Oops, I did it again….Nou ja, eigenlijk spijt het me helemaal niet, want deze tiramisu met stoofperen en chocola was me toch een partijtje lekker! Het stond al een tijd op mijn lijstje om een meer winterse variant te maken op de tiramisu die ik deze zomer op de blog plaatste. En nu de decembermaand is aangebroken, en de feestdagen eraan komen, is dit een perfect moment om dit recept met je te delen.
Eigenlijk mag dit heerlijke nagerecht helemaal geen tiramisu genoemd worden. Toch doe ik het wel hoor, want dit is de quick and easy versie van het traditionele Italiaanse recept. Maar éigenlijk maak je tiramisu met opgeslagen eiwit, ten minste zo heb ik het van een echte Italiaanse oma geleerd… Ik heb zo’n voorgevoel dat je daar binnenkort ook een recept van gaat krijgen. Zou dat bij de januarimaand passen? Hmmm, ik ga er over nadenken!
De feestmaand is aangebroken…. Kerst staat voor de deur! Ik vind het altijd zo’n heerlijke periode! En stiekem begonnen bij ons de feestelijkheden al wat eerder, want eind november was mijn oudste dochter jarig. Een hele lange gezellige periode dus, waar voor mij ook heel veel heerlijk eten bij hoort.
Met deze tiramisu met stoofperen en chocola steel je echt wel de show. Ik kan zo al heel wat momenten bedenken waarop ik deze schaal vol goodness weer op tafel ga zetten… De stoofperen horen wat mij betreft helemaal bij deze tijd van het jaar en als je dan toch voor zo’n uitgebreid dessert gaat, dan hoort er natuurlijk flink wat chocola on top. Oh, ja, uiteraard maak je de stoofpeertjes wel zelf klaar, zo lekker!
Deze tiramisu met stoofperen en chocola is trouwens glutenvrij, want ik gebruikte de chocolate chip cookies van Schär in dit recept.

Nodig
- Glazen schaal
- Diep bord
- Keukenmachine (mixer)
Ingrediënten
- 200 gram choco chip cookies (Schär)
- 250 gram mascarpone
- 250 ml slagroom
- 50 gram poedersuiker
- 50 ml honing
- 4 stoofperen
- 100 ml kookvocht van de stoofperen
- 50 ml frambozenlikeur
- 50 gram pure chocola
Bereiden
- Bereid de stoofpeertjes volgens het recept dat ik eerder al op mijn blog plaatste. Laat de peertjes goed afkoelen. Je kunt dit trouwens prima een dag van tevoren al klaar maken, laat de stoofperen dan in de pan in het kookvocht staan.
- Doe de slagroom in een mengkom, of in de kom van de keukenmachine en voeg hier de honing en poedersuiker aan toe. Klop de slagroom op en voeg dan de mascarpone toe. Meng goed, maar niet te lang, het mengsel moet luchtig blijven.
- Schenk 100 ml kookvocht van de stoofperen in een diep bord en voeg hier de frambozenlikeur aan toe. Wil je geen alcohol gebruiken, dan laat je de likeur achterwege.
- Zet de glazen schaal klaar naast het diepe bord. Gebruik voor de onderste laag van de tiramisu met stoofperen de helft van de choco chip cookies. Snij alvast 3 stoofpeertjes in kleine stukjes. De laatste peer gebruik je straks om de tiramisu te decoreren.
- Dip 1 voor 1 de choco chip cookies in het mengsel van kookvocht + likeur en bedek hiermee de bodem van de glazen schaal. Schep de helft van de stukjes stoofpeer over de koekjes en druk iets aan.
- Smeer nu een laag van het mascarpone-slagroom mengsel over de koekjes. Gebruik niet meer dan de helft van het mengsel want er komt zo nog een laag! Smeer goed uit met een spatel of lepel.
- Herhaal nu het dippen van de choco chip cookies in het kookvocht en maak een tweede laag koekjes in de schaal. Schep weer wat van de stoofpeertjes tussen de koekjes en smeer de rest van de mascarpone met slagroom uit over deze laag.
- Hak de chocola in grove stukken en maak hier de tiramisu mee af. Snijd de laatste stoofpeer in plakjes en leg deze on top. Heb je nog wat koekkruimels over, dan kun je hier ook nog mee decoreren. Zet nu de tiramisu met stoofperen minstens 3 uur in de koelkast om op te stijven. En dan smullen maar….!
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerMenu suggestie
***
Italiaanse amuse in een glaasje
**
Kiprollade met pesto en mozzarella
Roergebakken rode kool met appel en balsamico
**
Tiramisu met stoofperen en chocola
Ga jij aan de slag met dit recept voor tiramisu met stoofperen? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Deze blogpost betreft een samenwerking met Schär. Lees mijn disclaimer.
1 reactie
Afgelopen weekend de tiramisu gemaakt.
De ingrediënten een beetje aangepast, lactosevrije slagroom gebruikt. De poedersuiker achterwege gelaten en slechts 8 gram honing gebruikt.
Ik had geen frambozenlikeur, maar wel een klein potje frambozenjam. Het vocht gebruikt om de koekjes te wegen en de jam (40gr) door de slagroom en mascarpone gemengd.
We hebben genoten 😉