Monchou toetje met speculaas, kersen en witte chocola. Dat klinkt erg feestelijk en zo smaakt het ook! Vandaag een heel makkelijk recept voor een feestelijk nagerecht in een glaasje. Ik vind dat er altijd zo gezellig uit zien en het voordeel is dat je deze makkelijke toetjes ook goed van tevoren kunt klaar maken.
Oh, ik hou van deze tijd van het jaar…. met z’n allen toeleven naar de feestdagen. Alvast gaan bedenken wat we zullen gaan eten met Kerst, wie wat klaar maakt, de kerstboom versieren, gezelligheid in huis halen. En vooral dat nadenken over welke gerechten we met de kerstdagen gaan serveren, daar help ik je graag bij!
Monchou toetje in een glaasje
Oh er gaat nog zoveel lekkers aankomen…. Ik heb nog zoveel mooie gerechten voor je in petto! Van voorgerechten tot hoofdgerechten, recepten voor een Kerst brunch en natuurlijk ook heerlijke toetjes. Ik deelde laatst al de stracciatella panna cotta met je. Ook al zo’n top recept!
En dan vandaag deze makkelijke toetjes met monchou, speculaas, witte chocolade en kersen. Dit is eigenlijk een klassieke monchou taart, maar dan als nagerecht. Nou, dan weet je dat je goed zit toch!
Monchou taart
Je kent vast de traditionele monchou taart wel… echt heel eenvoudig klaar te maken en toch weet je elke keer weer iedereen te verrassen met het resultaat. Met dit nagerecht is dat precies zo! Het is een heel makkelijk recept, maar zo lekker.
De kersen compote voor dit nagerecht maak ik deze keer zelf. Wil je nog makkelijker, dan kun je uiteraard voor kersen compote of vlaaivulling uit de supermarkt gaan. Maar net als bij cranberry compote is het super leuk om eens zelf klaar te maken… Voor dit recept gebruik ik diepvries kersen, maar in het kersenseizoen zou ik zeker voor vers gaan!
Met Kerst schuiven we traditiegetrouw aan bij mijn ouders met de hele familie. We maken altijd allemaal wat klaar, zodat niet een iemand de hele dag in de keuken staat. Zo fijn om met elkaar te genieten van lekker eten en de verbinding van het samen zijn.
Hoe we dit jaar de verdeling gaan maken tussen de verschillende gangen en recepten hebben we nog niet helemaal uitgedacht…. Maar dat komt vast goed! Wil jij dit jaar een makkelijk nagerecht op tafel zetten, dan is dit monchou toetje met speculaas, witte chocola en kersen wat mij betreft een aanrader!

Nodig
- Mixer
- 4 kleine glaasjes
- Boterhamzak of zip-lock zakje
Ingrediënten
- 100 gram speculaas
- 200 gram monchou
- 250 ml slagroom
- 3 eetlepels poedersuiker
- 250 gram kersen (diepvries)
- 50 ml water
- 3 theelepels suiker
- snuf vanillepoeder
- 40 gram witte chocola
- 1 theelepel allesbinder (maizena)
Bereiden
- Begin met het maken van de kersen compote. Doe de bevroren kersen in een steelpan en voeg hier het water, de suiker en vanillepoeder aan toe. Breng aan de kook en laat de kersen 10 minuten zachtjes stoven.
- Laat de monchou op kamertemperatuur komen.
- Schenk de slagroom in een mengkom en voeg hier de poedersuiker aan toe. Klop de slagroom luchtig met de mixer.
- Doe de monchou in een schaal en gebruik de mixer om deze luchtig te kloppen. Spatel dan voorzichtig de slagroom door de monchou kaas.
- Hak 30 gram witte chocola in fijne en grove snippers. Hou 10 gram achter voor garnering. Voeg de chocola toe aan de slagroom en monchou en schep voorzichtig door.
- Doe de speculaas in de foodprocessor en maak hier fijne kruimels van. Verdeel de speculaaskruimels over de 4 kleine glaasjes.
- Schep het slagroom monchou mengsel voorzichtig over in een spuitzak. Een stevige boterhamzakje of zip-lock zak kan ook. Zorg dat het mengsel in 1 hoek van de zak zit, knip dan een hoekje van de zak en verdeel het mengsel over de 4 glaasjes.
- Zet de glaasjes in de koelkast en laat minstens een uur opstijven. Langer kan ook, je kunt die monchou toetje ook al een dag van tevoren maken.
- De kersen compote voeg ik pas op het laatst toe. Kijk even of het vocht bij de kersen de gewenste dikte (stroop-achtig) heeft en voeg eventueel wat bindmiddel toe. Zet het vuur onder de kersen uit en laat de compote afkoelen.
- Maak vlak voor het serveren de monchou toetjes af met de kersen compote, nog wat witte chocolade en overgebleven speculaas kruimels.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga je aan de slag met dit recept voor monchou toetje met speculaas, witte chocola en kersen? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Dit artikel kan affiliate links bevatten.
3 reacties
Een hard wikkelde monchou of de zachte uitvoering in een kuipje?
Ik gebruikte die kleine pakjes in alleen een wikkel, dus niet in een kuipje. Maar die zou zeker ook kunnen!
Heerlijk toetje en groot succes ter afsluiting van ons kerstdiner. Na testen met diverse combinaties (speculaas/bastogne en mascarpone/monchou) toch gekozen voor bastogne/monchou.