Ik haal werkelijk overal mijn inspiratie vandaan….. Kookboeken, restaurants, soms ook andere foodblogs. Maar soms ook gewoon in mijn blauwe supermarkt. Er staan bij mijn supermarkt bij de ingang van die receptkaartjes en soms kijk ik daar eens bij. Ik ben wel benieuwd wat mijn super mij het liefst wil voorzetten en ik kijk dan ook altijd op de ingrediëntenlijst om me vervolgens te verbazen over pakjes en zakjes die je nodig hebt om een gerecht klaar te maken. Laatst zag ik een heel leuk recept voor mueslikoekjes met lemon curd. Super simpel om te maken en in de mueslikoekjes zaten alleen maar ingredienten waar ik eigenlijk wel okee mee was. Maar de lemon curd, die kwam uit een potje en stond bol van de suiker. Lemon curd zelf maken leek me toen de beste optie.
Maar een goed recept daarvoor vinden, dat viel nog niet mee. Ik heb het wereld wijde web afgezocht naar een goed recept om lemon curd zelf te maken, maar stuitte steeds op recepten waar hele bakken suiker in gaan. Ik kon er niet blij van worden, dus ben uiteindelijk zelf gaan experimenteren. En wat mij betreft is dit de happy healthy versie van lemon curd. Ja, er zit nog steeds ‘suiker’ in, want zonder suiker is het geen lemon curd, maar laten we daar vooral lekker van genieten!
De lemon curd lijkt me ook heerlijk met de snelle speltbroodjes die ik vorige week online zette. Of als topping op de sinaasappel cake. Of lekker in een ontbijtje met wat kwark en muesli. Dit recept is voldoende voor 1 klein potje, dat je in theorie ongeveer 3 dagen kunt bewaren op een donkere, koele plek. In theorie zeg ik, want ik denk dat je het niet zo lang volhoudt… Wil je meer maken, dat kan natuurlijk ook. Zorg dan voor meerdere schone potjes met een deksel. Giet de lemon curd in de potjes, draai de dop erop en zet de potjes dan op z’n kop weg. Zo ontstaat een vacuüm waardoor je de lemon curd langer kunt bewaren.
Lemon curd zelf maken
- 50 gr kokosolie
- 50 ml honing
- 2 eigeel
- 1 (heel) ei
- 2 citroenen (rasp en sap)
Nodig: mengkom, garde, zeefje, steelpannetje, spatel
Bereiden: Doe de kokosolie en honing in de mengkom. Splits 2 eieren en voeg het eigeel toe aan de mengkom. Roer met een garde goed door. Voeg nu ook het hele ei (dus eigeel + eiwit toe) en meng door door.
Boen 1 citroen schoon en rasp de schil boven de mengkom. Wil je meer citroenrasp in de lemon curd, dan doe je bij de andere citroen hetzelfde. Snij de citroenen open en pers ze (even met een zeefje ertussen vanwege de pitjes) uit boven de mengkom. Je gebruikt dus wel het sap van 2 citroenen.
Meng nu alles goed door elkaar en vervolgens schenk je het mengsel in een steelpannetje. Zet het vuur helemaal laag en laat de lemon curd langzaam warm worden, roer met de spatel door het mengsel. Breng niet aan de kook en zorg er ook voor dat de lemon curd niet tussentijds gaat koken! Blijf roeren met de spatel. Je zult zien dat het mengsel dikker wordt, dit duurt ongeveer 10 minuten. Wanneer de lemon curd zo dik geworden is dat het niet direct terug loopt in de pan wanneer je roert, dan ben je klaar. Zet het vuur af en schenk de lemon curd in een schone pot.
Zet de pot weg om af te koelen. Dit hoeft niet direct in de koelkast te zijn, als je dat doet dan stolt de kokosolie te snel waardoor je eerder een soort boter krijgt in plaats van curd. Laat dus rustig op het aanrecht afkoelen.
Wil je mijn tips voor een happy healthy lifestyle in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram
10 reacties
Over timing gesproken! Ik heb lemon curd nodig voor een recept voor Pasen en had al bedacht dat ik een potje ging kopen. Als ik dit zie denk ik dat ik het misschien toch maar zelf ga maken!
Mijn partner is Engelsman en gek op lemon curd. Ga dit recept meteen proberen in het weekend. Benieuwd naar het resultaat maar vooral naar zijn reactie.
Oeh, dat vind ik dan wel spannend! 🙂 Hij gaat het vast heel lekker vinden!
Dit ziet er zo zonnig uit, krijg er helemaal zin in om te maken; en ideaal voor de Pasen.
Die kleur geel past perfect. Naast de narcissen en violen 🙂
Hmmm, lekker! Een receptje om eens uit te proberen in mijn nieuwe keuken!
Ik ga deze even proberen want lemon curd is goddelijk lekker en helaas ook vreselijk zondig. Ik zou altijd gedacht hebben dat je ingemaakte citroenen (van bij de toko) ook nodig zou hebben, maar ik weet er niets van hoor, nog nooit gemaakt.
Hier ben ik blij mee! Heb al eens in mijn receptenboek gekeken naar dat ene heerlijke recept en besloot het niet te maken vanwege de vele suiker.
Maar nu heb ik een goede reden om het weer te maken. Ben hier de enige die het eet, dus ik moet wel maat houden… één klein potje dan 🙂
Heb gisteren de lemoncurd gemaakt ,wat is dat heerlijk !!!
Wat een heerlijk recept. Hij smaakt zelfs nog veel lekker dan een “origineel recept”
Ik heb dit geprobeerd. Normaal gesproken maak ik hem met suiker en die is geweldig. Af en toe zondigen moet kunnen, vind ik. Aan deze vonden we een nare bijsmaak zitten vergeleken met de zelfgemaakte met suiker. Sorry, deze is niet aan ons besteed. Jammer, want een recept voor een healthy versie om het wat vaker te kunnen eten zou ik graag hebben.