De zomer roept om frisse, eenvoudige nagerechten die je binnen een handomdraai op tafel zet. En wat past er beter bij zonnige dagen dan een dessert met Italiaanse flair? Tiramisu affogato combineert twee iconische Italiaanse klassiekers: tiramisu en affogato. Het resultaat? Een heerlijk romig nagerecht waarin vanille-ijs wordt overgoten met hete espresso en afgemaakt met savoiardi (lange vingers), pure chocola en een vleugje amaretto. Dit dessert bewijst dat simpel en luxe perfect samengaan!
Tiramisu affogato
De naam affogato betekent in het Italiaans “verdronken”. Bij een klassieke affogato wordt een bolletje roomijs letterlijk verdronken in hete espresso, waardoor je een heerlijke mix krijgt van warm en koud, stevig en romig. Tiramisu affogato voegt daar een feestelijke twist aan toe met ingrediënten zoals lange vingers en cacao, geïnspireerd door de smaken van tiramisu. Het is een perfecte afsluiter van een zomerse barbecue, een uitgebreid diner of gewoon als traktatie voor jezelf op een warme dag.
Hoe maak je tiramisu affogato?
Wat ik zo fijn vind aan tiramisu affogato, is dat het maar een paar ingrediënten nodig heeft en binnen enkele minuten klaar is. Begin met een stevige espresso van goede kwaliteit, zoals de Café Intención espresso die ik gebruikte. Voeg vanille-ijs toe aan een glas, steek er een lange vinger in en maak het af met cacaopoeder, snippers pure chocola en een scheutje amaretto. Giet de hete espresso eroverheen en voilà, jouw feestelijke dessert is klaar! Het contrast tussen warm en koud, zoet en bitter maakt dit gerecht onweerstaanbaar.
Of je nu een zomerse lunch afsluit of indruk wilt maken tijdens een etentje, deze tiramisu affogato past bij elke gelegenheid. Het is een dessert dat er spectaculair uitziet, maar verrassend makkelijk te maken is. Je kunt het recept zelfs aanpassen naar jouw smaak: probeer bijvoorbeeld pistache-ijs in plaats van vanille, of voeg een vleugje karamel toe voor een zoetere touch. Hoe je het ook maakt, met dit nagerecht breng je de sfeer van een authentieke Italiaanse zomer naar je eigen tafel.
Affogato recept
Deze tiramisu affogato is alles wat je zoekt in een dessert: snel, simpel en indrukwekkend. Met slechts een paar ingrediënten maak je een nagerecht dat iedereen zal laten watertanden. De combinatie van de intense smaak van espresso, de romige textuur van het ijs en de knapperigheid van de lange vingers is gewoon onweerstaanbaar. Zet de koffie maar vast klaar en laat de zomer beginnen!
Meer desserts in een glaasje:
Desserts, nagerechten, toetjes, in een glaasje doen ze het altijd goed! Er staan heel wat lekkere toetjes in een glas al op de blog. Wil je meerdere nagerechtjes in een glaasje serveren, bekijk dan zeker ook eens deze recepten:
- Trifle in een glaasje met aardbeien en kletskoppen
- Hangop met frambozen en pistache
- Bosvruchten trifle met chocoladecake
- Tiramisu affogato
- Stracciatella panna cotta
- Yoghurt tiramisu met speculaas
- Frambozen cheesecake in een glaasje
Nodig
- 4 glazen
Ingrediënten
- 300 ml espresso
- 8 bollen vanille roomijs
- 8 savoiardi (lange vingers)
- 25 gram pure chocola ( < 75% )
- 2 tl cacaopoeder
- scheutje Amaretto
Bereiden
- Maak 300 ml espresso klaar. Heb je een machine waarin je koffiebonen gebruikt, zet dan stevige espresso. Gebruik je een filterkoffieapparaat, maal de espressobonen dan eerst tot koffie in een koffiemolentje en zet sterke koffie.
- Schenk in elk glas een scheutje amaretto. Schep daarna 2 bollen ijs in elk glas. Steek de savoiardi in het ijs.
- Hak de pure chocola tot grove snippers. Strooi over het ijs een beetje cacaopoeder en wat chocoladesnippers.
- Schenk als laatste de hete espresso over het vanille-ijs. Serveer direct!
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerGa jij aan de slag met dit recept voor tiramisu affogato? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Instagram | Pinterest
Deze blogpost betreft een samenwerking met Café Intención. Lees hier mijn disclaimer.
37 reacties
Limoncello met prosecco of cava en een schijfje citroen. Aardbeitjes erbij en klaar.
Ik probeer veel van je recepten!
Ik zou het ontzettend leuk vinden om de prijs te winnen! Deze met amaretto ga ik zeker op een familie diner maken! Leuk… En lekker, bedankt!
Groetjes Anneke
Ik zou jouw recept maken. Ziet er fantastisch en lekker uit!
Deze heerlijke bonen ga ik combineren met het koffielikeurtje uit Portugal. Dat wordt een hemelse combinatie. Stukje pure chocolade erbij met sinaasappel. Heerlijk in de avond op het balkon
Met Amaretto lijkt me heerlijk! Ga ik zeker proberen!
Hola, we zitten toevallig op een camping in Toscane, ik heb jouw recept aan de barman laten zien en vanavond kunnen we 3x deze tiramisu afogato ophalen!!! Service? Ja hele goede service!!! Dus… Vanavond ws genieten voor ons!!! Ik zou erg graag deze koffie willen winnen om er dan thuis nogmaals en dan zelfgemaakt van te genieten. Ik heb ook al een aantal recepten van jou hier op de camping gemaakt. Allemaal goed te dien in de tent!! Xxx thanks en ciao☀️
Deze Italiaanse klassieker maak ik heerlijk met vanille-ijs en wat caramel mascarpone en dan zou ik het overgieten met een Café Intención espresso
en natuurlijk bestrooien met (veel) chocoladeschaafsel. Dat is voor mij pas een echte Afgogato
Ik zou er heerlijke cappucino van maken met natuurlijk met zelfgemaakt stukje tiramisu!!
De koffie (uiteraard), aangevuld met vanille–ijs, whiskey en wat chocolade vlokken eroverheen.
Oh jammie! Dat moet ik komende week eens gaan maken 🙂
Maar dan met baileys, stracciatella ijs, speculaas, uiteraard een heerlijk espressootje en een topping van chocoladevlokken
Ik ben zelf niet zo gek op tiramisu, maar mijn vriend wel. Dus erg crea ben ik er niet mee, dus ik zou lekker nerdie jouw recept aanhouden. Want die ziet er wel heel goed uit! En dan kan hij lekker smikkelen, terwijl ik een sterke espresso voor mezelf zet.
Melanie
Ik vind koffie alleen lekker in combinatie met chocola dus ik zou dit maken met chocolade ijs en Amaretto. Dan heeft het weinig meer te maken met tiramisu maar wel erg lekker. Als ik het koffiepakket win dan zou ik ook bonbons willen maken met tiramisu ganache.
Mijn zwager maakt beste tiramisu van de wereld, misschien zou mij dat lukken met deze koffie. En ijskoffie vinden we heerlijk met mijn man. Dan zou ik zeker tiramisu en ijskoffie uitproberen.
Ik zou graag een affogato maken met baileys, speculaasjes en salted caramel. Lijkt me heerlijk.
Ik zou eerst jouw recept maken, zeker te weten dat ik daarvan zou smullen!!
En een volgende met een scheurje Tia Maria en cantuccini!! Delizioso
Ik zou eerst jouw recept maken, zeker te weten dat ik daarvan zou smullen!!
En een volgende met een scheurje Tia Maria en cantuccini!! Delizioso
Ik zou jouw recept aan houden, heerlijk en snel,
want ik mag zelf de lange vingers niet hebben. Dus voor mezelf iets met amandelmeel gemaakte koekjes.
kunnen mijn gasten genieten van jouw recept en ik van mijn koolhydraatarme versie.
fijne avond!
Ik zou her maken met speculaas ijs.
Ik was aan het googlen voor een lekker recept en kwam bij jou terecht. Dus hup gelijk naar FB zodat ik je kan volgen en daar stuite ik op je win actie.. nou ben ik verzot op tiramisu dus nu duimen dat ik jou versie kan maken! Je heb in elk geval een fan erbij! Je recepten zien er heerlijk uit, ga zo door!
Jouw recepr, echt.
Ik zou graag aan vegan affogato maken. Heerlijk met een bolletje choco ijs van Perfect World en een glutenvrij oreo koekje erbij 🙂
Eerst een stukje pure chocolade in het glas. Vervolgens de hete espresso eroverheen om de choco op te lossen, dan een klein scheutje baileys. Dan het bolletje roomijs en afmaken met gebrande hazelnoten en mini-marsmellows 🙂 en smullen maar!
Ik zou een affogato maken met kokos en chocolade.
Dus sterke espresso over een bolletje Dr, Gruschnabbel snow white kokosijs met een scheutje Mozart gold chocolade likeur. Afgetopt met pure chocoladerasp en gerapte kokos.
Affogato met walnoten en honing lijkt me superlekker, die ga ik dus binnenkort eens proberen.
Ik heb je net “ontdekt” op fb en ben meteen FAN en heb me ingeschreven voor de nieuwsbrief ! Wat ziet dit er verrukkelijk uit, ik volg jouw recept voor ik zelf ga experimenteren, maar ipv amaretto probeer ik honingrum die ik nog van een vorige vakantie heb staan!
Ik ben wel ‘happig’ op het mooie pakket, om meteen aan de slag te gaan..
Ik zou m maken met speculoosijs en liquor 43 ❤️
Jouw recept ga ik als eerste proberen. Klinkt heel goed.
Dat is niet jouw nieuwe keuken, he Reny?
Dit recept is al hemels, maar ik wil heel graag de Licor 43 Baristo uitproberen om er nog een Spaans tintje met extra koffiesmaak aan te geven Een beetje chocola erbij maakt het dan wel echt af voor mij!
Ik geniet alvast voor
Deze tiramisu affogato klinkt wel ontzettend lekker! Ik denk dat ik een bolletje chocolade ijs zou overgieten met een espresso. Misschien een beetje dikke room er op en wat schuddebuikjes of wat koekkruimels en smullen maar! Voor de volwassen versie kan er misschien een beetje Bailey’s of Amarula in.
Klinkt goed, vooral met de aankomende hittegolf. Ik denk dat ik het heel zomers zou maken met witte chocoladestukjes op de bodem. Daaroverheen een bolletje citroenijs, platgeduwd zodat het het glas afsluit. Daarbovenop een laagje ijskoude limoncello. Tot serveren zet ik dit terug in de vriezer. Zo blijft het lekker koud. Om er bij het serveren voorzichtig de espresso overheen te gieten. Volgens mij krijg je dan met iedere lepel wat heerlijke koffie, semi-gesmolten ijs en een zoete tegenhanger van de witte chocolade.
Nog nooit tiramisu affogato geprobeerd, maar aan het recept te zien wordt het een ervaring om nooit te vergeten! Ik zou hem maken met extra pure chocolade, citroenijs en een scheutje Baileys. Ik ga alvast voorgenieten 🙂
Jouw recept lijkt me ontzettend smakelijk. Als ik hem zelf zou maken, zou ik hem willen proberen met stukjes brownie, geroosterde amandelen en kokosrasp.
Zalig dit receptje! Ben trouwens een ware koffiejunk maar nog nooit dessertjes geprobeerd met koffie. Hoogtijd om daar verandering in te brengen dus.
klasse recept. ik ben geen held in de keuken dus ik houd hem simpel met extra sterke espresso en mokkaboontjes.
Een lekkere koffie van Cafe Impericon, een bolletje karamelijs in de koffie, een toef slagroom erbovenop en als topping een een lekker wafel waarmee je het oplepelt. Heerlijk zomers.
Jouw recept lijkt me erg lekker, dus die ga ik vast nog een keer maken. Maar voor morgen wordt koffie met chocolade-ijs en een scheutje rum. En ja natuurlijk wel met een toef slagroom en een lange vinger.
Ik houd het op de 2 ingrediënten koffie en ijs. Wissel alleen de soorten ijs af. Vanille-ijs of een lekker straciatella-ijs. Zo geniet ik van het pure en lekkere van koffie en het zomerse ijs.