Over precies een maand vieren we het feest van Sinterklaas en daar hoort natuurlijk zelfgemaakt lekkers bij! Kruidnoten, speculaas, chocoladeletters, in elke winkel die ik binnenloop word ik er al wekenlang op gewezen dat Sinterklaas bij uitstek een feest is van (heel veel!) zoetigheid. Ik verbaas me er elk jaar weer over hoe ontzettend vroeg de winkels al vol liggen met lekkers en ik probeer Sinterklaas ook altijd zo lang mogelijk buiten de deur te houden. Ik ga in september echt nog geen kruidnoten eten…. Maar zo in november begin ik ook zin te krijgen om aan de slag te gaan met het traditionele snoepgoed. Omdat wij eind november nog de verjaardag van onze oudste dochter vieren, en omdat Sinterklaas nu wél echt dichtbij komt, deel ik vandaag het recept voor speculaas muffins.
Deze muffins trakteert zij op haar verjaardag en ik kan nu al haar trotse gezicht zien als ze met een schaal vol speculaas muffins langs de andere kinderen mag. Bij onze kinderdagopvang hanteren ze een gezonde traktatie beleid en deze muffins passen daar helemaal goed in! Ze zijn glutenvrij door de havermout, maar ik denk dat ze ook heerlijk zijn met speltmeel. Gezoet met fruit en een klein beetje palmsuiker, vind ik dit een gezonde traktatie. Want een traktatie mag best écht wat lekkers zijn, daar mag van mij best wel wat suiker in zitten, dat moet kunnen op z’n tijd. Maar hele zakken vol snoepgoed – die ik ook voorbij zie komen als traktatie – dat hoeft van mij niet en wordt gelukkig ook niet toegestaan op de dagopvang. Wil je de suiker uit deze muffins weglaten? Dat kan, vervang dan door 1 rijpe banaan.
Ben je op zoek naar meer inspiratie voor gezonde Sinterklaastraktaties? Ik heb ook een recept voor spelt speculaas en spelt kruidnootjes op mijn blog staan. Lekker zelf aan de slag dus, en laat de snoepschappen in de supermarkt voor wat ze zijn.
Speculaas muffins
Voor circa 8 – 10 stuks
- 150 gr havermout
- 150 ml amandelmelk
- 5 dadels
- 50 gr palmsuiker
- 1 ei
- 3 tl speculaaskruiden
- 1 tl bakpoeder
Nodig: muffinvormpjes van papier / muffinvorm, keukenmachine, oven
Bereiden: Verwarm de oven op 180 graden. Ontpit de dadels en leg ze voor 30 minuten in een schaaltje met water. Doe alle ingrediënten – havermout, melk, geweekte dadels, suiker, ei, speculaaskruiden en bakpoeder – in de keukenmachine en meng tot een beslag. Gebruik je een muffinvorm, vet deze dan even in. Gebruik je papieren muffinvormpjes, schenk dan in elke vorm wat beslag, tot ongeveer 2/3 van de vorm. Schuif de oven in en bak in 20 – 25 minuten goudbruin. Laat het heerlijk avondje nu maar komen!
Wil je mijn tips om bewust en gezond te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram
14 reacties
Mooie gezondere versie van de speculaas muffin! Lijkt me heerlijk!
Dank voor het delen. Wat weer een leuk makkelijk te maken recept. Ook heerlijk voor een lange werk-/ schooldag.
Ziet er heerlijk uit! En lekker makkelijk te maken ook 🙂
Hoi, lijkt me een lekker recept. Even een vraagje, blijft de havermout heel of wordt deze fijngemalen in de keukenmachine
De havermout hoef je niet van tevoren te malen. Door het in de keukenmachine te doen wordt het voldoende fijn om in het deeg te gebruiken.
Super lekker! Ik had koekkruiden ipv speculaaskruiden. Ook erg lekker!
Hallo Reny….
Deze muffins lijken mij erg lekker, sta op het punt ze te maken 🙂
Maar nu twijfel ik of een eetlepel bakpoeder niet teveel is…en hoeveel gram is dat dan ongeveer?
Groetjes,
Irene
Beste Reny, kan het zijn dat je per abuis 1el ipv 1 tl bakpoeder hebt vermeld. Éen eetlepel lijkt me erg veel. Hoop snel van je te mogen vernemen, aangezien ik ze graag wil gaan maken 🙂
Groet, Nicole
Pingback: Gezonde speculaasrecepten - How about healthy?
Oh oh, sorry voor de verwarring! Ik hou van luchtige muffins, maar een hele eetlepel is wel wat veel 😀 Ik heb het aangepast!
Pingback: 6x Sinterklaas recepten - Puur Suzanne. | Gezond, puur en lekker eten.
Ik heb net de muffins gemaakt. Echter de structuur is bij mij een stuk grover dan op de foto. Wat doe ik verkeerd
Lekker. Jammer van de palmsuiker. Ik gebruik liever zo min mogelijk suiker, van welke aard dan ook. Anders springt mijn suikerwaarde gigantisch omhoog!
Hoe zou je dit glutenvrij kunnen maken?