Het heerlijk avondje staat bijna voor de deur… de spanning stijgt en de meiden stuiteren door het huis… Komende dinsdag vieren wij op 5 december zelf Pakjesavond bij mijn ouders thuis. Ik heb gehoord dat de Sint zelf ook nog even langs komt, dus ik ben alvast de keuken in gedoken om wat lekkers klaar te maken. Naast hartige hapjes komt er natuurlijk ook zoetigheid op tafel en dan is deze speculaas yoghurtcake wel een heel goed idee! Lekker bij de warme chocolademelk!
Ik heb mij keurig gedragen dit jaar…. Afgelopen jaren ging ik los op de recepten voor kruidnootjes met chocola, gevulde speculaas, tiramisu met speculaasjes, kruidnoten fudge…. Dit jaar heb ik me een beetje ingehouden. Niet omdat ik niet van snoepen hou, maar omdat ik er gewoon niet aan toe kwam om de keuken in te duiken. Misschien maar beter ook, want uiteindelijk eet ik het ook allemaal op… en de maand is nog maar net begonnen….
Deze speculaas yoghurt cake met appel zou je eigenlijk ook prima als ontbijt kunnen eten, bedenk ik me net. Is wel een hele goede start van de dag! Maar ook bij de koffie, thee of warme chocolademelk smaakt ie prima. Zelfs Lise keurde hem goed. En dat is niet de makkelijkste eter…. Ze zag de cake op het aanrecht staan en vroeg om een stukje. En daarna nog 1. Dat zegt genoeg!
Speculaas yoghurtcake met appel
Voor 1 cake, springvorm 16 cm
- 150 gr (spelt) bloem
- 75 ml Griekse yoghurt
- 2 appels
- 3 eieren
- 50 gr suiker
- 2 tl speculaaskruiden
- 1 tl bakpoeder
- 1 a 2 el amandelschaafsel
- snuf zout
- boter om in te vetten
Nodig; mengkom, springvorm 16 cm, bakpapier, garde of handmixer
Bereiden: Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Vet de rand van de vorm in met wat boter. Knip het overstekende bakpapier weg.
Doe de bloem in de mengkom en voeg hier het bakpoeder, de speculaaskruiden, suiker en een snuf zout aan toe. Schep goed om.
Tik de eieren boven de mengkom en schep nu ook de Griekse yoghurt erbij. Ik gebruikte een handmixer om alle ingrediënten tot een glad beslag te mengen. Je kunt ook een garde gebruiken.
Schil 1,5 appel, snij in kwarten, verwijder de klokhuizen. Snij er daarna dunne plakjes van. De andere halve appel gebruik je straks voor de garnering van de speculaas yoghurtcake.
Schep de plakjes appel door het beslag en giet daarna het beslag in de springvorm.
Snij de halve appel in 2 stukken, verwijder het klokhuis en snij er daarna ook plakjes van. Deze helft van de appel schilde ik niet. Leg de plakjes appel bovenop de speculaas yoghurt cake en druk ze iets aan. Strooi daarna het amandelschaafsel over de cake.
Bak de speculaas yoghurtcake met appel in zo’n 30-35 minuten goudbruin en gaar. Laat het heerlijk avondje maar komen!
Ga jij aan de slag met dit recept voor speculaas yoghurtcake met appel? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest | YouTube
7 reacties
Hoi. Deze cake lijkt me heerlijk maar ik heb geen Griekse yoghurt in huis wel gewone magere. Kan het daar ook ne of moet ik iets minder gebruiken? En zou t ook lukken met volkoren bloem, of 1/2 volkoren 1/2 havermeel?
Hoi Renault.
Wil de speculaastaart met appel maken. Is het nodig de suiker of kan het ook zonder. Wil hem voor volgend weekend maken. Dan komen de kinderen voor onze trouwdag.
Ziet er erg lekker uit! ga ik proberen deze week 🙂
Hmmmm klinkt echt heerlijk. Ga ik zeker nog proberen te maken voordat het jaar om is.
Hier is de cake bijna klaar! Hij is alleen veel lichter van kleur dan de cake op de foto’s? Ik heb het recept toch nauwkeurig gevolgd, alleen de yoghurt was een gokje. Want de inhoud staat in gram op de beker en niet in ml. Zou ik teveel yoghurt gebruikt hebben?
Hoi Renault.
Wil de speculaastaart met appel maken. Is het nodig de suiker of kan het ook zonder. Wil hem voor volgend weekend maken. Dan komen de kinderen voor onze trouwdag.
ik vond een heerlijk lekker dessert om bij de koffie of bij groot bezoek tegeven