Ja, ik hoor je denken…. Speculaas truffels met zoete aardappel? Ze is niet goed geworden…. Nou, geloof me, dat is dus echt super lekker! En nee, ik ben niet van mijn geloof gevallen. Als je snoept, ik dan, dan doe je het goed. En dat lukt dus ook helemaal met deze snoepjes. Maar juist door de zoete aardappel worden ze lekker zacht van binnen, en dan die crunchy chocola aan de buitenkant… Ok doei, ik ga verder met smullen!
Laatst stond ik bij mijn supermarkt en daar hangen van die beeldschermen boven de kassa. Of hingen eigenlijk, want sinds de supermarkt een andere eigenaar heeft, zijn die schermen weggehaald. Jammer, want ik vond het altijd wel leuk om naar te kijken, als ik in de rij stond te wachten. De ene keer zag je kookfilmpjes voorbij komen, de andere keer een advertentie van een lokale ondernemer. Prima vermaak zo!
In 1 van die filmpjes – en ik heb geprobeerd deze terug te vinden op de website van de supermarkt – zag ik speculaas truffels voorbij komen. Te simpel! Slechts 3 benodigdheden, en een klein beetje geduld, is alles dat je nodig hebt. Ik gaf wel mijn eigen draai aan het recept, want origineel maak je deze truffels met roomkaas.
Maar ik maakte al eens eerder zoete aardappel truffels en dat is dus echt geweldig. Niet om dit nou een gezondere versie te maken hoor, want nogmaals; als ik snoep dan doe ik het goed! Juist door de zoete aardappel krijgt dit snoepje een heerlijk zachte binnenkant. Handig om te weten toch? Duik jij nog de keuken in voor Sinterklaas, dan zou ik dit recept zeker niet overslaan!
Speculaas truffels met zoete aardappel
Voor 20 kleine truffels
- 100 gr speculaas
- 75 gr zoete aardappel
- 100 gr pure chocola ( > 70% cacao )
Nodig; foodprocessor of blender, 2 pannetjes die in elkaar passen, bakpapier, snijplank, geduld
Bereiden: Schil de zoete aardappel en snij in grove stukken. Gebruik alvast 1 van de pannen om hier de zoete aardappel in een laagje water in te koken. Kook tot ze gaar zijn, prik met een vork om te controleren. Giet af en laat even afkoelen.
Doe de speculaas in de foodprocessor en maal tot kruim. Doe de afgekoelde zoete aardappel bij de speculaaskruimels en zet de foodprocessor weer aan. Je zult zien dat de zoete aardappel en de kruimels samen een steeds steviger deeg vormen.
Haal het mengsel uit de kan van de machine en gebruik je handen om kleine balletjes te vormen. Ik maakte ze ter grootte van een flinke kers.
Leg een vel bakpapier klaar op een schone snijplank en leg daar de speculaas truffels met zoete aardappel op. Zet daarna zo’n 30 minuten weg in de koelkast om even op te stijven.
Smelt ondertussen au bain marie (dus 2 pannetjes in elkaar, met in de onderste pan een laagje water) de chocola. Haal met een lepeltje stuk voor stuk de truffels door de chocola en leg ze weer terug op het bakpapier. Zet nu nog 30 minuten in de koelkast om de chocola hard te laten worden. Enjoy!
Ga jij aan de slag met dit recept voor speculaas truffels met zoete aardappel? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
4 reacties
Heerlijke creatieve combi van ingrediënten!
Super leuk om te bakken/zoetigheden te maken met zoete aardappel he. Grote voordeel vind ik dat het niet, zoals bij banaan bijvoorbeeld, de dag erna alleen nog maar naar dat ingrediënt smaakt. Leuk recept!
Het klinkt inderdaad “vernieuwend”. Het ziet er wel erg lekker uit!
Ga ik zeker maken, leuke combi van ingrediënten !