Morgen is het feest in Huize Mind Your Feed. Mijn oudste dochter wordt 4 jaar, wat een mijlpaal! Morgen vieren we haar verjaardag en bij een verjaardag hoort een traktatie. Deze spelt muffins met blauwe bessen zien er niet alleen heel feestelijk uit, ze zijn qua smaak ook door mijn dochter goedgekeurd!
Ik maakte deze muffins al een paar weken terug, ze wilde zo graag cakejes trakteren op haar crèche. Ze mocht van mij kiezen tussen de speculaas muffins of deze spelt muffins met blauwe bessen. Ondanks dat ze allebei echt helemaal in de smaak vielen, koos ze toch voor de speculaas muffins. Zou het te maken hebben met het Sinterklaasje dat ik erop plakte?
Muffins met blauwe bessen
De voorbereidingen voor een verjaardag beginnen hier altijd al een paar weken van tevoren. Wat wordt de traktatie op de crèche en misschien nog wel belangrijker, welke taart eten we op haar verjaardag? Samen bladerden we het boek Gezond trakteren door en haar oog viel direct op deze muffins.
De speculaas muffins hadden we daarvoor al samen gemaakt, maar deze muffins vond ze ook zo mooi, die wilde ze ook wel proberen! Ik zei toch dat mijn dochter gek is op koekjes en cakejes bakken? Omdat ik niet alle ingrediënten voor dit recept in huis had, en zij wel gelijk aan de slag wilde, heb ik een beetje mijn eigen draai aan het recept gegeven.
Gezonde traktatie
4 jaar….wat is ze al ontzettend groot, maar tegelijkertijd ook nog echt mijn kleine meid. Herinneringen aan de afgelopen 4 jaar komen boven, wat is de tijd snel gegaan, wat is er veel gebeurd in de afgelopen 4 jaar, en tegelijkertijd lijkt de dag dat ze geboren werd nog maar een paar dagen geleden.
Alle clichés trek ik even uit de kast, want nu ze 4 wordt, betekent dat ook een volgende stap, ze is nu groot genoeg om naar de basisschool te gaan en dat vind ik nogal wat. Weer een beetje meer loslaten, en de 2 vaste doordeweekse dagen die we samen hadden, brengt ze vanaf nu bij haar juffrouw door.
Voor ons allemaal breekt een nieuwe fase aan, spannend, leuk, fijn en ik ben zo trots op mijn meisje. Vandaag is zij even het middelpunt van deze blog, gewoon omdat ze zo ontzettend belangrijk voor mij is. Vanaf maandag mag ik haar broodtrommeltje voor op school gaan vullen. Maar eerst vieren we morgen feest! Het recept voor de taart die ik voor haar gemaakt heb, deel ik snel!
Nodig
- Muffins papiertjes
Ingrediënten
- 135 gram speltmeel (volkoren)
- 65 gram kokosolie
- 50 ml honing
- 100 ml amandelmelk
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 banaan (rijp)
- 75 gram blauwe bessen
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Doe het speltmeel in de beslagkom en schep de bakpoeder hier doorheen.
- Laat de kokosolie even smelten (in een pannetje) en voeg samen met de honing en amandelmelk toe aan het meel. Schep goed door tot het een glad beslag wordt.
- Prak de banaan en voeg samen met de blauwe bessen toe aan het beslag. Schep nog even voorzichtig om zodat de bessen goed verdeeld zijn.
- Bekleed de muffin vorm met de muffin papiertjes en schenk in elk papiertje wat van het beslag. Doe tot ongeveer 2/3 vol, de muffins rijzen nog in de oven.
- Bak in 25 minuten goudbruin en haal ze uit de oven. Laat even afkoelen en eet smakelijk!
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerWil je mijn tips om bewust en gezond te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram
16 reacties
Alvast gefeliciteerd! En wat een lekker recept trouwens. Ik zou ze bijna kunnen gaan maken als ik nog blauwe bessen in huis haal, de rest heb ik al liggen!
Hi Reny,
Allereerst wil ik je complimenteren met je prachtige blog. Ik gebruik eigenlijk altijd engelse/amerikaanse websites voor gezonde recepten, omdat er daar meer van zijn. Maar ik denk dat ik op je blog ben gekomen, omdat ik op zoek was naar kruidnootjes of pepernootjes zonder geraffineerde suiker of tarwe. Sinds dien heb ik me al een paar keer laten inspireren door je recepten, maar wijkte ik te veel van jouw recept af om een commentaar achter te laten. Bijna nooit lukt het me om me aan het hele recept te houden, omdat ik heel vaak bak met wat ik in huis heb.
Maar ik heb net de blauwe bessen muffins gebakken. En ik heb me bijna helemaal aan het recept gehouden. Alleen heb ik de honing vervangen voor palmsuiker, omdat ik sinds kort besloten heb dat ik geen honing meer wil waarvan de bijen suiker of glucose fructose siroop krijgen bijgevoerd en dit is volgens mij alle honing tenzij er specifiek bij staat geschreven dat de bijen alleen met honing worden bijgevoerd. Als suiker niet goed is voor ons dan zal het ook niet goed zijn voor de bijen. Sorry voor mijn pleidooi voor gezonde bijen en gezonde honing, maar met de massale bijensterfte in mijn achterhoofd kon ik het niet laten dit even te noemen. ( ik ben meestal niet zo activistisch van aard, maar ik kon het niet laten).
Anyway, de muffins waren geweldig! We hebben ze nog warm gegeten. Ik heb diepvries blauwe bessen gebruikt en dit werkte goed. Oja, ik heb ook een snufje zeezout toegevoegd.
Bedankt voor je mooie recepten en prachtige foto’s.
Een goed 2015!! Ga zo door met je blog.
Neeltje
Ik wil ze morgen maken, maar zou ik het in een cakevorm kunnen doen of moet ik dan het recept verdubbelen?
Natuurlijk kan dat! Ik weet alleen niet hoe groot jouw cakevorm is, dus dat is lastig inschatten…
Ik heb van het weekend dit recept in een cakevorm gemaakt. Het recept had ik verdubbeld. Het was een vrij grote cakevorm.
Dank je wel Neeltje!
Ik heb net dit recept in cakevorm gemaakt. Hij ziet er mooi uit en ruikt lekker. Het enige ‘probleem’ is dat hij vrij slap en nat is. En er geen stevige plakken zoals bij een cake van kunnen worden gesneden. Qua baktijd heb ik 35 minuten gedaan.
Kan dit kloppen?
Als je het in een grotere vorm bakt, dan zou je zeker wat langer moeten bakken (dan wanneer je in kleine muffinvormpjes bakt). Ik denk dat het nog wel 10-15 min. langer had gemogen, want het hoort wel gewoon een stevige muffin (cake) te worden.
Kun je de banaan ook vervangen door iets anders ?
Hey Reny,
Ik heb vorige week je muffins gemaakt maar ik moet iets fout gedaan hebben….. Het eerste ‘probeersel’ heb ik moeten wegsmijten. Het tweede was niet slecht maar van de moment dat ik de oven opdeed zakten ze in. Het waren dus platte muffins 🙂 maar ze smaakte wel HEEL lekker. Toch vond ik het spijtig dat ze niet mooi ‘bol’ stonden zoals diegene die je in de winkel koopt. Moet ik ze langer laten instaan? Iets anders doen voor ik de oven open? Alvast bedankt
Hallo Reny,
Ik heb gister de muffins gemaakt en zoals Heidi ook al schreef, waren ze helemaal ingezakt…
De smaak was wel goed maar t was n kleffe boel. Nu zag ik ook dat het bakpoeder net over de datum heen was, zou dat iets uitmaken? En ik heb 100 gr amandel meel gebruikt en aangevult met speltbloem tot de aangegeven hoeveelheid.
Ik hoor t graag want ze zijn zo makkelijk te maken, lekker en voedzaam.
De havermout muffins vond ik ook al geen succes, dus had mijn hoop op deze gevestigd.
Claire L
Die van mij zijn super goed gelukt.
Mooi rond, hoog en best luchtig.
Bedankt voor het delen van je recept.
Helaas bij mij ook een slappe boel heb ze 15 min langer gebakken maar krijg ze niet eens van de vormpjes vrij.
Ik heb wel precies het recept gevolgd.
Ik heb er zo n trek in wie kan mij helpen?
Heel goed gelukt heb ipv amandelmelk uit de winkel, zelf amandelmelk gemaakt van 100 ml water en 2 eetlepels
amandelmeel in mixen met staafmixer. Alles in het recept gedaan. Eerste keer zonder blauwe bessen. Als test.
Wat fijn zeg, heerlijk dat ze zo goed zijn gelukt!
Helaas zijn de mijne ook mislukt vandaag. De kokosolie pruttelt in de muffinvormpjes. Denk dat er toch iets niet klopt in de verhoudingen als je alles verdubbelt voor 12 muffins. Het is dan ook wel erg veel kokosolie en honing vrees ik.