Spelt kruidnoten, een gezond alternatief voor het sinterklaasfeest! Als ik door onze supermarkt loop, kom ik er echt niet meer onderuit…. Sinterklaas is al uit Spanje vertrokken en zijn snoepgoed ligt alvast in de winkel. Wekenlang liep ik langs de schappen met marsepein, speculaas en kruidnoten en kon ik mij beheersen.
Wel stond ik steeds langer stil bij het schap met al dat lekkers en zo ontdekte ik zelfs dat er glutenvrije kruidnoten zijn. En dat bracht mij op een idee, want als er glutenvrije kruidnoten bestaan, dan kun je ze dus ook maken van andere granen dan tarwe. Bijvoorbeeld van spelt, spelt kruidnoten! Ik ging aan de slag en maakte zulke fijne kruidnootjes, dat ik graag het recept voor spelt kruidnoten met jullie wil delen.
Waarom kiezen voor spelt kruidnoten?
Spelt kruidnoten zijn niet alleen een heerlijke traktatie, maar ook een gezonder alternatief voor de traditionele kruidnoten. Spelt is een oeroude graansoort die bekend staat om zijn hoge voedingswaarde en gezondheidsvoordelen. Het bevat meer vezels, eiwitten en essentiële mineralen dan gewone tarwe, waardoor het een betere keuze is!
Voor meer informatie over de gezondheidsvoordelen van spelt, verwijs ik je graag naar het artikel dat ik eerder schreef: Waarom spelt zo gezond is.
De voordelen van spelt
Spelt heeft vele voordelen die het tot een gezonde keuze maken, vooral in vergelijking met tarwe:
- Meer vezels: Helpt bij een goede spijsvertering en houdt je langer verzadigd.
- Hogere eiwitwaarde: Belangrijk voor de opbouw en het herstel van spieren.
- Rijk aan mineralen: Bevat onder andere ijzer, magnesium en zink.
- Minder gluten: Voor sommige mensen makkelijker te verteren dan tarwe.
Door te kiezen voor spelt kruidnoten maak je een gezondere keuze zonder in te leveren op smaak. Deze heerlijke traktatie past perfect in een bewust eetpatroon en biedt een heerlijk alternatief voor de traditionele kruidnoten. Bovendien zijn ze eenvoudig te maken en een leuke manier om de feestdagen nog specialer te maken.
Ingrediënten
- 250 gram speltbloem
- 150 gram roomboter
- 125 gram kokosbloesemsuiker
- 12 gram speculaaskruiden
- ½ tl zout
- 3 el amandelmelk
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 160 graden. Bekleed de bakplaat met bakpapier.
- Kneed alle ingrediënten door elkaar tot je een grote stevige bal deeg hebt.
- Maak bolletjes ter grootte van een knikker en bak de speltkruidnoten zo’n 20 minuten in de oven.
- Laat de speltkruidnoten goed afkoelen als ze uit de oven komen. Pas dan worden de speltkruidnoten echt lekker krokant en knapperig.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerWil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
3 reacties
Het is zo lekker! Ik ga het vanmiddag proberen met een nieuwe suikervervanger!
Ik ben benieuwd! Eigenlijk was de suiker het enige dat ik nog wilde vervangen maar ik had geen gezondere alternatieven in huis…
De link van Suzanne doet het niet Reny. Ik kom heel ergens anders terecht.
Ik ga deze vanavond of morgen maken, lekker.