Yes, van voorjaar gaan we gelijk door naar zomer. Als het aan mij ligt dan. Buy me a ticket to the tropics en ik trek mijn teenslippers vast aan! Oh was het maar zo’n feestje, maar nu loop ik op de zaken vooruit. Want hoewel deze kokos koekjes met pure chocola mij het instant zomergevoel geven, wil ik eerst nog even genieten van het voorjaar. Maar áls het dan straks echt lekker weer wordt, dan ben ik alvast voorbereid. Deze koekjes bevatten slechts 4 ingrediënten en tover je dus zo uit de oven!
Normaal gesproken ben ik meer van het koken dan van het bakken. Maar als mijn moeder dan aan komt zetten met een zak kokosrasp van een kilo, waar ze zelf maar een heel klein beetje van nodig had? Dan gaan de radartjes draaien en bedenk ik de lekkerste ontbijtjes, taartjes en toetjes. Bedenk ja, want inmiddels staat die zak hier al even op het aanrecht. Maar dat maakt niet uit, kokosrasp vergaat niet, denk ik dan maar.
Met het prachtige weer van de afgelopen dagen – and let there be more! – begon ik al in zomerse sferen te komen. Ik heb gelukkig al heel wat uurtjes buiten kunnen doorbrengen en al heel wat zonnestralen op kunnen snuiven. Heerlijk! Mijn batterij werkt dus waarschijnlijk echt op zonne-energie, want ik voel me helemaal opleven. Blijkbaar had ik meer last van een winterdipje dan ik wilde toegeven.
Die zak kokosrasp bleef een tijdje op het aanrecht staan. Eerder maakte ik er al wel een hele lekkere kokos crumble mee, fijn om mee te ontbijten. Maar mijn ideeën waren nog niet op…. zoete taartjes, cakes, toetjes… eigenlijk wist ik het gewoon niet goed. Tot ik afgelopen weekend in Zwolle over de markt liep en daar Madame Cocos met haar kraampje zag staan. Deze madame verkoopt kokos koekjes in allerlei smaken. Een beetje zoals de kokosmakronen, maar dan zijn het meer bollen. Te lekker! En dus dook ik mijn keuken in.
Vroeger – hoor mij! – haakte ik trouwens af als er ergens stijf geslagen eiwitten doorheen moesten. Het eerste probleem voor mij was dan al het scheiden van de eieren…. Ik heb het eens geleerd van een heuse chef en sindsdien gewoon maar veel geoefend. En nu gaat het goed. Dan het stijf slaan, dat is verhaal 2… Een vetvrije kom is essentieel. Maar een goede keukenmachine is ook wel erg fijn. Ik ben nog steeds zo blij met mijn Kenwood Chef Titanium! Die gaat echt als een trein en maakte prachtige pieken van het eiwit. Klaar om koekjes te bakken! Ga je mee de zomer in?
Kokos koekjes met pure chocola
Voor 7 tot 8 koekjes
- 100 gr kokosrasp
- 2 eiwitten
- 1 rijpe banaan
- 40 gr pure chocola ( >70% cacao)
- snuf zout
- snuf vanillepoeder
- drupje citroensap
Nodig:
mengkom, keukenmachine met garde / handmixer, bakplaat, bakpapier, spatel
Bereiden:
Verwarm de oven voor op 160 graden. Bekleed de bakplaat met bakpapier.
Maak de mengkom (van de keukenmachine) vetvrij door een druppeltje citroensap erin te doen en deze met een keukenpapiertje goed uit te wrijven.
Splits de eieren. Ik tik ze in het midden op de kom, breek ze dan voorzichtig open en gebruik de twee helften van de eierschaal om het wit in de kom te laten lopen en het geel steeds heen en weer te laten glijden. Zet het eigeel apart en maak daar later een frittata of homemade mayonaise mee!
Zet de kom nu onder de garde van de keukenmachine en sla de eiwitten stijf. Zorg ervoor dat er mooie pieken ontstaan en dat wanneer je de kom op z’n kop houdt, het eiwit op z’n plek blijft.
Prak de banaan tot moes. Hak de chocolade grof.
Spatel de kokosrasp, bananenpuree en gehakte chocola door het eiwit. Hou een klein beetje chocola achter. Het klopt dat het beslag voor de kokos koekjes met pure chocola wat compacter wordt!
Maak met de hand balletjes van het beslag. Ongeveer ter grootte van een limoen. Leg de balletjes op het bakpapier en druk ze plat.
Druk daarna nog het laatste restje chocola in de koekjes. Schuif ze voor 20 minuten de warme oven in. Laat daarna de kokos koekjes met pure chocola afkoelen en geniet!
Afgesloten kun je deze koekjes een dag of 3 bewaren.
Ga jij aan de slag met dit recept voor kokos koekjes met pure chocola? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest | YouTube
7 reacties
Kan de banaan door iets anders vervangen worden ?thxxx
Je zou dadels kunnen gebruiken!
Super thxx,zo een medjool dadel of 2 ipv een banaan? Heeeeérlijk mmm dankuwel
Volgens mij moet het > 70% (meer dan 70%) pure chocolade zijn of vergis ik me?
Thanks, typefoutje! Ik pas het aan!
Hi, ik mag momenteel geen fruit dus ook geen banaan. Kan ik het met iets vervangen of is zonder banaan ook goed te doen? Groetjes
Ps en ook geen andere zoetstoffen trouwens dus ook geen dadels etc