Goedemorgen deze morgen…. Als deze blog online komt, zit ik als het goed is in Oostenrijk. Laten we daar maar wel vanuit gaan…! Misschien wel in het eerste ochtendzonnetje, daar hoop ik op, maar misschien sneeuwt het ook wel heel erg hard. Mag van mij ook, want dan hebben we de komende dagen ten minste een flink pak sneeuw! Als de zon daarna maar gaat schijnen, want ik wil naar buiten! Deze hele week draait mijn blog gewoon door – ik heb hard vooruit gewerkt – en ik deel de lekkerste typische Oostenrijkse recepten met je. Maar uiteraard wel in de Mind Your Feed stijl… Ik kan de degelijke, stevige, eenvoudige en pure Oostenrijkse keuken enorm waarderen, en al helemaal wanneer ik in het zonnetje met een glas witte wijn op een terras hiervan kan genieten. Vandaag deel ik het recept voor kaiserschmarrn met je, voor mij echt jeugdsentiment….
Ik ga namelijk al heel wat jaartjes op wintersport, volgens mij al vanaf dat ik een jaar of 6 ben. Zo heerlijk om in de bergen te zijn, de frisse lucht, de rust, de prachtige uitzichten. En dan af en toe natuurlijk een stukje skiën, al is dat niet meer zoals vroeger. Voordat de kinderen er waren, trokken we er hele dagen op uit en maakten we heel wat kilometers. Nu moeten we dat iets meer plannen, maar uiteindelijk wordt er toch altijd nog redelijk wat geskied. Ik vind het vooral zo lekker om mijn hoofd even goed leeg te maken, terwijl ik zo de piste af zoef. Al mijn zorgen verdwijnen dan als sneeuw voor de zon… en helemaal ontspannen ga ik uiteindelijk weer naar huis. En boordevol nieuwe inspiratie, inzichten en energie!
Het leukste van een dagje skiën is natuurlijk om voor een uitgebreide lunch te stoppen bij een mooi terras van een gezellige stube. En dan – in de zon – te genieten van een typische Oostenrijkse maaltijd. En daar waar ik tegenwoordig liever kies voor andere gerechten – een aantal van mijn favorieten komen dus deze week online – was het vroeger stándaard de kaiserschmarren. Oftewel, Oostenrijkse fluffy pannenkoeken met een flinke laag poedersuiker, én appelmoes… Al wordt dit gerecht ook wel met jam of compote geserveerd hoor, maar in mijn herinnering zijn het pannenkoeken met appelmoes. En die eet je dus als lunch, of als je aan het einde van de middag nog lekkere trek hebt. Ze worden ook als nagerecht gegeten, maar geloof me, als je de Oostenrijkse porties ziet dan vraag ik me echt af hoe mensen dat nog wegkrijgen….
In mijn gedachten ging er echt superveel suiker in dit gerecht, maar ik ben er zelf mee aan de slag gegaan en het valt echt wel mee. Het blijft natuurlijk wel een zoet recept, zo wordt het nou eenmaal gegeten. Tegenwoordig zijn mijn meiden ook gek op de kaiserschmarrn en worden ze dus weer volop besteld als we gaan lunchen langs de piste. Afgewisseld met bordjes patat met ketchup, maar goed, daar is het vakantie voor… Ik weet zeker dat we er deze week weer van gaan smullen!
Kaiserschmarrn met appelmoes
voor een flinke schaal
- 125 gr speltbloem
- 3 eieren
- 300 ml amandelmelk
- 50 gr rozijnen
- 1 el suiker
- 1 tl kaneel
- 1 mespunt vanillepoeder
- snuf zout
- 30 gr boter om in te bakken
- poedersuiker om te bestrooien
- appelmoes
Nodig; schalen, keukenmachine met mixer / handmixer, koekenpan
Bereiden: Wel de rozijnen ongeveer 30 minuten in een schaaltje met koud water.
Splits de eieren, vang de eiwitten op in een vetvrije kom. De dooiers mogen in een andere schaal en deze klop je luchtig met de suiker, vanille en een snuf zout.
Voeg beetje bij beetje de bloem en de melk toe en meng tot een glad beslag.
Gebruik de keukenmachine, of een handmixer, om de eiwitten stijf te slaan. Ga door met mixen totdat er pieken in het eiwit ontstaan, die niet meer omvallen. Zie je de sneeuwtoppen….
Laat de rozijnen uitlekken en schep ze door het beslag. Spatel nu ook voorzichtig het opgeklopte eiwit erdoor, rustig aan zodat de luchtigheid behouden blijft.
Verwarm een flinke klont boter in de koekenpan en laat de boter iets bruin worden. Schep ongeveer 1/3 van het kaiserschmarrn beslag in de pan, draai de vlam wat lager en laat de pannenkoek rustig aan de ene kant gaar worden. Gebruik een spatel om de koek om te draaien, het geeft niet als deze breekt want dat ga je uiteindelijk toch zo doen. Laat de andere kant van de pannenkoek ook even mooi bruin worden, en daarna mag je met de spatel stukjes gaan maken van de pannenkoek.
Bak de stukjes kaiserschmarrn nog even aan alle kanten bruin en schep ze dan op een schaal. Herhaal dit bakken met de rest van het beslag, en leg alle kleine stukjes pannenkoek op een schaal. Bestrooi met poedersuiker, en serveer er wat zelfgemaakte appelmoes bij!
Ga je aan de slag met een recept dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
2 reacties
Och, dit heb ik zo vaak gegeten, heerlijk. Net als de kermknodel 🙂 Of inderdaad patat met zo’n heerlijk worstje of gewoon een tosti. En dan lekker in het zonnetje. Heel veel plezier.
Ik ga deze zeker eens proberen.
Ik heb nog nooit geskied, en het lijkt me nou zo ontzettend leuk! Oh ja, ik ben wel echt ontzettend dol op kaiserschmarrn, al weet ik nog steeds niet heel goed hoe ik dat precies uit moet spreken….