Ik had weer eens zin om ontbijtkoek te maken. Ik maakte al eens een glutenvrije variant, maar ik was daar toch niet helemaal tevreden over. Ontbijtkoek blijft een van de favoriete tussendoortjes hier in huis en als je eenmaal een goed recept hebt om zelf deze koek te maken, dan wil je nooit meer anders…. De versie die ik vandaag met je deel, kon nog net op de foto, daarna werden er al snel plakken weggesnaaid en die verdwenen in kleine kindermondjes. Helemaal prima, ik geniet er alleen maar heel erg van als er zo graag gesnoept wordt van wat ik heb gemaakt.
Meestal gebruik ik het moment waarop mijn jongste dochter naar bed gaat om even de keuken in te duiken. Ik kook of bak, maak daarna de foto’s en zo heb ik even een rustig moment voor mezelf. Bloggen gaat hier echt tussen alle bedrijven door, maar omdat ik het zo leuk vind om te doen kost me dat echt geen moeite. Ik eet een boterham met mijn dochters, leg er 1 – soms 2 – om bed en ga aan de slag. Als het tijd is om wakker te worden, dan switch ik weer van blogger naar moeder en dan gaan de meiden weer voor.
Als ik dan dat koppie zie als we beneden komen… onbetaalbaar! Vaak heb ik nog niet opgeruimd, dus dan staat de hele set nog op de tafel uitgestald, inclusief statief met camera erop. Ze zijn zo nieuwsgierig, en ze vinden het maar wat bijzonder dat mama een website heeft. Ik vind het ook zo lastig om uit te leggen wat ik doe, ik bedoel, toen ik zo klein was wáren er helemaal geen websites…. Eerst een verbaasde blik, hee, wat staat daar nou? En daarna wordt er gekeken wat er voor lekkers te halen valt…. Ik was blij dat ik deze ontbijtkoek op de foto had gezet want echt waar, de plakken die ik voor de foto had afgesneden waren zo weg. Gelukkig maar, dat betekent dat het recept goedgekeurd is!
Deze ontbijtkoek geef ik vaak mee als tussendoortje voor op school, maar natuurlijk is een flinke plak, mét roomboter ook heerlijk bij de koffie of bij het ontbijt. Je zou het recept nog uit kunnen breiden door er bijvoorbeeld noten of gedroogd fruit aan toe te voegen. Ik ben meer van de gewone versie, en daarom deel ik graag mijn standaard recept met je. Oh, en de vanillepoeder kocht ik bij de Tuinen!
Ontbijtkoek
Voor 1 ontbijtkoek, in een broodvorm van ca. 25 cm
- 100 gr speltmeel
- 50 gr speltbloem
- 50 gr havermout
- 50 gr honing
- 50 gr appelstroop
- 50 gr palmsuiker
- 2 eieren
- 175 ml amandelmelk
- 3 tl koekkruiden
- 1/2 tl vanillepoeder
- 2 (flinke) tl bakpoeder
Nodig: mengkom, cakevorm/broodvorm van 25 cm, bakpapier
Bereiden: Verwarm de oven voor op 180 graden.
Doe het meel, de bloem en de havermout in een kom. Voeg hier de koekkruiden, vanillepoeder, bakpoeder en suiker aan toe. Schep goed door.
Doe de appelstroop en honing bij de droge ingrediënten en roer even door. Het is niet erg als er wat klontjes in blijven zitten.
Voeg nu de eieren bij het beslag en schenk ook de melk in de kom. Nu ga je goed roeren tot er een glad beslag ontstaat.
Bekleed de cakevorm met bakpapier. Ik maak het bakpapier altijd een klein beetje nat onder de kraan, hierdoor is het makkelijker om de bakvorm te bekleden. Schenk het beslag in de cakevorm en schuif de ontbijtkoek de oven in. Bak in 40 minuten gaar en mooi bruin.
Laat even afkoelen voordat je de koek in plakken snijdt. Afgesloten is de ontbijtkoek een dag of 3 goed, maar je kunt de koek ook zeker invriezen!
Wil je mijn tips voor een happy healthy lifestyle in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram
21 reacties
Mmmmm, wat een fijn recept weer Reny, dankjewel! Dit lijkt me nou echt zo’n recept die je eindeloos herhaald en ga ‘m deze week maar eens bakken en proeven, natuurlijk!
Kun je ook alleen Speltmeel gebruiken?
Zeker.
Klopt het dat het beslag heeel dun blijft? Ik sta nu op het punt het beslag in de vorm te gieten. Ik heb het recept exact gevolgd…
Laat maar! Hij is heeeerlijk! Beetje plakkerig van binnen maar verder geweldig! Bedankt voor het recept!
Oh dat wilde ik ook vragen, het was best dun!? Heb er twee schepje meel aan toegevoegd :~
Deze ontbijtkoek is echt TE lekker en erg slecht voor me 😉
Ik heb hem in 2 dagen opgegeten want had de pech dat niemand hem hier in huis lekker vond…
Iemand een idee of ik de palmsuiker kan vervangen? En zo ja met wat? Ik vind palmsuiker niet zo fijn (en kokosbloem ook niet)
Meer appelstroop of honing wellicht.
Heerlijk en dan heb ik de palmsuiker weggelaten 😉
Zoet genoeg!
Dit is een blijver!!!
Wat een heerlijke blogsite en recepten! Vroeg me af wat nu precies het verschil is tussen speltbloem en -meel. Hartelijk dank alvast
Ik bak hem bijna elke week! De hele familie is er gek op, hij is dan ook altijd binnen 3 dagen op.
Heerlijk….
Eindelijk de koek gebakken en hij smaakt heerlijk. volgende week lekker mee nemen naar het werk.
Wat een heerlijke koek Reny!! Collega’s en zelfs mijn zonen vinden m lekker….ga m snel weer bakken…zo gepiept en lekker in plakjes in de vriezer, altijd wat gezonds tussendoor…
Echt heerlijk! Groot succes hier.
En veeeeeel lekker dan ontbijtkoek uit de supermarkt.
Ik mag geen gluten , welk meel en bloem zou ik dan kunnen gebruiken ??
Gr kelly
Een plakje ontbijtkoek met appelstroop ipv boter is ook erg lekker!!
Wat is het verschil tussen speltmeel en speltbloem?
Meel krijg je als je de graankorrel maalt, als het meel dan nog een keer gezeefd wordt hou je bloem over. Handig trucje als je geen bloem in huis hebt, gewoon het meel door een zeef!
Lijkt me een lekker recept. Het meeste heb ik al wel in huis maar amandelmelk of die andere alternatieve melksoorten, gebruiken wij eigenlijk nooit. Kan gewone melk ook?
Kan ik de suiker honing en appelstroop weg laten of moet ik daar een ander ingrediënt voor nemen. Bvb een appel raspen erdoor.