Ik kom maar al te graag bij mijn bakker in het dorp en ga vaak met moeite de deur uit met alleen wat ik nodig had. Als ik kom voor een brood, moet ik me echt inhouden om toch niet ook nog wat andere lekkere dingen mee te nemen…. Eierkoeken, krentenbollen, kwarkbolletjes, kaasstengels… Ik ga vaker mét iets extra’s de deur uit dan zonder. Het assortiment van onze bakker is een mooie inspiratiebron, want ik vind het net zo leuk om zelf te bakken. Ik maakte al eens eierkoeken, ontbijtkoek en kaasstengels, en de kwarkbolletjes met rozijnen stonden nog op mijn lijstje. Ik heb ze gemaakt en deel graag het recept met je.
Gezonde tussendoortjes
In deze laatste week van januari probeer ik toch nog steeds net even gezonder te eten, want project #backtonormal is nog niet klaar! Wat lijkt het begin van de maand al weer een tijd geleden, maar I’m still going strong…. In deze laatste week focus ik mij nog even op de tussendoortjes en snacks, want ook die konden wel een oppepper gebruiken. Vorige maand trok ik nog bijna elke avond een zak chips open, dat doe ik dus deze maand echt niet meer. Even weer terug naar de basis… snoepen en snacken doe ik heus nog wel, maar wel net even bewuster.
Kwarkbolletjes recept
Ik haal mijn inspiratie echt overal vandaan… soms is dat een kookboek, soms een recept dat ik online tegenkom, soms een gerecht dat ik in een restaurant eet, soms zijn dat de losse ingrediënten die nog in mijn koelkast liggen, en soms is dat dus het assortiment van de bakker. Als ik iets lekkers zie – of eet-, wil ik ermee aan de slag. Of er schiet mij ineens iets te binnen wat ik graag zou willen maken, en dan schrijf ik het snel op mijn to make lijstje… Toen ik laatst weer bij de bakker was, lagen de kwarkbolletjes me aan te kijken. Ik heb ze echt al heel lang niet meer meegenomen, dat laagje suiker aan de buitenkant houdt me toch tegen…. Dan maar zelf maken, dacht ik de laatste keer, en zo gezegd zo gedaan.
Omdat ik werkelijk geen idee had hoe ik kwarkbolletjes moest maken, ben ik wel even online gaan zoeken. Want ook bij mij is Google mijn grote vriend voor alles dat ik niet weet…. Op de site van een van mijn favoriete tv zenders – 24 Kitchen! – kwam ik een super eenvoudig recept voor deze broodjes tegen en met een paar kleine aanpassingen maakte ik daar dus deze kwarkbolletjes mee. Ze zijn echt zo klaar, super luchtig, helemaal suikervrij!, en ook nog eens heel erg lekker. Ik heb nog niet geprobeerd of je ze kunt invriezen, want ik heb ze – okee, samen met Senna – achter elkaar opgegeten. Oeps… volgende keer beter!
Ingrediënten
- 125 gram spelt bloem
- 125 gram volle kwark
- 75 gram rozijnen
- 1 ei
- 1 rijpe banaan
- 1 eetlepel olie
- 1 mespunt vanillepoeder
- 1/2 eetlepel bakpoeder
Bereiden
- Laat de rozijnen ongeveer 10 minuten wellen in een klein schaaltje met wat water.
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de bakplaat met bakpapier.
- Doe de bloem, de kwark, het ei, de olie, vanillepoeder en het bakpoeder in de mengkom en schep om.
- Giet de rozijnen af en voeg ze bij het beslag.
- Prak de banaan en doe deze ook in de kom. Schep nu alles nog goed door.
- Gebruik 2 lepels om bolletjes te vormen van het beslag, leg de kwarkbolletjes op de bekleedde bakplaat en schuif ze de oven in. Bak ze in 15 tot 20 minuten goudbruin en gaar.
- Laat nog even afkoelen, besmeer met wat boter en enjoy!
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste recepten die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Wil je mijn tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
33 reacties
Mijn maag begint er spontaan van te knorren, ziet er ongelofelijk lekker uit zeg !
Ik wist niet eens dat het bestond haha, maar ziet er lekker uit.
groetjes linda
Zo simpel ? Dat zou zelfs mij moeten lukken
Zou je dit ook met soja yoghurt kunnen maken? (Ivm melkallergie)
Zou je dit ook met boekweitmeel kunnen maken?
Daar ben ik ook benieuwd naar – Ivm coeliakie ☺️
Enorm lekker
Hellup geen reactie maar…….heb spelt volkorenmeel gekocht ipv speltbloem.
Kan ik de speltmeel ipv gebruiken ?
Heb net zitten smullen van de bolletjes, had geen ei in huis en heb 1 lepel gebroken lijnzaad met 3 eetlepels water gebruikt, half rozijnen/ krenten, volkorenspeltmeel, en yoghurt ipv kwark, toen ze in de oven stonden zag ik dat ik de olie vergeten was, ondanks alles zijn ze verrukkelijk.
Heb een muffin vorm gebruikt, dank je wel voor al je lekkere recepten!
Heerlijk!
Had het met volkorenmeel en Griekse yoghurt gemaakt en nog wat amandelen en walnoten toegevoegd.
Voor herhaling vatbaar!
Gisteren gemaakt met speltmeel en vandaag met speltbloem. We vonden allemaal met speltmeel het lekkerste. Omdat mijn zoon niet van banaan houd heb ik die vervangen door 4 (voorgeweekte) medjoul dadels. Zowel met banaan en die met dadels zijn erg lekker.
Vandaag de bolletjes gemaakt volgens recept. Deeg liep alleen enorm uit, dus de bolletjes waren erg plat en allemaal aan elkaar. Misschien beter om ze in een muffinvorm te doen, zoals ik (nu pas) lees en ook zelf had bedacht. Verder wel lekker, geen echte kwarksmaak, en zoals ik hierboven lees, is er veel variatie mogelijk!
Help, ze smaken heerlijk maar de korst zit los van de vulling ???? Dus het is meer gebakken lucht met een dakje en een klef balletje onderin
Oh, nee, zeker help! Ik had dat namelijk niet… had je het beslag te lang geklopt?
Nee alleen geroerd, maar als ik ontbijtkoek maak gebeurt het ook, zo vreemd
Oohhh…..deze wil ook maken en eigenlijk nu!! Maar….bananen niet echt rijp om te bakken….tips??
Hoi hoi,
Gisteren gemaakt en waren heerlijk,wel heel plat uitgelopen. Zou je ze ook in siliconen muffin vormpjes kunnen maken?
Hoor het graag …..
Groetjes Louise
Ik heb ze in siliconen muffin vormpjes gemaakt, ging prima! Ze waren goed gelukt 🙂
Ik heb geen bakpoeder maar backingsoda hoe kan ik dat nu het goed gebruiken?
Ziet er heerlijk uit! Wil ze dit weekend maken. Zouden ze de vriezer overleven?
Wonderbaarlijk dat je met dit recept echt kleine bolletjes hebt gekregen. Ik ga de volgende keer een muffinvorm ga gebruiken of het recept verdubbelen en een kleine cakevorm gebruik. Nu zijn het bananen krenten koeken geworden. Het heeft ook geen een broodtextuur zoals op de foto, helaas. Em heb toch echt 100% het recept aangehouden.
Voordat ik op mijn suikerinname ging lette at ik graag kwarkbolletjes van de bakker. Ik vond het erg leuk om je recept voorbij te zien komen en heb inmiddels al een paar keer de kwarkbollen gemaakt. Ik vind ze erg lekker en een leuk, gezond alternatief voor die van de bakker! Ook het thuisfront eet ze graag . Super recept! En ook plat zijn ze erg lekker .
Deze zijn erg lekker, maar vraagje kunnen deze ook gemaakt worden met Griekse yoghurt of misschien met Allround mild en creamy? Ben benieuwd! Groetjes Marina
Welke ovenstand gebruik je in je recepten (ivm temperatuur)? Hete lucht of boven en onder warmte?
hallo reny
ik heb ze net gemaakt en de bloem enzo verdubbeld had het wel met Turkse yoghurt gedaan en cranberry’s, abrikoos en peer en echte vanille poeder natuurlijk. heb er stiekem al eentje geproefd. heb ze wel in een muffin vorm gedaan maar ze zijn toch super gerezen ik denk door de wijnsteen bakpoeder. ze zijn heeeeerlijk.
Zou het ook met boekwijtbloem kunnen?
En alweer een heerlijk recept. Het beslag van de rozijnenbolletjes met een ijslepel op de bakplaat gelegd. Veel te lekker! Dank je wel.
ik heb ze gemaakt met half bloem, half volkoren meel en toen in van die siliconen paasei (muffin) vorm.
een verantwoord / lekker tussendoortje of onderdeel van het ontbijt. mmmmm
Zou het ook met havermeel kunnen?
Wat een goed recept. Ik heb i.p.v speltbloem amandelmeel gebruikt, mespuntje koek/speculaas kruiden, lactose vrije kwark en wat amandel schaafsel erover gestrooid. Ze zijn héérlijk!
Gemaakt met amandelmeel ipv spelt en met Griekse yoghurt ipv kwark. Zonder rozijnen ook, dus zijn het helemaal geen rozijnenbolletjes meer 🙂 Maar wel lekker!!! Een goed basisrecept!!!!!
Ik probeer het de volgende keer eens mét de rozijnen. Ik haal er ongeveer 10 grote muffins uit.
Hier in huis is dit echt een succes recept. Mijn zoon van 8 jaar vraagt regelmatig of ik weer eens kwarkbolletjes wil maken. Dus vanochtend maar weer eens aan de slag gegaan. Ik gebruik altijd muffinvormpjes (de zwart/witte van HEMA) en voeg kaneel en speculaas- en koekkruiden toe. Omdat ze zó in de smaak vallen maak ik er extra veel, zo’n 20 tegelijk en vries ze in, dan hebben we altijd een lekker tussendoortje in huis! 🙂
Wat een super goed idee om ze in te vriezen. En leuk om te horen dat jouw zoontje zo enthousiast is, heerlijk zeg!