Afgelopen zondag was het zover, onze grote meid werd 4 jaar! Al maandenlang had ze het erover, want ze was er helemaal klaar voor om 4 te worden en naar de grote school te gaan. De dagen, en nachtjes!, tot aan haar verjaardag werden afgeteld en aan iedereen die we tegen kwamen vertelde ze dat de grote dag nu echt bijna aangebroken was! De voorbereidingen voor haar verjaardagsfeestje waren ook al weken terug begonnen, toen we in de winkel roze snoephartjes tegen kwamen. Die wilde ze dolgraag op haar verjaardagstaart, want ze wilde niets liever dan een echte roze prinsessentaart mét hartjes voor haar verjaardag. Kijk, dat zijn nou meisjes van 4….
Weken terug kwamen we dus in de winkel roze snoephartjes tegen en mijn kleutermeisje liet ze niet meer los. Die móesten mee naar huis en zóuden op haar verjaardagstaart komen – een beetje prinsessengedrag is haar niet vreemd – … Nou vind ik dat op een feestje best wel een beetje gesnoept mag worden, dus ik ging overstag voor de roze snoephartjes maar bedacht me al wel gelijk dat ik dan wel een enigszins verantwoorde prinsessentaart voor haar zou maken. Toen we een laatst het boekje Gezond Trakteren van Amber Albarda doorbladerden, was mijn oog al gevallen op de roze snoepjestaart. Met een paar aanpassingen van dit recept heb ik een heuse roze prinsessentaart gemaakt mét daar bovenop de roze snoephartjes. Dochter blij, mama blij, en wat was het een geslaagd verjaardagsfeestje!
Ik heb het recept als basis genomen, maar me er niet helemaal aan gehouden. Story of my life als ik recepten van anderen maak… Zo voegde ik witte chocolade op de bodem van de taart toe, waardoor de bodem van de taart een lekkere crunch krijgt. Nee, inderdaad, niet helemaal verantwoord, maar zoals ik zei; op een feestje mag je best een beetje snoepen. Je zou natuurlijk ook kunnen kiezen voor hele pure chocolade!
De belangrijkste aanpassing die ik gedaan heb in het recept van Amber Albarda, is dat ik de taart even in de vriezer heb laten opstijven. De vulling van de taart wordt namelijk gemaakt van yoghurt, maar die kreeg ik niet goed stevig. Door de taart voor zo’n 2 uur voor het serveren een uurtje in de vriezer te zetten en dan een uur voor het opdienen uit de vriezer te halen en in de koelkast te bewaren, is de stevigheid en de structuur van deze taart perfect. De taart is dus niet lactosevrij, maar je kunt ook gebruik maken van geitenyoghurt (net wat milder voor je lijf, want beter verteerbaar). En deze roze prinsessentaart is natuurlijk niet alleen geschikt voor prinsessenverjaardagen, ik kan me voorstellen dat ie op de Kersttafel ook erg mooi zou staan! Door namelijk te variëren met het fruit dat je gebruikt, kun je de taart steeds een andere kleur geven.
Roze prinsessentaart
Ingrediënten:
Voor de bodem:
- 150 gr amandelen
- 75 gr pecannoten
- 25 gr kokosrasp
- 100 gr gedroogde abrikozen
- 5 (lekker plakkerige!) dadels
- 100 gr witte chocola
Voor de vulling:
- 1 liter yoghurt
- 50 ml honing
- 1 vanillepeul
- 150 gr frambozen
- heel veel roze snoephartjes!
Nodig: hoge kom, zeef, kaasdoek (gewone theedoek kan ook!), staafmixer, keukenmachine, springvorm 22 cm, bakpapier
Bereiden: Hang de zeef in de hoge kom en leg het kaasdoek in de zeef. Giet de yoghurt erin en laat minimaal 2 uur uitlekken. Ik zette het de avond van tevoren al klaar en heb de yoghurt de hele nacht in de koelkast laten uitlekken. Gooi daarna het vocht weg en voeg de honing en het merg van 1 vanillepeul toe. Voeg de frambozen als laatste toe en gebruik de staafmixer om tot een gladde roze massa te pureren. Zet de yoghurt terug in de koelkast tot aan gebruik.
Doe voor de bodem de amandelen, pecannoten, kokosrasp, abrikozen en dadels in de keukenmachine en maal een paar minuten stevig door. Wanneer de ingrediënten goed kruimelig zijn geworden, maar wel lekker aan elkaar plakken, schep je dit mengsel in de met bakpapier bekleedde springvorm. Bedek (eventueel met de bolle kant van een lepel) de bodem en de randen van de springvorm. Maak een rand van ongeveer 3 cm hoogte. Smelt de witte chocola in een steelpannetje au bain marie en smeer uit over de bodem van de taart. Zet nu de bodem voor een half uur in de koelkast. Hierna giet je yoghurt in de springvorm en is het tijd om de taart te gaan versieren. Ik strooide de roze snoephartjes over de taart, maar je zou ook fruit als decoratie kunnen gebruiken.
Zet nu de taart ongeveer 1 uur in de vriezer om hem goed op te laten stijven en haal 1 uur voor serveren uit de vriezer en bewaar in de koelkast. Enjoy!
Wil je mijn tips om bewust en gezond te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram
16 reacties
Wat een leuk recept Reny!
Wordt de vulling echt stevig genoeg? Of is het een soort ijstaart?
Gr Jacqueline
Door de taart even in de vriezer te zetten kan de vulling goed opstijven. Haal de taart er dan van tevoren weer uit, zo is de vulling stevig, maar zeker geen ijstaart!
Leuk recept! Ben de taart nu aan het maken. Ik twijfel. Moeten er echt geen gelatineblaadjes door de vulling? Gr. Danielle
Ik heb het recept gevolgd uit het boek van Amber Albarda en daar staat het niet in…
Helaas, de taart werd niet stevig.
Dat is raar! Bij mij lukte het zo wel. Heb je de yoghurt voldoende laten uitlekken?
Heerlijk!
Wat voor yoghurt gebruik je hiervoor? De dikke Griekse yoghurt ivm het opstijven, of gewone yoghurt?
Wil deze taart morgen maken, dus hoop dat je me voor morgenavond nog van een antwoord kunt voorzien 🙂
Erg leuke site!
Ik gebruikte hier gewone yoghurt, maar Griekse yoghurt kan zeker ook. Wel zou ik nog wat gelatine of agar-agar toevoegen ivm de stevigheid… Succes!
Dank je! Had begrepen dat gelatine juist niet hoefde in dit recept, omdat je het laat uitlekken?
Dat klopt wel, maar ik vond het uiteindelijk nog niet stijf genoeg 😉
Ok, dus uitlekken en tevens de gelatine toevoegen. Dan ook nog id vriezer of is de koelkast dan voldoende?
Dan zou ik alleen koelkast doen.
Bedankt voor je snelle reactie weer!
Hoeveel gelatineblaadjez zouden hier door moeten? En in welk vocht verwarm ik de blaadjes? Gepureerdd frambozen met wat water? Alvast bedankt!
Hallo, hij staat hier in de vriezer hoor, ben heel benieuwd!
Wat ik me afvroeg is alleen, ik heb m morgen pas nodig, kan ik m dan het beste in de vriezer of in de koelkast bewaren?
Ook ik ben vol enthousiasme aan de slag gegaan met dit recept. Ik maak gebruik van hangop die ik ook nog een nacht heb laten uitlekken, benieuwd naar t resultaat.
Maar hoe lang kan ik de taart bewaren?