Dag Sinterklaasje… hallo Kerst! Het is bijna zover, vanaf morgen ga ik los met de kerstrecepten op mijn blog! Ik heb heel wat lekkers voor je op het menu staan, morgen vertel ik je er alles over. Voor nu een tip voor wat je met het overschot aan chocoladeletters van de Sint kunt doen. Want uiteraard kun je die gewoon opeten, niets mis mee, maar je zou er ook deze chocolade fudge mee kunnen maken! Het maken van pure chocolade fudge stond al een tijdje op mijn to make lijstje, en vandaag precies tussen Sint en Kerst leek het me een mooi moment om hier eens mee aan de slag te gaan. Deze fudge is trouwens ook een heerlijk snoepje voor bij de koffie of thee, na het uitgebreide kerstdiner!
De kerst op mijn blog gaat in elk geval een beetje anders worden dan vorig jaar, ik kom niet met een kant-en-klaar kerstmenu, maar met een mix & match menu. Alle recepten die ik met je ga delen passen qua smaken perfect bij elkaar, en je kunt zelf je keuze maken uit het menu. Klinkt goed toch! Morgen meer info, en het eerste recept. Voor nu dus deze pure chocolade fudge met cranberries en gehakte noten. Ik weet dat hier weinig gezonds aan is, maar het is echt niet zo dat ik alleen maar de hele dag blaadjes sla, kommetjes havermout en boekweitpannenkoeken aan het eten ben. Ik snoep ook echt wel, en ik ben dol op pure chocolade. En dan zeker in combinatie met nootjes en gedroogd fruit!
Fudge maken wilde ik al tijden een keer doen, maar ik ben wel aan de slag gegaan met kokosmelk in plaats van gecondenseerde melk. Chocola is wat mij betreft namelijk al zoet genoeg, daar hoef ik dan niet ook nog gesuikerde melk aan toe te voegen. Door er gedroogd fruit bij te doen, en wat gehakte noten, is de fudge precies zo zoet als ik het wil hebben. Oh ja, nog wel een tip voor alle foodbloggende lezers: als je de fudge op de foto wilt zetten, doe dit dan niet door je foto-set boven de verwarming te maken…. Beetje stom verhaal; maar mijn foto’s maak ik vaak op de grond, boven de radiatorput, vlak naast het raam, daar heb ik het meeste licht! Maar daar is het dus ook warm, en dat kan de fudge niet zo goed hebben… Het kostte mij even wat tijd om door te hebben waarom mijn fudge zo snel zacht werd….haha!
Kijk, zo maak ik dus in deze donkere dagen mijn foto’s…. Het gerechtje dat ik hier op de foto zette, komt snel online! Mijn fudge was dus een beetje uitgelopen en moest na de foto snel de koelkast weer in, maar daar werd ie alleen maar weer lekkerder van!
Pure chocolade fudge met cranberries en noten
Voor lekker veel fudge:
- 175 gr pure chocola (>75%)
- 200 ml kokosmelk
- 2 el kokosolie
- 2 handjes cranberries
- 1 handje rozijnen
- 1 hand gemengde ongebrande noten, grof gehakt
- snuf zout
- wat kokosrasp
Nodig: steelpannetje, bakblik/ovenschaal, bakpapier
Bereiden: Schenk de kokosmelk in een pannetje en breek de chocola in grove stukken, doe dit ook in de pan. Zet de pan op een laag vuurtje, schep 2 el kokosolie in de pan en voeg een snuf zout toe. Laat de chocola rustig smelten in de kokosmelk, blijf roeren en zorg dat het vuur niet te hoog staat.
Bekleed intussen een bakvorm of ovenschaal met bakpapier. Ik gebruikte een vorm van 20 x 10 cm.
Als de chocolade goed gesmolten is en de ingrediënten goed gemengd zijn, haal je de pan van het vuur. Doe nu de cranberries, rozijnen en gehakte noten in de pan en schep goed om. Giet het mengsel voorzichtig in de vorm en zet nu minstens 4 uur in de koelkast. Ja, I know, dat is lastig, maar de chocola moet weer opstijven… Na 4 uur kun je de pure chocolade fudge in stukken snijden, eventueel nog bestrooien met wat kokosrasp en genieten maar!
Wil je mijn recepten en tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram
9 reacties
Leuk als je nog veel chocoladeletters over hebt. Ziet er heerlijk uit. Ik ben benieuwd naar je kerstrecepten!
Een vraag, ik zie regelmatig recepten met cranberries, maar tot nu toe vervang ik die altijd voor rozijnen, vijgen oid. Dit omdat ik nergens cranberries zonder suiker kan vinden. Welke gebruiken jullie en waar kopen jullie ze? Ben heel benieuwd!
Ik bestel ze zelf online, ze zijn dan gezoet met appelsapconcentraat. Dat is natuurlijk nog steeds ‘suiker’, maar voor mij een goed alternatief!
ok bedankt, mag ik vragen waar je ze online besteld?
groetjes Stella
Ik ga het nu maken! Klinkt heerlijk en kan niet fout gaan 🙂
Ohh, lijkt me echt verrukkelijk !!
Is er iets wat ik als alternatief voor kokosolie kan gebruiken?
Dit is ook een lekkere variant zeg! Ik maak deze fudge (te) vaak 😉 Ook een lekkere variant: met cashewnoten en zeezout. Die moet je voor jezelf verstoppen haha
Ik dacht al even… KERST?!?!? Haha, maar zie dat het een oude post is 😉 Ik ben altijd vrij laat met voorbereidingen voor Kerst, toegegeven, maar september is wel heel bijtijds 🙂
Anyway, ze zien er heerlijk uit! Deze chocolaatjes 🙂