… Dat lees je goed. Salted caramel brownie taart. Vandaag kent geen grenzen, want het is feest. Krijg je spontaan trek als je deze titel leest, dan heb ik goed nieuws voor je. Want ik deel natuurlijk vandaag het recept voor deze choco bombe met je! En daar heb ik een hele goede reden voor, want ik ben vandaag jarig! Joehoeee, happy b-day to me! Het is dus een bijzondere dag en daar hoort een taartje bij. En niet zomaar een stukje taart, nee ik ben helemaal los gegaan. Ik heb de koffie vast klaar staan, kom je een stukje taart eten?
Natuurlijk voel ik me voor altijd 28 ofzo… maar de teller geeft vandaag 36 jaar aan. Ik weet eigenlijk niet zo goed wat ik daar over moet zeggen….
36.
Au. Wow!
36.
Ok, ik ben er wel heel trots op, maar het gaat me iets te veel richting de 40.
Schreef ik een paar jaar geleden nog dat age just a number is, vandaag de dag komt dat getal toch iets harder binnen. Natuurlijk hoop ik dat ik heel oud mag worden. Wel gezond en gelukkig, maar oud worden zie ik wel zitten hoor. En toch… die magic 40 komt nu wel dichterbij.
Ik ga er vandaag gewoon niet te lang bij stil staan. Lieve vrienden en vriendinnen die de 40 al bijna aanraken of dat net hebben gedaan, leven ook allemaal nog. Ze zijn nog steeds leuk, lief, vrolijk en gezond, dus ik laat het me gewoon maar gebeuren. Mijn tijd komt vanzelf…. En ergens, als ik er goed over nadenk, dan zou ik toch ook geen 28 meer willen zijn.
Vandaag eten we dus taart! Een groot stuk, met extra karamelsaus en chocola, gewoon omdat het kan. Normaal ben ik eigenlijk altijd op vakantie op mijn verjaardag en mag ik bij een Oostenrijkse bakker een lekker stukje taart uitkiezen…. Dit jaar ging ik zelf maar aan het bakken, uiteindelijk ook geen straf! En ik kan je alvast verklappen…. snij maar een niet te klein stukje van deze taart af, want dit is zo lekker!
Ik heb ervoor gekozen om mezelf – en jou! – maar eens extra goed te verwennen vandaag en maakte deze salted caramel brownie taart klaar. Ik word tenslotte maar 1 keer 36 jaar! En daar maken we gewoon een feestje van!
Verder heb ik vandaag expres nog niet veel gepland, ik neem een dagje vrij om lekker niets te doen, want dat hoort op je verjaardag. Vanavond eet ik met mijn (tweeling!) zus bij mijn ouders, waar een echte chefkok voor ons gaat koken. En verder laat ik me natuurlijk verwennen en ga ik heel veel cadeautjes uitpakken….
Liefs, Reny
Salted caramel brownie taart
Voor 1 taartje van 16 cm, zo’n 8 – 10 stukjes
- 140 gr Tony’s Chocolonely Karamel Zeezout
- 100 gr roomboter
- 100 gr suiker
- 3 eieren
- 50 gr speltbloem
- 3 el cacaopoeder
- mespuntje vanillepoeder
Voor de topping
- 40 gr Tony’s Chocolonely Karamel Zeezout
- 50 gr suiker
- 3 el water
- 50 ml (plantaardige) room
- zeezout
Nodig:
pan + grote schaal, mengkom, springvorm 16 cm, bakpapier, extra boter om in te vetten, mixer, steelpan
Bereiden:
Zorg ervoor dat de boter en eieren op kamertemperatuur zijn. Verwarm de oven voor op 160 graden. Bekleed de bodem van de springvorm met een vel bakpapier en vet de zijkanten in met wat boter.
Smelt 140 gr van de Tony’s Chocolonely Karamel Zeezout au bain marie. Dit doe je door een schaal in een pan met een laagje water te plaatsen. Zet dan de pan met schaal op het vuur. De chocola gaat in de schaal en door de warmte smelt de chocola.
Doe de boter samen met de suiker en de eieren in de mengkom en klop met de mixer luchtig. Er mogen nog kleine klontjes boter in zitten. Voeg nu de speltbloem, vanillepoeder en de cacaopoeder toe. Mix voorzichtig tot een glad beslag.
Schenk daarna de gesmolten chocola in de mengkom en mix nog 1 keer goed door. Schenk het beslag voor de salted caramel brownie taart in de springvorm en schuif voor zo’n 35-40 minuten in de warme oven. Controleer met een satéprikker de gaarheid, elke oven is anders en een brownie mag nog wat vochtig zijn.
Maak ondertussen de topping van de taart klaar. Doe 50 gr suiker in een steelpannetje en voeg hier 2 a 3 el water aan toe. Schenk de room erbij en breng aan de kook. Laat even zachtjes pruttelen zodat de suiker kan smelten en de karamelsaus kan indikken. Voeg nog wat grof zeezout toe, maar zeker niet te veel. Zet het pannetje even in de koelkast weg.
Snij de overgebleven chocola grof.
Haal de salted caramel brownie taart uit de oven en laat zo’n 10 minuten afkoelen. Schenk daarna de karamelsaus over de taart en maak af met de grofgehakte chocola. En cheers, op mijn verjaardag! Of op die van jou!
Ga jij aan de slag met dit recept voor salted caramel brownie taart? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest | YouTube
23 reacties
Goedemorgen Reny,
Van harte gefeliciteerd met je verjaardag en maak er een mooie dag van. Natuurlijk niet alleen vandaag maar ook het komende jaar. Laat ons culi’s maar genieten van je heerlijke recepten en van je mooie foto’s. En geniet jij maar van deze dag en vanavond van je lekkere pizza. Grt P.
Sorry ik was te snel. Net je artikel pas gelezen. Wilde je eerst feliciteren. Nu lees ik dat de pizza niet doorgaat maar dat je je samen met je tweeling zuster, lekker culinair gaat eten. Heerlijk.
Gefeliciteerd met je verjaardag ! En die taart ziet er goddelijk uit, dat gaat vast een hele fijne dag worden zo .
HAPPY BIRTHDAY!!! Het liefste kwam ik meteen NU een stukje taart bij je eten.. Geniet van vandaag en van het lekker niks doen. 🙂 Liefs, Merel
GEFELICITEERD!!!
Geniet lekker van je dag en je heerlijke taart!
Allereerst van harte gefeliciteerd met je verjaardag! En man, man, man. Wat een toffe taart joh. Het water loopt in m’n mond, bij de aanblik van de karamel en chocolade. 🙂
Allereerst natuurlijk van harte gefeliciteerd! Het verwennen op je verjaardag is al gelukt zie ik!
Ik ga deze ook zeker zelf een x maken! Zou het ook lukken met het weglaten van de extra suiker? Evt zou ik dan Stevia toevoegen.
Fijne verjaardag nog!
Goedemorgen, deze goddelijke taart heeft mijn gedachten nog steeds niet verlaten (Spooky). Ik ben aan het afkicken van suikers, kan ik de suiker vervangen met bijvoorbeeld dadels? of wordt dan de hele structuur anders? Alvast bedankt 🙂
Wat ziet deze er lekker uit! Kan ik de speltbloem ook vervangen voor gewone bloem? En zo ja, wat zal dit voor een effect hebben op de structuur?
En hoelang moet deze in de oven als ik het recept x2 doe en het in een vorm van 24cm giet?
Gefeliciteerd en zeker een recept om te bewaren en een keer te maken. Heb je een speciale reden om speltbloem te nemen of kan je ook ieder andere soort bloem nemen.
Lijkt mij een heerlijk recept! Van het weekend maken voor mijn verjaardag. Ik kan alleen geen vanille poeder vinden, kan dit ook met vanille aroma?
Hoi, vandaag hebben we deze salted caramel taart gemaakt. Straks proeven 🙂 maar ik vroeg me af, hoort de caramel saus wit te blijven?
De saus zou wel lichtbruin van kleur mogen zijn… maar ik denk dat de smaak er echt niet minder om is! Geniet ervan <3
Ik heb ook witte saus en ben er inmiddels, helaas te laat, achter waardoor dit waarschijnlijk komt. Ik heb namelijk af en toe geroerd in de saus en bij karamelsaus mag dit dus niet. Karamelsaus maken blijkt een kunstje op zich.
Nu dus wat minder karamelsmaak, maar hopelijk evengoed lekker. Vanmiddag met de visite samen aansnijden.
Nog een tip voor wie dit leest: liever de taart nog langer af laten koelen, zodat de chocola bovenop niet smelt
Hi! Lijkt me een heerlijk recept, kan de speltbloem vervangen worden met alle andere soorten bloem?
Hi, ja dat zou zeker kunnen! Tenzij je met glutenvrije bloem gaat werken, dat werkt toch net anders!
Hmm, heb je een tip als ik de taart glutenvrij wil maken?
Je zou ipv de bloem bijv. glutenvrije bloem kunnen gebruiken of wat amandelmeel. En check even of de chocola glutenvrij is, ik weet dit niet zeker!
Dank je! Wat voor room gebruik jij in de topping? Slagroom?
Ja, dat zou zeker kunnen! Of een plantaardige room obv haver of rijst.
Ik nheb hem al gemaakt mijn collega’s konden er niet afblijven alleen zonder topping . wist niet of je het ook met slagroom kon doen maar nu lees ik net dat dat ook zou kunnen. dus dat gaan we dan weer proberen ik hem hem nu even gemaakt om te proberen met delicta karamel zeezout van AH. was ook heerlijk de volgende van Tony chocolonelye
ik vond een heerlijk dessert ik heb al 3 keer gemaakt met verschillende bloem en suiker voor 14 personen