Lemon curd met frisse citroenen! Ik haal mijn inspiratie vaak gewoon uit het dagelijks leven. Tijdens het boodschappen doen bijvoorbeeld. Laatst stond ik bij het schap met smeersels en beleg en viel mijn oog op een potje lemon curd. Lekker, dacht ik… tot ik het etiket bekeek. Zoveel suiker, dat moet toch ook anders kunnen? En toen begon het te kriebelen. Dit móet zelf te maken zijn – met minder suiker, maar nog steeds die volle citroensmaak. Dus ging ik de keuken in en rolde er mijn eigen frisse, romige lemon curd uit.
Een goed lemon curd recept vinden zonder enorme bakken suiker bleek nog een uitdaging. De meeste recepten stonden bol van de geraffineerde suikers. Daar werd ik niet blij van. Dus ben ik gaan experimenteren en met kokosolie, honing, citroen en eieren maakte ik mijn eigen frisse, romige lemon curd. En wat mij betreft is dit de happy healthy versie. Ja, er zit honing in (zonder zoet geen lemon curd!), maar het blijft een stuk vriendelijker dan die uit het potje. En laten we eerlijk zijn: zelf lemon curd maken is gewoon echt leuk én lekker.
Zelf lemon curd maken
Waar eet je lemon curd bij? Nou, waar niet bij?! Ik vind ‘m zalig bij mijn snelle speltbroodjes of zelfgemaakte scones, maar ook als topping van citrusvruchten op een versgebakken cake. Of gewoon in een ontbijtje met kwark en muesli. Ik deel het recept alvast met je, zodat je straks met Pasen deze frisse citrus spread op tafel kunt zetten!
Deze romige zachte spread geeft een frisse citroenboost aan alles wat je ermee combineert. Lemon curd is ook heerlijk op zelfgebakken mueslikoekjes, en zelfs op een pannenkoek is het een feestje. Een keer proberen? Ik voorspel dat je daarna altijd een potje in huis wilt hebben!
Lemon curd bewaren
Dit recept is voldoende voor 1 klein potje, dat je in de koelkast zeker 1 tot 2 weken kunt bewaren. Zorg er wel voor dat je een schoon potje gebruikt en altijd met een schone lepel schept, zodat er geen bacteriën bij komen. Wil je de lemon curd langer bewaren? Giet de warme curd dan in gesteriliseerde potjes, draai de deksel erop en zet ze op z’n kop weg. Zo ontstaat een vacuüm en blijft de curd tot wel 3 maanden goed op een koele, donkere plek.
Meer fruit spread recepten:
Zelf maken is altijd zoveel lekkerder en leuker dan kant-en-klaar in de winkel kopen. Ben je na dit recept voor lemon curd nog op zoek naar meer frisse fruid spreads, zelfgemaakte moes of toppings, dan zou je zeker deze gerechten eens moeten proberen:

Ingrediënten
- 75 gram kokosolie
- 75 gram honing
- 4 eieren
- 3 citroenen
Bereiden
- Doe de (vloeibare) kokosolie en honing in de mengkom. Splits 3 eieren en voeg het eigeel toe aan de mengkom. Roer met een garde goed door. Voeg nu ook het hele ei (dus eigeel + eiwit toe) en meng door door.
- Boen 1 citroen schoon en rasp de schil boven de mengkom. Wil je meer citroenrasp in de lemon curd, dan doe je bij de andere citroen(en) hetzelfde.
- Snij de citroenen open en pers ze (even met een zeefje ertussen vanwege de pitjes) uit boven de mengkom. Je gebruikt dus wel het sap van 3 citroenen.
- Meng nu alles goed door elkaar en vervolgens schenk je het mengsel in een steelpannetje. Zet het vuur helemaal laag en laat de lemon curd langzaam warm worden, roer met de spatel door het mengsel. Breng niet aan de kook en zorg er ook voor dat de lemon curd niet tussentijds gaat koken! Blijf roeren met de spatel.
- Je zult zien dat het mengsel dikker wordt, dit duurt ongeveer 10 minuten. Wanneer de lemon curd zo dik geworden is dat het niet direct terug loopt in de pan wanneer je roert, dan ben je klaar. Zet het vuur af en schenk de lemon curd in een schone pot.
- Zet de pot weg om af te koelen. Dit hoeft niet direct in de koelkast te zijn, als je dat doet dan stolt de kokosolie te snel waardoor je eerder een soort boter krijgt in plaats van curd. Laat dus rustig op het aanrecht afkoelen.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor lemon curd? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s door Renske van Buren.