Denk ik aan Oostenrijk, dan denk ik aan kaiserschmarrn. Ben ik in Oostenrijk, dan eet ik kaiserschmarrn. Zo simpel is het. Toen ik vorige maand een weekje op wintersport was – jawel, in Oostenrijk – deed ik dan ook een soort vergelijkend warenonderzoek. Waar hadden ze de beste fluffy pancakes, welke waren het allerlekkerst? Natuurlijk was ik niet alleen de hele dag aan het eten, want deze week in de sneeuw stond in het teken van het ontdekken van een aantal prachtige skigebieden. Het skigebied van Serfaus – Fiss – Ladis was er daar 1 van. En toen ik thuis kwam, kon ik het niet laten om deze Oostenrijkse kaiserschmarrn met warme appel te maken. Beetje last van heimwee, zullen we maar zeggen…
Nou denk ik bij Oostenrijk ook diréct aan skiën. Heerlijk, die prachtige witte pistes, liefst met een blauwe lucht en een zonnetje erboven. Als ik op de ski’s sta, en dat doe ik al zo’n 30 jaar, dan geeft dat een gevoel van vrijheid. Van rust ook, want je kunt even nergens anders aan denken dan hoe kom ik naar beneden. Pure ontspanning als je het mij vraagt! Het skigebied van Serfaus – Fiss – Ladis was voor mij nog onontdekt terrein, maar neem je mij mee naar de sneeuw dan ben ik een gelukkig meisje.
Serfaus, Fiss en Ladis
Op nog geen 1,5 uur vliegen van Amsterdam ligt de luchthaven van Innsbruck en vanaf daar rij je in ongeveer een uur naar Fiss. Dat is precies wat wij hebben gedaan, en dit leuke karakteristieke dorpje is een prima beginpunt voor de ontdekking van het ruime skigebied. Serfaus, Fiss en Ladis (214 km aan pistes) zijn met elkaar verbonden door maar liefst 68 skiliften en het gebied heeft alleen al 50 blauwe pistes waar je je prima kunt vermaken. Ben je een gevorderde skier zoals ik, dan kom je ook zeker aan je trekken. Al heb ik de zwarte piste met de naam Kamikaze maar even overgeslagen….Wat mij vooral opviel is dat alle pistes enorm breed zijn, waarmee het gevoel van vrijheid alleen maar wordt versterkt!
Als eerste op de top
Dit skigebied in het zuidwesten van Oostenrijk ligt hoog en kent veel zon-uren. Joepie! Want skien in het zonnetje blijf ik toch het allerleukst vinden! De infrastructuur is helemaal top, verwarmde zitjes in de lift zijn eerder regel dan uitzondering. Wel zo fijn als het in begin januari nog -10 op de berg is! Wil je de piste trouwens echt voor jezelf, dan kan dat ook! Ik heb er mijn wekkertje ervoor gezet en ben om 7.30 uur met de Schönjochbahn omhoog gegaan.
Deze lift is elke woensdag al extra vroeg in bedrijf voor de echte enthousiastelingen. Want ik hou van rustig aan doen op een vakantie, maar eigenlijk is er bij wintersport niets lekkerder dan de allereerste sporen in de vers geprepareerde sneeuw te trekken. Dat gekraak onder je ski’s, werelds! En daarna wacht je een uitgebreid ontbijt bij de Zirbenhutte, inclusief vers gebakken eitjes, goede cappuccino en warme broodjes!
Culinair genieten
Natuurlijk moet er ook gegeten worden als je de hele dag buiten en actief bent. Laat dat maar aan mij over om te ontdekken waar je dat goed kunt doen. Denk je bij wintersportvakantie alleen aan schnitzels en patat? Dan kom je ook in Serfaus – Fiss – Ladis aan je trekken. En ook de après-ski heb ik goedgekeurd hoor! Maar wil je net een beetje meer luxe, wat uitgebreider eten en een geweldig uitzicht hebben!? Dan moét je gaan lunchen bij restaurant Monte Mare bij de Masnerkopf. Hier laat je je onder andere verwennen met de beste Oostenrijkse kaiserschmarrn! Wil je nog exclusiever, reserveer dan een plekje in de Crystal Cube, waar je een 9 gangen lunch inclusief prosecco krijgt geserveerd.
Zelf aan de slag
Serfaus – Fiss – Ladis is een prachtig gebied voor zowel beginners als gevorderde skiers. Niet alleen qua skiplezier kom je hier helemaal aan je trekken, ook culinair gezien is dit een fijne bestemming. Die Oostenrijkse kaiserschmarrn die ik hier at, moést ik thuis nog een keer maken. Ja, er staat al een recept hiervoor online, maar ik zag nog ruimte voor verbetering. En als je nog een keer deze Oostenrijkse fluffy pancakes kunt bakken, waarom zou je dat dan niet doen? Precies, je begrijpt mijn punt…! Deze keer maakte ik er nog wat warme blauwe bessen compote bij en bakte ik stukjes appel mee. Smullen maar!
Op zoek naar meer Oostenrijkse recepten? Die vind je hier (klik)!
Ingrediënten
- 125 gram bloem (spelt)
- 3 eieren
- 300 ml melk (eventueel plantaardig)
- 2 appels (zoet)
- 50 gram rozijnen
- 1 eetlepel suiker
- 1 theelepel kaneel
- 1 mespunt vanillepoeder
- snuf zout
- 30 gram boter (om in te bakken)
- poedersuiker
Voor de bessen compote
- 150 gram blauwe bessen
- 1 eetlepel honing
- 2 eetlepels water
- 1 theelepel maizena
Bereiden
- Begin met het maken van de bessencompote: doe de blauwe bessen samen met de honing en het water in de steelpan en zet op het vuur. door de blauwe bessen met 1 el honing en 1,5 el water zachtjes in een steelpannetje te verwarmen. Blijf roeren, tot de bessen zachter worden en het sap vrijkomt. Laat zachtjes inkoken tot een compote.
- Wel de rozijnen ongeveer 10 minuten in een schaaltje met koud water.
- Splits de eieren, vang de eiwitten op in een vetvrije kom. De dooiers mogen in een andere schaal en deze klop je luchtig met de suiker, vanille, kaneel en een snuf zout.
- Voeg beetje bij beetje de bloem en de melk toe en meng tot een glad beslag.
- Gebruik de keukenmachine, of een handmixer, om de eiwitten stijf te slaan. Ga door met mixen totdat er pieken in het eiwit ontstaan, die niet meer omvallen. Zie je de sneeuwtoppen….
- Laat de rozijnen uitlekken en schep ze door het beslag. Spatel nu ook voorzichtig het opgeklopte eiwit erdoor, rustig aan zodat de luchtigheid behouden blijft.
- Snij de appels in kwarten en verwijder de klokhuizen. Snij daarna partjes van de appel van ongeveer 0,5 cm dik.
- Verwarm een flinke klont boter in de koekenpan en laat de boter iets bruin worden. Schep het kaiserschmarrn beslag in de pan, draai de vlam wat lager en laat de pannenkoek rustig aan de ene kant gaar worden. Is de koekenpan niet groot genoeg, schenk dan eerst ongeveer de helft van het beslag in de pan.
- Gebruik een spatel om de koek om te draaien, het geeft niet als deze breekt want dat ga je uiteindelijk toch zo doen. Laat de andere kant van de pannenkoek ook even mooi bruin worden, en daarna mag je met de spatel stukjes gaan maken van de pannenkoek.
- Schep de partjes appel in de pan en laat deze rustig meebakken.
- Bak de stukjes kaiserschmarrn nog even aan alle kanten bruin en schep ze dan op een schaal. Leg alle kleine stukjes pannenkoek en warme appel op een schaal. Bestrooi de Oostenrijkse kaiserschmarrn met poedersuiker, en serveer met de warme bessencompote. Enjoy!
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste recepten die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor Oostenrijkse kaiserschmarrn met warme appel? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest | YouTube
Deze blogpost betreft een samenwerking met het Oostenrijks Toeristenbureau. Lees hier mijn disclaimer.
2 reacties
Kan je een restje hiervan bijhouden en volgende dag opwarmen?
Ja zeker wel, ik heb het ook in de avond nog een keer opgebakken! Wel goed laten afkoelen en afgedekt bewaren.