Vandaag een heerlijk recept voor glutenvrij vruchtenbrood. Annemieke van Eet het Beter maakte dit recept speciaal voor Mind Your Feed en heeft mij daarmee heel veel inspiratie gegeven! Ik ga dit brood maken voor mijn oudste dochter, die over 2 weken naar de basisschool mag en natuurlijk een gezond tussendoortje van mij meekrijgt.
Wat leuk om een gastblog te schrijven voor Mind Your Feed! Reny en ik kennen elkaar al een tijdje via social media, sinds kort ook persoonlijk en we hebben natuurlijk samengewerkt tijdens de “30 dagen voel je fit”-challenge! Wat we absoluut gemeen hebben is dat we beide healthy foodblogger zijn en bovendien moeder. Een combinatie die onder andere verrassende recepten en tips oplevert voor eten met kinderen.
Over Eet het beter
Mijn foodblog eethetbeter.nl bestaat nu ongeveer een jaar. Ik richt me op een gezonde leefstijl, zonder geraffineerde suikers. Kinderen krijgen extra aandacht op mijn website: door middel van traktaties en funfood streef ik ernaar om gezond eten zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Een ander speerpunt van mij is voeding als medicijn. Ik ben ervan overtuigd dat je je letterlijk beter kunt eten vandaar ook de naam van mijn pagina.
Los van mijn keuze om bewerkte ingrediënten te laten staan, pik ik van alle stromingen een spreekwoordelijk graantje mee. Vegetarisch, lactosevrij, tarwevrij, glutenvrij, orthomoleculair, voedselzandloper, broodbuik of Paleo: je vindt het allemaal op het eethetbeter.nl. Voor mezelf vind ik het vooral belangrijk dat voeding divers en afwisselend is. Geen beperkingen, alleen mogelijkheden.
Over mevrouw Eet het beter
Mijn naam is Annemieke, ik ben in de dertig en woon in het midden van het land. Mijn vriend en ik hebben twee zonen en de derde verwachten we begin volgend jaar. Ik werk als leidinggevende van een administratieve afdeling. In mijn vrije tijd sta ik in de keuken, blog ik, leer ik voor natuurvoedingsadviseur en zie ik mijn vrienden graag. In mijn mini-moestuin kweek ik wat groente, fruit en kruiden, die altijd lekkerder zijn dan het spul uit de supermarkt. Ik hou van yoga, het strand, het bos en een goed boek.
Mijn liefde voor eten was er altijd al. Ik hielp als kind graag in de keuken en deed een studie aan de hogere hotelschool. Toch ging ik aan de slag in een compleet andere branche. De ziekte van mijn schoonvader zorgde ervoor dat ik me ging verdiepen in de relatie tussen voeding / leefstijl en ziektes en zo werd Eet het beter geboren. Helaas heeft het voor mijn schoonvader niet meer geholpen… Hopelijk kan ik in de toekomst wel wat voor andere mensen betekenen!
Over het recept
Speciaal voor MYF maakte ik een recept dat perfect dient als tussendoortje voor kinderen (en volwassenen). Lekker voor onderweg, op school of werk en gewoon thuis. Dit vruchtenbrood is binnen een uur te maken en bevat geen gluten, gist en geraffineerde suikers.
De basis van dit brood is gemaakt van yoghurt, waarbij je zelf kunt kiezen voor de schapen-, geiten-, plantaardige of koeien variant. Ik gebruik glutenvrije “brot-mix” van Schar (onder andere te koop bij Albert Heijn), soms aangevuld met rijst- en of boekweitmeel. Natuurlijk kan je ook speltmeel of een andere soort gebruiken, alleen is het brood dan niet meer glutenvrij.
Na het bakken en afkoelen snijd ik de lekkernij in plakken en vries ik het in. Zo hebben we altijd een gezonde snack voor het grijpen! Meneer Eet het beter belegt het brood graag met salade of kaas, maar de boys en ik eten het zonder iets op. De zachtzoete smaak is voldoende.
Recept voor vruchtenbrood
Benodigdheden voor 1 vruchtenbrood:
Cakeblik (bakvorm), mengkom en mixer
- 450 gram yoghurt
- 450 gram meel
- 1,5 theelepel baksoda
- 1 theelepel kaneel
- 1 hand gedroogde abrikozen
- 2 handen rozijnen
- 1 hand cranberries
- Zout
- Olie of boter om de bakvorm in te vetten
Bereiding voor het vruchtenbrood:
Laat de gedroogde vruchten weken in lauw water. Droog ze af en snijd de abrikozen fijn;
Warm de oven voor op 200 graden;
Gebruik de kom om het meel, de baksoda, het zout en het kaneel te mengen;
Doe de yoghurt hierbij en roer of mix totdat je een egale substantie hebt;
Voeg de vruchten toe aan het beslag;
Vet het bakblik in en doe het deeg erbij;
Bak het vruchtenbrood circa 40-45 minuten in de oven. Het is gaar als een breinaald er droog uit komt. Laat het even afkoelen voordat je het uit de vorm haalt;
Eet smakelijk!
Hopelijk genieten jullie net zo van deze zoete snack als wij! Voor meer van dit soort recepten nodig ik je van harte uit op mijn website. Je kunt Eet het beter ook vinden op Facebook, Instagram en Twitter. Neem je eens een kijkje? Groetjes, Annemieke
Dat klinkt toch heerlijk! Dank je wel Annemieke, ik ga dit zeker voor mijn dochters broodtrommeltje maken. Deze maand lees je trouwens meer gastblogs op Mind Your Feed, enjoy!
Wil je mijn tips om bewust en gezond te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram
18 reacties
Hoi
Stomme vraag misschien, maar gebruik je gedroogde cranberry’s?
Groeten Sonja
Hoi Sonja, sorry voor de late reactie! Ja, ik gebruik gedroogde cranberry’s voor dit vruchtenbrood. Groetjes, Annemieke
Oe dit ziet er heerlijk uit. Ga het recept opslaan, dank je wel!
Oh heerlijk!
Ik heb het gemaakt met wat ik in huis had 😉
Dus 4 handjes rozijnen en volkorenspeltmeel.
Een beetje roomboter of roomkaas er op.
Leuk want door de diversiteit in meel en gedroogde vruchten kun je zelf creatief zijn.
Allebei bedankt voor het makkelijke en heerlijke recept.
Mmmmm ziet er heerlijk uit!
Mijne staat nu in de oven! Had geen yoghurt en cranberries in huis dus heb kwark gemend met water (450gr kwark / 300ml water) gebruikt en hazelnoten ipv cranberries. Wordt het een vruchten-notenbrood. Ben erg benieuwd!
Kwark was geen succes. Te nat. Net naar de appie gesjeest en nu nieuwe poging met yoghurt 😉
Jammer dat de kwark geen succes was! Lijkt mij dat het prima moet kunnen namelijk 🙂 Ik zou trouwens behalve de 450 gram zure zuivel geen extra water toevoegen als ik jou was! Is het met yoghurt wel gelukt? Groetjes, Annemieke
Dit leek mij heerlijk maar was geen succes.Het brood werd maar niet gaar,weer opnieuw in de oven en op het laatst bikkel harde buitenkant en van binnen nog steeds niet gaar.Ik heb Griekse yoghurt en glutenvrije broodmix bruin van de AH gebruikt.
Oh wat jammer om te lezen, Janke!
Zeker jammer, maar ga het nog een keer proberen met gewone yoghurt en een andere broodmix. Want het ziet er zo lekker uit.
Hij IS ook heel lekker 🙂 Hopelijk lukt het dan wel, succes! Groetjes, Annemieke
Pingback: Blog: november in vogelvlucht | Eet het beter
Lijkt mee heerlijk! Hoeveel zout moet er eigenlijk in zo’n brood?
Een mespuntje is genoeg Marion 🙂
Mijne staat in de oven! Ik eet volgens de voedselzandloper en gewoon meel heb ik dus vervangen door havermoutmeel. Blijkbaar is dat veel lichter want het mengsel werd niet egaal veel te weinig vocht heb dus meer yoghurt erbij gedaan… Ben benieuwd!!
gelukt Danae Borger ?
Pingback: Bekentenis 22: we bakken gewoon verder – Leven van Marleen