Met een restje pompoen kun je nog zoveel doen! Dat rijmt! En het is ook echt waar…. Ik ben dol op pompoenen, maar vaak hou ik toch nog wel wat over. Vooral die grote oranje bol pompoenen zijn vaak behoorlijk aan de maat. Je kunt natuurlijk met dat wat overblijft een heerlijke pompoensoep maken, maar je kunt pompoen ook heel goed verwerken in allerlei zoete gerechten. Ik maakte al eerder muffins met pompoenpuree, en vandaag heb ik weer een fijn recept. Deze pompoen havermout koeken zijn ideaal als tussendoortje, maar ook super lekker als ontbijt.
In Nederland kun je geen kant-en-klare pompoenpuree kopen, maar dat maakt helemaal niet uit. Het is namelijk super simpel om het zelf te maken, en zo weet je ook precies wat er in zit. Geen toevoegingen, of verstopte suikers, gewoon puur pompoen. Omdat de pompoen zeker na het roosteren in de oven nóg zoeter wordt, vind ik het een heel fijn ingrediënt in muffins, koeken en tussendoortjes. En een restje pompoenpuree kun je ook verwerken in een smoothie. Zo heb je dus altijd wel een bestemming voor je overgebleven pompoen.
Pompoenpuree maak je door een stuk pompoen in plakken te snijden van ongeveer 3 cm dik. Verwarm je oven voor op 180 graden en leg de pompoen op het rooster van de oven. Laat nu in 20 minuten de pompoen zacht worden. Haal de pompoen uit de oven, verwijder de schil en prak met een vork tot puree. Heb je gekookte pompoen over? Dan hoef je er enkel nog puree van te prakken.
Pompoen havermout koeken
Voor circa 6 koeken
- 100 gr havermout
- 100 gr havermeel
- 75 gr pompoenpuree
- 50 gr gedroogde cranberries
- 2 eieren
- 50 ml honing
- 50 gr kokosolie
- 2 handjes zonnebloempitten
- 1 el kokosrasp
Nodig: mengkom, bakblik van 15 x 15 cm, bakpapier
Bereiden: Verwarm de oven voor op 180 graden.
Doe de havermout, het havermeel, de pompoenpuree, de cranberries, de eieren, zonnebloempitten en de kokosrasp in de mengkom.
Laat de kokosolie smelten in een pannetje – als deze dus nog niet vloeibaar is – en meng met de honing. Voeg dit nu ook toe aan de mengkom.
Schep alles door elkaar en meng tot een beslag. Het beslag is nog behoorlijk vloeibaar, dat klopt.
Bekleed de bakvorm met bakpapier en schenk het beslag in de vorm. Bak de pompoen havermout koeken in circa 20 minuten goudbruin en gaar.
Laat de koek helemaal afkoelen voordat je gaat snijden.
Wil je mijn tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram
13 reacties
Zie de pompoenkoeken steeds vaker voorbij komen, maar nog steeds niet geprobeerd. Ik ga het heel binnenkort eens proberen, want deze koeken zien er echt heerlijk uit. Leuk kleurtje ook!
Mmm, ze zien er verrukkelijk uit! Ik ben net als jij ook dol op pompoen! Ik gooi ze zometeen als ontbijt door een smoothie, ik ben heel benieuwd hoe ik dat ga vinden maar als echte pompoenfan moet ik dat wel lekker vinden!
dankje wel, lijkt me heerlijk! Ik ga ze maken. Heb je toevallig ook een recept van een pompoencake?
Ik probeer al een tijdje cranberries te kopen zonder toegevoegde suikers…kan ze nergens vinden. Heb je een tip? Lijkt me nl een heerlijk recept weer…
Hoi, je spreekt van pompoenpuree in de baksels. Is dit dan reeds klaargemaakte pompoen of eerder verse en gewoon gepureerd met bv de keukenrobot
Hoi! Dat staat in de blog; een restje pompoen (reeds bereid) dat ik tot puree prak.
Ohhh, nog niet afgekoeld maar NU al superlekker! Heb ahornsiroop gebruikt ipv honing en wat meer pompoen gebruikt, maar dit is waarschijnlijk wel een blijvertje. Dankjewel voor het recept!
Ik heb ze gemaakt, samen met de Pumpkin Spice Muffins en vind ze heerlijk!
Oh jee, mijn beslag is helemáál niet vloeibaar. Ik heb 200 gram havervlokken gebruikt omdat ik weinig zin had om ze tot meel te malen, maar voor de rest is het exact hetzelfde. Ben benieuwd naar ’t resultaat. 🙂
Wel, best lekkere koekjes! ’t Vriendje vond ze geweldig. ^_^
Heerlijk, ik heb hem nu voor de tweede keer gemaakt, dubbele hoeveelheid, behalve de honing en cranberries i.v.m suikers. Met 240 gr. pompoen puree die ik mog over had.
Bedankt voor dit recept!
Zit in de oven. Ben benieuwd. Mijn deeg wad ook helemaal niet vloeibaar. Ik had 100 g havermeel en 100 g havermout, zoals in ’t recept. Rijzijntjes gebruikt omdat ik geen veenbessen in huis had. Ik vraag me af of er geen rijsmiddel ontbreekt, bakpoeder of sodiumbicarbonaat ?
Is het ook mogelijk (een variant hierop) zonder ei te maken en/of dat ergens door te vervangen?