Pannenkoeken als ontbijt, pannenkoeken bij de lunch, pannenkoeken als avondeten. Pannenkoeken zijn gewoon áltijd goed! Maar weet je wanneer ze ook erg lekker zijn…. Wanneer je er een nagerecht mee maakt! Als feestelijke afsluiter van een gezellig etentje zet ik heel graag deze stapel pannenkoeken met chocolade koffiesaus en een bolletje vanille-ijs op tafel. Lekker met fris zomerfruit en echt een verwennerij! De chocolade koffiesaus maak je natuurlijk zelf! En als je echt wat te vieren hebt…. Voeg je daar nog een scheutje koffielikeur aan toe. Wát een feestje dit en je weet wat ze zeggen hè…. De slingers hang je gewoon zelf op!
Een tijd terug dook ik de keuken in en ging ik aan de slag met de combinatie van pannenkoeken en koffie. Ik deelde al eerder een heerlijk ontbijtrecept met je, dat waren de gevulde pannenkoeken met espresso mascarpone en blauwe bessen. En ik ging dus ook aan de slag met een nagerecht! Normaal ben ik niet zo van de toetjes en drink ik graag nog een kopje goede koffie na het eten. Maar als je echt wilt uitpakken, dan verwerk je die koffie gewoon in het toetje! Goed idee toch?!
Met een kopje goede espresso zet je heel eenvoudig zelf een chocolade koffiesaus op tafel. Ik gebruikte voor mijn recept de koffie van Café Intención, een biologisch koffiemerk dat ook het Fairtrade label mag dragen. Dit houdt in dat Café Intención zorgt voor betere handelsvoorwaarden voor de koffieboeren in Midden- en Zuid-Amerika die hard werken om de mooiste Arabica bonen voor deze koffie te telen. Zuivere koffie dus en dat geeft een goed gevoel. Wist je trouwens dat het komende week weer Fairtrade week is? Je zult in veel winkels zien dat er extra aandacht wordt gegeven aan producten die op een eerlijke manier zijn gemaakt.
Pannenkoeken als nagerecht, dan is het wel echt feest! En nou is het natuurlijk volgende week Moederdag… hint, hint, hint. Ik laat dit recept subtiel hier in huis slingeren, wie weet pakken mijn man en de meiden mijn suggestie op… haha! En anders, dit recept voor pannenkoeken met chocolade koffiesaus en een bolletje ijs, kan als afsluiter van elk gezellig etentje! Serveer er wat vers fruit bij en ik kan je beloven dat je punten scoort!
Pannenkoeken met chocolade koffiesaus en vanille-ijs
Nagerecht voor 4 personen:
- 200 gr bloem
- 400 ml melk
- 2 eieren
- 100 ml Café Intención espresso
- 50 ml slagroom
- 100 gr pure chocola*
- 100 gr melk chocola*
- Scheut koffielikeur (bijv. Tia Maria)
- 4 bolletjes vanille-ijs
- Verse aardbeien
- Beetje olie om te bakken
*: Tip; koop Fairtrade chocola, dan weet je zeker dat de boeren er een eerlijke prijs voor hebben ontvangen!
Nodig: mengkom, koekenpan, steelpannetje
Bereiden: Maak eerst het beslag voor de pannenkoeken klaar. Ik gebruik hier mijn basisrecept voor en bakte voor dit recept kleinere pannenkoekjes.
Doe de bloem in de kom. Schenk de helft van de melk erbij en tik de eieren boven de kom. Je kunt nog een snuf zout toevoegen, maar meestal doe ik dit niet.
Gebruik een garde om de ingrediënten voor de pannenkoeken tot een glad beslag te mengen. Voeg daarna de rest van de melk toe en roer tot een glad beslag. Zet het beslag even weg.
Verwarm wat olie in de koekenpan en schep kleine beetjes beslag in de pan. Ik bak zo’n 3 kleine pannenkoekjes tegelijk in de pan. Laat ze aan beide kanten mooi goudbruin worden.
Zet 100 ml sterke Café Intención espresso en schenk deze in een steelpannetje. Voeg 50 ml slagroom toe. Breek de chocola en doe deze bij de espresso, laat zachtjes smelten tot je een romige chocolade koffiesaus krijgt. Wanneer je wilt uitpakken, kun je nog een scheutje koffielikeur toevoegen!
Serveer de kleine pannenkoekjes met de chocolade koffiesaus, een bolletje vanille-ijs en verse aardbeien. Wat een feestje zo!
Ga je aan de slag met dit recept voor pannenkoeken met chocolade koffiesaus en vanille-ijs? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest | YouTube
Deze blogpost betreft een samenwerking met Café Intención. Lees hier mijn disclaimer.