De herfst is begonnen en bij de herfst horen pompoenen! Gisteren liep ik nog op het strand, met mijn blote voeten in het zand! In het zonnetje dronk ik een glas witte wijn, wat nou… de herfst is begonnen? Ik geniet nog volop van deze Indian Summer, zeker nu het volgende week echt kouder gaat worden! En stiekem vind ik het altijd heel fijn als er weer een nieuw seizoen is aangebroken, want dat betekent dat er ook weer volop nieuwe, verse seizoensproducten te verkrijgen zijn. Zoals de pompoen dus. Een hele pompoen vind ik altijd vrij groot, te veel om in 1 keer door een gerecht te verwerken. Tenzij je pompoensoep gaat maken! Maar meestal hou ik nog een stukje over en daar kun je altijd nog wel wat mee doen, zoals deze pumpkin spice muffins met rozijnen bakken!
Als het herfst is geworden hoor ik iedereen altijd lyrisch gillen over de pumpkin spice latte van een grote koffieketen. Ik heb daar zelf helemaal niets mee, niet met die koffieketen of met die pumpkin spice latte. Ik vind dat soort drankjes veel te zoet, en ook zonde van een lekkere bak koffie. Maar het kruidenmengsel pumpkin spice is wel echt goddelijk. Door het zoete van de pompoen te combineren met deze smaakvolle specerijen ontstaat echt de ultieme herfst muffin.
Ik heb voor deze muffins een kwart van een pompoen gebruikt, de rest daar maak ik pompoensoep van en ik ga morgen aan de slag met een recept voor pasta met pompoen. Dat komt later deze week nog online, dus stay tuned! Heb je nog een restje pompoen over dan kun je er natuurlijk ook een heerlijke smoothie mee maken! Belangrijk voor deze muffins is dat de pompoen al wel gaar is. Dus of gekookt, of even in de oven gegaard. Dan kun je er puree van prakken en dat gebruik je in de muffins.
Pumpkin spice muffins met rozijnen
Voor circa 6 muffins:
- 100 gr havermeel (of gemalen havermout)
- 50 gr amandelmeel
- 100 gr pompoenpuree
- 100 gr appelmoes (ongezoet)
- 5 grote (Medjools) dadels
- 1 hand rozijnen
- 2 el (plantaardige) yoghurt
- 2 eieren
- 2 tl kaneel
- 1/2 tl nootmuskaat
- 1/2 tl gemberpoeder
- 1 kruidnagel
- 2 tl bakpoeder
- snuf zout
Nodig: beslagkom, keukenmachine, vijzel, muffinvorm, muffinpapiertjes
Bereiden: Verwarm de oven voor op 180 graden.
Doe in een beslagkom het havermeel, het amandelmeel, kaneel, nootmuskaat, gemberpoeder, een snuf zout en het bakpoeder. Gebruik een vijzel om de kruidnagel te pletten (of als je geen vijzel hebt, dan kun je dit met een groot mes doen. Druk dan de platte kant van het mes op de kruidnagel totdat deze goed fijn gemalen is) en voeg ook toe aan het meel.
In de keukenmachine doe je de pompoenpuree, de appelmoes, de dadels, de eieren en de yoghurt en deze blend je tot een bijna gladde substantie. Er mogen nog wel stukjes dadel in blijven zitten!
Voeg nu het meel met de specerijen toe aan de pompoenpuree in de keukenmachine en meng tot een beslag. Schep als laatste de rozijnen erdoor.
Ik doe toch altijd nog in de muffinvorm een papiertje in elk bakje, maar je kunt de vorm natuurlijk ook goed invetten. Schenk in elke vorm wat beslag, tot de vorm ongeveer tot 2/3 gevuld is. Schuif de muffinvorm in de voorverwarmde oven en bak de pumpkin spice muffins in 25 minuten gaar.
Wil je mijn tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram
12 reacties
Owh wat een heerlijk receptje. Nu moet ik kiezen of ik een smoothie ga maken of deze! Heb net niet genoeg over
Gelukkig is het koopzondag!!!
Lekker! Kunnen deze muffins ingevroren denk je? Ik ben dol op bakken, maar wil geen 20 muffins hoeven weg eten, geniet er liever wat vaker van!
Oh, ik zie net dat het voor 6 muffins is, dat gaat dan wel goed komen! (Lees, op komen…)
Daarom is het recept voor 6 muffins 😉 Ik heb geen ervaring met het invriezen van deze muffins…
Sinds mijn dochter mij de butternutpompoenen leerde kennen willen wij geen andere meer.
Kan die plantaardige yoghurt weggelaten of vervangen worden?
Ben ik ook benieuwd naar. Lijkt me wel een heerlijk recept!
Dat kan zeker, maar dan worden ze iets minder smeuïg….
Dit lijkt me echt mega lekker!! Ik heb ook helemaal niets met die grote koffieketen en dat vreselijke zoete drankje brrr.. Maar die Pumpkin slice daarentegen vind ik wel fantastisch.
Je schrijft eerst dat de rozijnen in de keukenmachine moeten en later dat je ze als laatste er door moet roeren???? Ik denk dat het laatste goed is, maar rozijnen kunnen ook, net als de dadels, als suikervervanger gebruikt worden. Dus….wat heb jij met de rozijnen uitgespookt?
Goed opgelet 😉 Haha! Dank je wel, ik zal het even aanpassen! Ze gaan er als laatste doorheen maar het zou allebei kunnen hoor.
Ik heb er een cake van gemaakt door alle ingredienten met 2,5 te vermenigvuldigen. Ik had geen appelmoes in huis en geen zin om het te maken 😉 dus banaan gebruikt. Ben benieuwd!! Hij ruikt heeeerlijk! Wel op 160 graden gedaan en een uur. Pompoen smaakt zooo lekker in baksels!
Ik heb ze gemaakt, ze zijn lekkerrrr!