Het beste tiramisu recept… Dat deel ik vandaag met je! Dit klassieke recept voor tiramisu komt namelijk van ‘mijn’ Italiaanse oma en is het originele recept zoals de Italianen dat ook maken. Zelf tiramisu maken is absoluut niet ingewikkeld en met dit makkelijke recept zet jij zelf ook dit geweldige Italiaanse nagerecht op tafel. Het heeft alleen wat amore nodig, en een beetje geduld…
Vroeger vierde ik regelmatig Kerst in Italië, en vaste prik was de allerlekkerste tiramisu van la nonna. Met een ouderwetse handmixer klopten we de eiwitten op tot stevig schuim en spatelden we vol liefde de luchtige ei-dooiers en mascarpone er doorheen. Dit is dan ook hét recept voor klassieke tiramisu waar je echt je vingers bij aflikt. Omdat ik zulke fijne herinneringen aan deze Italiaanse dolce heb, mag dit klassieke en originele recept natuurlijk niet op mijn blog ontbreken.
Tiramisu recept
Tira mi su, betekent letterijk vertaald uit het Italiaans trek me op. Beur me op, maak me blij, dat doet deze dolce zeker! De allerlekkerste tiramisu maak je met verse eieren, suiker, mascarpone, sterke espresso – en een scheutje amaretto naar wens – en savoiardi. Deze Italiaanse lange vingers zijn wat groter en brosser, waardoor de smaken van koffie en likeur extra goed worden opgenomen. Kun je die niet vinden? Geen probleem, gewone lange vingers werken ook.
Dit klassieke recept maak je door de eieren te splitsen. De ei-dooiers klop je luchtig op met mascarpone en suiker, terwijl je de eiwitten tot stijve pieken slaat. Door deze twee delen voorzichtig met elkaar te mengen, krijg je die heerlijke luchtige structuur die zo kenmerkend is voor een perfecte tiramisu. Het geheim van dit recept zit hem in de liefde en geduld die het mengsel nodig heeft om goed luchtig te worden en daarna op te stijven.
Tiramisu maken
Tiramisu maken lijkt misschien ingewikkeld, maar als je de stappen uit mijn recept hieronder volgt, zet je in een handomdraai dit Italiaanse dessert op tafel. Mocht je liever tiramisu zonder ei willen maken, dan kun je de eieren vervangen door slagroom. Klop de slagroom luchtig en meng deze met de mascarpone voor een iets andere, maar nog steeds heerlijke variant.
De likeur in dit recept is naar eigen smaak toe te voegen. Ik vind het erg lekker om een scheutje Amaretto of Tia Maria toe te voegen. Of zoals de Italianen doen, een scheutje Alchermes, een rode Italiaanse likeur met een mix van kruiden zoals kaneel, kruidnagel en vanille, die bijvoorbeeld ook wordt gebruikt bij het maken van Zuppa Inglese. Of je nu kiest voor de klassieke versie of een twist, dit recept blijft altijd een succes aan tafel.
Meer tiramisu recepten:
Kun je niet genoeg krijgen van tiramisu? Probeer dan ook eens deze variaties op dit heerlijke Italiaanse nagerecht:
- Tiramisu met limoncello
- Tiramisu met stoofperen en chocola
- Tiramisu met aardbeien en prosecco
- Tiramisu met zomerfruit
![Klassieke tiramisu met luchtige mascarpone crème, verse eieren, lange vingers gedoopt in espresso en cacao-topping. Zelf tiramisu maken met dit makkelijke tiramisu recept voor een heerlijk Italiaans nagerecht.](https://www.mindyourfeed.nl/wp-content/uploads/2024/12/Tiramisu-1-2.jpg)
Nodig
- 2 Mengkom
- Spatel
Ingrediënten
- 5 eieren (vers!)
- 500 gram mascarpone
- 150 gram poedersuiker
- 400 gram lange vingers (Savoiardi)
- 300 ml espresso
- 50 ml Amaretto (optioneel)
- 50 gram cacaopoeder
- 25 gram pure chocolade
Bereiden
- Begin met het maken van de sterke espresso koffie. Schenk de koffie in een schaal en roer 50 ml likeur (Amaretto, Tia Maria, Alchermes) door de warme koffie heen zodat de suikers kunnen oplossen. Wil je geen likeur gebruiken, dan kun je de koffie zoeten met wat suiker.
- Splits de eieren. Van de ei-dooiers op in de ene kom en de ei-witten in de andere kom. Zorg dat de kom voor de ei-witten vetvrij is!
- Gebruik een handmixer om de ei-dooiers luchtig te kloppen. Voeg beetje bij beetje 75 gram poedersuiker toe en meng goed door.
- Schep dan beetje bij beetje de mascarpone bij de luchtige ei-dooiers en gebruik de mixer om tot een egale mousse te mixen.
- Maak de gardes van de mixer goed schoon en gebruik deze om de ei-witten op te slaan. Het is de bedoeling dat het ei-wit stijf opgeslagen is en je de mengkom op z'n kop kunt houden zonder dat de ei-witten eruit glijden.
- Gebruik nu een spatel om beetje bij beetje de stijfgeslagen ei-witten door het mascarpone mengsel heen te vouwen. Doe dit met liefde want je wilt de luchtigheid behouden.
- Begin met het opbouwen van de tiramisu door met een dunne laag van het luchtige mascarponemengsel de glazen ovenschaal te bedekken.
- Haal nu een voor een de lange vingers door de espresso, dompel ze licht onder en draai ze door de koffie. Je wilt ze niet doorweken! Leg de lange vingers in een mooie rij op het mascarpone mengsel.
- Schep over de lange vingers een volgende laag van het mascarpone mengsel en strijk deze glad met de bolle kant van een lepel. Herhaal de stap met de lange vingers en schep hier bovenop weer een laag van het mascarpone mengsel. Herhaal tot de schaal gevuld is, eindig altijd met een laag mascarpone mengsel.
- Bestrooi de tiramisu met cacoapoeder. Rasp nog wat pure chocola over de bovenkant en laat de tiramisu nu minstens 5 uur opstijven in de koelkast.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor de beste tiramisu? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s door Renske van Buren.