Het is weer die tijd van het jaar dat de pompoenen hier werkelijk achter elkaar naar binnen geschoven worden. Ik ben zo gek op deze groente dat ik er nog steeds niet genoeg van heb. Tot ik mijn blog begon was ik nooit zo bekend met deze oranje vriend maar dat heb ik inmiddels ruimschoots ingehaald. Ik wist gewoon nooit zo goed hoe dat nou werkte, zo’n pompoen… Leek mij ook heel veel werk om ermee aan de slag te gaan. Maar dat valt uiteindelijk reuze mee en inmiddels staan er al zoveel pompoen recepten op de blog…. Ik blijf groot fan! Toen ik vorige week nog een restje over had, besloot ik er puree van te maken en deze heerlijke pompoen brownie cake te bakken. En geloof me, die gaat deze herfst nog heel vaak uit de oven komen!
Wat mij betreft gaan we nu officieel richting de winter. De klok een uur terug, de dagen worden echt weer korter, het wordt koud buiten. Tijd om het binnen gezellig te maken! We zijn nog lang niet op orde in het nieuwe huis en een van mijn grote wensen is om binnenkort aan de slag te gaan met de open haard. Want als het buiten donker is, vind ik het zo heerlijk om de haard aan te hebben. Muziekje aan, kaarsjes. En de geur van deze pompoen brownie cake die het huis vult. Kop thee erbij, niks meer aan doen.
Pompoen brownie cake
Voor 1 cake, circa 10 plakjes
- 100 gr bloem
- 100 gr pure chocola (>70% cacao)
- 175 gr pompoenpuree
- 50 gr roomboter
- 100 ml appelmoes ongezoet
- 4 eieren
- 2 el Griekse yoghurt
- 1 el honing
- 1 1/2 tl bakpoeder
- 3 tl speculaaskruiden
- 1/2 tl vanillepoeder
Nodig;
2 pannen die in elkaar passen, zeef, 2 mengkommen, garde, cakeblik 25 cm, bakpapier, vork
Bereiden:
Voor dit recept voor pompoen brownie cake heb je 175 pompoenpuree nodig. Snij de pompoen in plakken van ongeveer 2 cm en kook deze in een pan met water gaar. Laat afkoelen, verwijder de schil en prak tot een gladde puree.
Doe de pompoen puree in een mengkom en voeg hier 1 ei, 2 el Griekse yoghurt, een beetje honing en 1 tl speculaaskruiden aan toe. Mix dit met de garde tot een glad mengsel.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Vul de grootste pan met een laagje water en zet hier een kleinere pan of schaal in. Kijk even hoe dit voor jou werkt. Je gaat namelijk de chocola en roomboter op zacht vuur au bain marie smelten.
Zeef de bloem boven de mengkom en voeg hier het bakpoeder, 2 tl speculaaskruiden en 1/2 tl vanillepoeder aan toe. Meng door elkaar.
Tik 3 eieren boven de kom en voeg de appelmoes toe. Kluts met een garde tot een stevig glad beslag.
Laat de gesmolten chocola iets afkoelen. Schenk de chocola met boter bij het beslag.
Bekleed het cakeblik met bakpapier. Dit gaat het makkelijkst als je het bakpapier even nat maakt onder de kraan, verfrommelt tot een prop en voorzichtig uitvouwt.
Schenk 3/4 van het chocoladebeslag in de cakevorm. Schep hier de pompoenpuree bovenop. Schenk dan het resterende deel van het chocoladebeslag op de pompoen. Gebruik een vork om een marmer effect te creëren. Dit doe je door met de vork voorzichtig door de bovenste chocoladelaag te gaan en de pompoen als het ware naar boven te scheppen.
Schuif de pompoen brownie cake voor 30-35 minuten de warme oven in. Controleer met een saté prikker of deze gaar is. De chocoladelaag mag nog iets nat blijven, dat hoort tenslotte bij een brownie cake!
Meer!
Nog meer doen met pompoen? Wat dacht je van pumpkin spice granola! Lekker bij het ontbijt!
Ga je aan de slag met dit recept voor pompoen brownie cake? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
14 reacties
Hoi René,
Het lijkt me een heerlijke cake, dus ik ga er woensdag mee aan de slag. Ik heb nog wel twee vragen; * Hoeveel gram flespompoen moet ik koken voor de puree? * Waar koop ik vanillepoeder?
Groet
Elisabeth
Hi Elisabeth,
Ik gebruikte een middelgrote ronde Hokkaido pompoen en daar ongeveer de helft van. Het komt niet heel nauw hoor. Vanillepoeder koop ik bij de natuurwinkel, het is echt het merg uit het vanillestokje. Je kunt dus ook een vanillepeul gebruiken en daar het merg uitschrappen.
Enne, no worries, ik heb ook niet de meest gangbare voornaam 😉
Groetjes!
Ahummm, ik zie nu pas dat mijn telefoon Reny heeft veranderd in René. Sorry!!
Hoi Reny,
Heb de cake gemaakt en deze kwam, net zoals jouw cake netjes hoog uit de oven, alleen na een tijdje is die helemaal ingezakt en is er nog maar een dun, klef plakje cake over. Wat doe ik fout?
Moet ik de cake misschien in de cakevorm laten afkoelen (heb die er nl. na een tijdje uitgehaald)?
Groetjes, Kim
Hee, dat is natuurlijk jammer!! Ik heb de cake even in de oven laten afkoelen en daarna nog in het cakeblik. Maar de cake er ook al uitgehaald toen ie nog niet helemaal ‘koud’ was, dus dat zou het niet moeten zijn… Wel de ingredienten aangehouden en voldoende bakpoeder gebruikt?
Hoi Reny,
Heb alles precies gedaan zoals in de beschrijving stond. Wellicht dat ik hem langer in de over had moeten laten bakken. Ga het gewoon nog een keer proberen te maken, bak hem dan ietsje langer en laat hem dan ook nog eventjes in de oven afkoelen. Hij ziet er zo heerlijk uit!
Hallo Reny,
Waaom moet er appelmoes in? Kan ik dit voor iets anders vervangen?
Groetjes, Linda.
Dat zou ik ook graag willen weten. Is er een vervanging mogelijk voor de appmoes?? Wil hem eigenlijk vandaag gaan maken ☺️
Als je wel (rijpe) bananen hebt, kun je die misschien pureren. Aangezien de appelmoes voor zoet maar ook nog wat binding en vocht zorgt kunt je niet zomaar alleen suiker toevoegen.
Ik heb hem vanmiddag gemaakt en vijgemcompote ipv appelmoes gebruikt. Hij was heerlijk.
Hoi, kan je ook iets anders (koolhydraat arm) gebruiken ipv de bloem?
Ik vond dit recept niet zo’n succes. Te weinig zoet en te weinig chocoladebrowniet gevoel. Ik vond de pompoen ook een beetje prut en te pittig voor in een zoet recept
Dat is jammer om te horen! Ik vond de cake juist zoet genoeg, maar smaken verschillen natuurlijk! Heb je de cake misschien te lang in de oven gehad waardoor het browniegevoel er niet was?
Heb de cake gemaakt en hij is heerlijk! De pompoen was een beetje vochtig. Hoe kun je de cake het beste bewaren en hoelang?
Groetjes Esther