wortels zijn natuurlijk van zichzelf best al wel heel zoet en in dit recept voor worteltaart proef je de wortel ook eigenlijk verder niet terug. Je zou bijna zeggen dat je een gezond taartje bakt met zoveel groenten erin!
Uiteraard voeg ik aan deze cake – in het Engels ken je de worteltaart als carrot cake – wel nog wat suikers toe, een taartje mag immers lekker zoet zijn. Maar wat nog het allerlekkerst is aan dit recept voor worteltaart, zijn de kruiden én de zoete ricotta frosting. Yum!!
Ik ken worteltaart vooral uit mijn favoriete koffiezaakje hier in het dorp. Bij hun geweldige koffies kan ik het meestal niet laten om ook een lekker taartje uit te kiezen. De carrot cake die zij klaar maken is zo heerlijk qua smaak, zo intens in de kruiden die je proeft. Een zoetje, een bittertje, echt geweldig!
Omdat ik er zelf altijd wel van hou om mijn eigen draai aan een recept te geven, ben ik de keuken ingedoken om zelf worteltaart te bakken. Ik heb er een heerlijke luchtige, smeuïge cake van gemaakt, precies zoals ik mijn taartje graag eet. Met wat gember, kaneel en nootmuskaat krijg je echt een zalig cakeje!
Deze heerlijke worteltaart maak ik af met een zelfgemaakte zoete frosting van ricotta en Griekse yoghurt. Dit is echt de finishing touch aan dit heerlijke taartje. De donkere najaarsdagen mogen komen hoor, met dit lekkere taartje kun je elke herfststorm wel aan!
Nodig
- Springvorm (20 cm)
Ingrediënten
- 100 gram speltbloem
- 75 gram speltmeel
- 75 gram suiker
- 75 ml Griekse yoghurt
- 50 ml melk
- 250 gram wortel (geraspt)
- 2 theelepel bakpoeder
- 1 ½ theelepel kaneel
- 1 theelepel vanillepoeder
- ½ theelepel gemberpoeder
- ½ theelepel nootmuskaat
- snuf zout
- 2 eetlepels kokosolie
- 2 eieren (klein)
Voor de ricotta frosting:
- 150 gram ricotta
- 3 eetlepels Griekse yoghurt
- 2 eetlepels kokosolie
- 2 eetlepels honing
- ½ theelepel vanillepoeder
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Doe de speltbloem, het speltmeel, de suiker, bakpoeder, kaneel en nootmuskaat in een kom. Voeg hier nog een snuf zout aan toe en schep goed om.
- In de tweede kom doe je de yoghurt, de melk, eieren, kokosolie en vanillepoeder. Roer goed door met een garde totdat het een glad mengsel is en er geen klontjes meer in zitten.
- Voeg nu het meelmengsel beetje voor beetje toe aan het yoghurtmengsel. Ik deed dit in 4 stappen, dus elke keer een beetje meel erbij, en dan weer goed doorroeren. Je kunt hier een garde voor gebruiken, maar een gewone lepel kan ook. Als al het meel bij de yoghurt zit heb je een bijna plakkerig beslag!
- Voeg nu de helft van de geraspte wortel toe aan de beslagkom en roer dit door het beslag. Als de eerste batch wortels goed verdeeld is, doe je pas de rest van de wortel erbij. Nog een keer alles goed omscheppen!
- Bekleed de springvorm met bakpapier. Ik maak het bakpapier altijd een beetje nat onder de kraan, zo vouwt het makkelijker uit in de springvorm. Schenk het beslag in de springvorm en zorg dat het goed gelijkmatig verdeeld is over de vorm. Zet de springvorm 1 a 2 keer hard neer op je aanrecht, zo weet je zeker dat het beslag in alle hoekjes is gelopen.
- Schuif de worteltaart nu voor 30 minuten de oven in. Controleer daarna of de taart gaar is door er met een satéprikker in te prikken, komt deze er schoon en droog uit dan is de worteltaart klaar. Laat de taart nog 5 minuten in de oven staan met de deur van de oven op een kier. Laat daarna afkoelen op een rooster.
- Voor de zoete frosting van ricotta meng je de ricotta, Griekse yoghurt, kokosolie, honing en vanillepoeder in een kom. Klop met een garde tot alle klontjes uit de frosting zijn. Let op: pas als de worteltaart hélemaal is afgekoeld kun je de frosting over de taart uitsmeren. Gebruik hier de bolle kant van een lepel voor. Zet na het besmeren de taart nog minstens een half uur in de koelkast, zodat de frosting wat harder kan worden.
- Geniet nooit met mate!
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor pastasalade met kip en pesto? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
26 reacties
Oh wat ziet die er leuk uit! Leuk recept!
Zou je dit recept ook kunnen maken met soja joghurt ipv griekse, of is dat een te verschillende dikte? Ziet er super lekker uit!
Mmm… worteltjestaart, momenteel een favoriet van mij. Prachtige foto’s heb je ervan gemaakt. Ik vind het ‘suikerprobleem’ ook wel lastig. Ik eet ook zo min mogelijk geraffineerd suiker, maar af en toe gun ik me zelf ook wel iets. Doordeweeks eet ik zo goed als suikervrij en in het weekend bak ik dan iets met kokosbloemsuiker. En soms ook wel met gewone rietsuiker hoor.
Beste Reny,
Waarom gebruik je speltmeel en speltbloem en kan het niet alleen met 1 soort?
.mvgr.Helen de Wit
Dan wordt de taart luchtiger. Alleen speltmeel is te zwaar, je kunt wel alleen speltbloem gebruiken.
Fantastisch goede blog. Fijn eerlijk! Ik ben op hetzelfde punt beland; ik weet soms niet meer wat nu juist wel of niet goed is. Ik eet over het algemeen gezond, maar soms zondig ik. En dat kan dan maar best iets super lekkers zijn! Ik ben dol op worteltjestaart en deze ga ik dus binnenkort zeker maken. Om vervolgens te genieten. Zonder mate. Maar met m’n gezinnetje.
Carrot cake.. altijd lekker! 🙂
Uiteindelijk denk ik dat er niet ‘één waarheid’ is.. Onze lichamen zijn niet allemaal hetzelfde en reageren dus ook niet allemaal hetzelfde op voedsel. Waar de één het goed doet om meer suikers/koolhydraat, heeft een ander meer eiwitten nodig. Uiteindelijk gaat het volgens mij vooral of we onszelf goed & fit/gezond voelen. Dan doe je het denk ik goed..
Geniet van je weekend! 🙂 X
Die ziet er heerlijk uit, kan je hem ook invriezen? want dan ga ik hem zeker maken.
Geen idee, zover is de taart bij mij niet gekomen Probeer het gerust! Ik zou dan wel zonder de frosting doen
hallo maria,
ja hoor je kan de worteltaart invriezen. ik heb het zelf vaker gedaan, dan maakte ik er 2 of 3 en die deed ik dan in de vriezer. Het is wel beter als je het zonder de frosting doet.
Groetjes Elisabet
Reny, moet er kokosolie in de frosting? ik zie het in de ingredientenlijst niet terug, maar wel in de beschrijving?
Dank je wel voor je oplettendheid! Ik heb het recept aangepast 🙂
Het blijft een interessante discussie over suiker en dan zeker over de zogenaamde gezonde tussendoortjes met de “gezonde” suikers.
Ik heb zelf nooit witte suiker in huis maar wel palmsuiker. En weet je waarom? Omdat het zo verdomd lekker smaakt in allerlei recepten haha!
Het water loopt mij uit de mond! Bedankt voor het recept. Hoeveel cm is jouw bakvorm die je gebruikt hebt?
20 cm, ik heb het er even bijgezet! 😉
Bedankt!
Echt een heerlijke taart en makkelijk te maken ! Iedereen heeft er van gesmuld, hij was zo op. Dat is dan weer jammer.
Geen sorry… Dan moet je hem gewoon nog een keer maken 😉
Hoi kan het ook met ander meel en bloem gemaakt worden? Mijn dochter hebben allebei coeliakie maar ik ben zelf nog niet thuis in de verschillende mogelijkheden. En hij ziet er echt verrukkelijk uit 🙂
Groet, Melanie
Op het moment dat je met glutenvrije meelsoorten als amandelmeel of boekweitmeel gaat werken, zul je ook de rijs-middelen moeten aanpassen, want juist door de gluten wordt de cake ook luchtig en ‘elastisch’. Je kunt het dus niet 1 op 1 vervangen. Je zou wel glutenvrij meel met een rijsmiddel kunnen gebruiken, bijv van Schär
Hoi Reny, ik heb de taart gemaakt, maar bij mij is het een hele platte geworden, maar 2 cm dik ofzo. Mijn vorm was wel 23cm ipv 20cm maar dat zou zoveel verschil niet mogen geven, toch? Heb je enig idee wat ik fout gedaan heb? Smaak zit wel goed dus ik wil graag gaan voor een verbeterde versie 🙂
Ja diezelfde vraag heb ik idd ook 🙁
Hi Joyce, ik weet natuurlijk niet precies wat er mis is gegaan bij jou… Ik zou het vooral nog een keer proberen, en wellicht toch ook een kleinere springvorm gebruiken?
Dank voor het delen van het recept Reni! Perfecte frosting en prima structuur. Wel heb ik er gehakte walnoten en rozijnen aan toegevoegd. Volgende keer maak ik het iets kruidiger door kruidnagelpoeder of koekkruiden en sinaasappel rasp toe te voegen. Fijne zondag!
Hoe lang is deze taart houdbaar in de koelkast?
Erg lekker geworden! Gisteren wortels uit eigen tuin gehaald. Worth the effort