Ik vind de dagen tussen Kerst en Oud en Nieuw altijd zo gezellig! Ik heb allemaal leuke afspraken, veel koffie dates en fijne etentjes met familie en vrienden. Het is dan heel gebruikelijk dat je een zak oliebollen meeneemt, maar eigenlijk hou ik daar helemaal niet zo van. Op Twitter en Facebook heb ik ook al meerdere keren de vraag gehad om een recept te bedenken voor gezonde oliebollen… Ik hoefde daar niet lang over na te denken; een Mind Your Feed recept voor oliebollen komt er niet. Ik ben er zelf niet gek op, maar ik vind ook dat áls je oliebollen eet in deze tijd van het jaar, dat je dat dan ook maar beter goed kunt doen. En als je geen oliebollen eet, omdat je er niet van houdt of omdat je ze niet mag eten of niet wilt eten, dan kun je maar beter met een echt goed alternatief komen dan een niet lekkere oliebol. Dus ik bedacht een recept voor een mooie winterse cake, die je kunt maken voor gezellige koffiedates of als cadeautje voor als je nog een verlaat december etentje hebt. Deze sinaasappel cake met dadels en kokos topping is mijn alternatief voor een schaal vol oliebollen.
Het stond nog op mijn to bake lijst om eens te bakken met citrusfruit. Want citrusvruchten horen natuurlijk bij de winter, je kunt volop sinaasappels en mandarijnen krijgen in deze tijd van het jaar. Ze geven heel veel smaak aan de cake en roepen bij mij een echt winters gevoel op. Door de cake af te maken met kokos topping is het net alsof het gesneeuwd heeft. En laat dat nou ook net dit weekend gebeurd zijn…. the magic is still here!
Bij mij was het trouwens uiteindelijk déze cake die op de ontbijttafel stond afgelopen Kerst. Ik kon het toch niet laten om nog even verder te bakken…. Na een drukke dag voor Kerst móest ik nog even de keuken in om mijn stress weg te bakken. Niets zo ontspannend voor mij als me even terug te trekken in de keuken en wat te experimenteren. Ik gebruik trouwens voor deze cake volkoren tarwemeel, dat mijn zwager voor had gekocht bij een lokale molen. Mocht je geen tarwe willen gebruiken, dan kun je ook met speltmeel aan de slag. Ik vind zelf dat je best zo af en toe tarwe kunt gebruiken, mits het van een goede kwaliteit is. Maak zelf je keuze hierin…
Sinaasappel cake met dadels en kokos topping
Voor de cake:
- 200 gr tarwemeel
- 75 gr palmsuiker/kokosbloesemsuiker
- 75 gr kokosolie
- 3 eieren
- 2 sinaasappels
- rasp van 1 sinaasappelschil
- 5 dadels
- 2 el kokosrasp
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl baking soda
- snuf zout
Voor de topping:
- 2 el kokosolie
- 2 el kokosmelk
- rasp van 1 sinaasappelschil
- 1 tl honing
- 2 el kokosrasp
Nodig: keukenmachine, beslagkom, bakblik, bakpapier, rasp, zeef, citruspers
Bereiden: Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg de zeef op de beslagkom en zeef het meel boven de kom. Voeg de kokosrasp, de suiker, een snuf zout en het bakpoeder toe. Boen de sinaasappels goed schoon onder lauwwarm water en droog ze af. Rasp de schil van 1 sinaasappel boven de beslagkom en meng door het meel.
Pers de sinaasappels uit. Smelt de kokosolie. Doe de dadels in de keukenmachine en voeg het sinaasappelsap en de eieren toe. Hak de dadels in grove stukken. Voeg nu de gesmolten kokosolie toe en blend even goed. De dadels hoeven niet in hele kleine stukjes. Voeg nu beetje voor beetje het meel met de suiker, kokosraps en sinaasappelschil toe en meng tot een glad beslag. Voeg als laatste nog de baking soda toe en meng nog 1 keer goed door.
Bekleed de bakvorm met bakpapier. Schenk het beslag in de bakvorm en schuif in de oven. Laat in ongeveer 40 minuten goudbruin worden. Gebruik een satéprikker om te controleren of de cake gaar is.
De topping maak je als volgt; smelt de kokosolie in een pan en voeg de kokosmelk en de rasp van 1 sinaasappelschil toe. Voeg ook 1 tl honing toe en meng goed door. Een wet van de natuurkunde is dat deze vloeistoffen niet goed mengen, maar dat maakt niet uit….als je alles door elkaar geroerd hebt, zet je het vuur af en laat je de topping afkoelen. Blijft het te dik, zet dan de pan even in de koelkast.
Wanneer de cake klaar is, is het belangrijk om deze even te laten afkoelen voordat je de topping erop smeert. Laat de cake zo’n 10 minuten afkoelen op een rooster en besmeer dan de bovenkant met de topping. Strooi als laatste nog de kokosrasp erover heen en geniet!
Wat mij betreft is deze cake een heerlijk alternatief voor een schaal vol met oliebollen. Ook met een glas champagne een hele fijne combi… ! Je kunt zelfs nog variëren met ander citrusfruit, bijvoorbeeld mandarijnen of citroen. Geniet van deze laatste dagen van het jaar!
Wil je mijn tips om bewust en gezond te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram
14 reacties
Lijkt me heerlijk! Ik ben dol op citrusvrucht in zoete baksels!
Klinkt heerlijk, deze ga ik zeker snel maken. Maar rasp je beide sinaasappels? Want je doet de rasp bij het meel staat in je recept, maar staat niet bij de ingrediënten. En gebruik je 1 el of 1 tl honing? Want je noemt 1 tl bij de ingrediënten en 1 el bij de beschrijving.
Ja, beide sinaasappels raspen. Ik dacht dat het duidelijk was, omdat er 2 sinaasappels staat. Maar ik zal het even verduidelijken, dank je. Het is overigens 1 tl honing, de el is een typfoutje, ook dat ga ik gelijk aanpassen! En geniet van de cake!
Kan je de tarwemeel ook kunnen vervangen door speltmeel of boekweitmeel?
Ja, staat er ook bij… 🙂
Staat nu in de oven! Het leek me zo lekker en ik had alles in huis 🙂
Beslag was mooi en het ruikt lekker hier!
Ik heb trouwens glutenvrij boekweitmeel gebruikt.
Straks lekker proeven!
Ooooo die foto’s! Praaaachtig..
Hoi Reny
Wat een heerlijke cake!
Super luchtig en lekker fris.
Ik had niet genoeg volkorenspeltmeel (170gram)
Dus heb ik er 30 gram roggemeel bijgedaan.
Ik had nog kokosbloesemsuikerstroop dus daar heb ik de
helft van het gewicht van ingedaan.
Ik heb me ingeschreven voor de 30 dagen challenge.
Kijk al uit naar jullie nieuwe recepten.
Groetjes van Saskia
Ik heb hem ook gemaakt en de cake zelf is heel goed gelukt alleen de topping niet. Niet goed gelezen haha…ik heb alles bij elkaar gemikt, ook de kokos dus en toen was het een dikke brei van stukjes sinaasappel en kokos wat er eigenlijk als een aparte laag op ligt en niet goed blijft plakken.
Nou ja, volgende keer beter hoor. Het zal vast wel smaken.
Met speltmeel trouwens.
kun je ipv cocos/palm suiker ook honing of rietsuiker gebruiken?
zijn de hoeveelheden in grammen gelijk?
De sinasappelcake gemaakt, heerlijk luchtig, goed van smaak. Alleen de topping heb ik er niet bij gedaan
Hij staat in de oven!! Ik had niet genoeg speltmeel. Dat heb ik aangevuld met ong 50 gr speltbloem. Ben benieuwd hoe het gaat smaken. En als extra heb ik nog een handje walnoten toegevoegd. Ben ik momenteel enorm fan van. Dus dat moest gewoon erbij!!
Kan je de eitjes ook vervangen door een plantaardig eitje van lijnzaad?