Volgens mij is het nu toch wel duidelijk dat ik echt wel van snoepen hou…. Regelmatig vertel ik je dat ik ook heel graag een goed stuk chocola in mijn mond stop, of geniet van bitterballen en een goed glas rode wijn. En ja, daar maak ik inderdaad geen geheim van, ik vind dat lekker snoepen gewoon moet kunnen in een gezonde levensstijl. Nee, sterker nog, ik vind dat je juist af en toe móet snoepen, en daar enorm van moet genieten, want als je jezelf dat niet toestaat, dan wordt die levensstijl een dieet en daar word volgens mij niemand gelukkig van…. Dus, een stuk chocola, een stuk taart, een bitterbal of waar je ook blij van wordt dat hoort er gewoon bij! Maar dat betekent natuurlijk niet dat ik dan de rest van de tijd van die superverantwoorde, megagezonde, groen-groener-groenst, blaadjes sla-maaltijden eet. Nee, het is ook mogelijk om net even gezonder te snoepen, zoals met deze havermoutkoek met peer en noten.
Mijn levensstijl draait om balans. Genoeg van het goede, genoeg van het minder goede. Ik heb vroeger ook echt op mijn eten gelet, vond mezelf altijd net even te zwaar (huh, why!) en was als meisje op de middelbare school altijd wel een beetje onzeker. Ik denk dat dit een gewone onzekerheid was hoor, niets om me nu nog zorgen over te maken, maar ik was wel altijd bezig met hoeveel calorieën ergens inzaten en dat ik vooral niet teveel slechte dingen mocht eten. Ik vraag me nu af waarom ik daar destijds zoveel aandacht aan besteedde, zonde van mijn tijd als je het mij vraagt. Maar ja, op mijn 16e wist ik denk ik niet veel beter…. Ik bedenk me wel eens wat ik nú tegen dat meisje van 16 zou zeggen en ik denk dat ik haar zou vertellen dat het leven echt veel makkelijker en leuker is als je kunt genieten van goed eten, als het allemaal maar een beetje in balans is.
Ergens in de afgelopen jaren is die knop van mogen snoepen naar moeten snoepen omgegaan. Heerlijk! Ik mag van mezelf alles eten, maar alles met mate. En dat heeft ervoor gezorgd dat ik ook overal van kan genieten. Van die gezonde blaadje-sla maaltijden, maar ook van die glazen rode wijn met toastjes met brie. Ik vind het een leuke uitdaging om mezelf steeds weer te verwennen met eten waar ik echt blij van word, want als ik eet waar ik blij van word, dan zit ik lekker in mijn vel. Niet voor niets is de ondertitel van mijn blog Food that makes you happy! Zo simpel is het voor mij, eet voeding waar je blij van wordt!
Oh, en het is mij denk ik al wel honderden keren gevraagd; hoe ben ik nou toch op de naam van mijn blog gekomen?! En ja, het klopt dat het zinnetje op Schiphol een grote inspiratiebron geweest is – Mind Your Step…! Mind Your Feed is daarop gebaseerd, maar het is minder waarschuwend bedoeld hoor! Mind Your Feed betekent: wees je bewust van wat je eet. Dat kunnen dus hele gezonde, maar ook hele ongezonde dingen zijn. Zolang je maar weet wat je eet, zolang je daar maar echt blij van wordt, en zolang je maar kiest voor mooie, pure ingrediënten. En zolang je maar geniet van lekker eten!
Zal ik je dan ook nog wat vertellen over deze havermoutkoek met peer en noten? Haha! Nou weet je, ik had dus gewoon trek in wat lekkers. En ik had op de fruitschaal nog een paar peren liggen die er niet helemaal mooi meer uitzagen. Al het fruit wat niet zo mooi meer is, verdwijnt bij mij steevast in een taart, koek of cake. Om net even wat extra vulling te geven aan deze havermoutkoek besloot ik er nog een handje noten doorheen te doen. Zo maakte ik een tussendoortje waar ik weer even lekker op vooruit kan! Deze havermoutkoek kun je trouwens prima invriezen! Laat de koek goed afkoelen, snij in plakken en vries ze per stuk in.
Havermoutkoek met peer en noten
Voor 1 havermoutkoek van circa 15 x 20 cm
- 50 gr havermeel
- 50 gr havermout
- 50 gr amandelmeel
- 2 peren
- 1 handje gemengde (ongebrande en ongezouten) noten
- 2 eieren
- 50 gr kokosolie
- 2 tl koekkruiden/kaneel
- 1,5 tl bakpoeder
- 2 el honing
Nodig; beslagkom, bakvorm 15 x 20 cm, bakpapier
Bereiden: Verwarm de oven voor op 180 graden.
Doe het havermeel, de havermout en het amandelmeel in de beslagkom. Voeg hier de koekkruiden en het bakpoeder aan toe en schep goed door.
Smelt de kokosolie in een pannetje en schenk dit bij het meel. Breek de eitjes boven de kom en voeg nu ook de honing toe. Meng alle ingrediënten door elkaar.
Snij de peren in kwarten, verwijder het klokhuis, de steel en de schil. Prak 1 peer fijn en meng door het beslag. Hak de noten fijn en voeg ook toe aan het beslag.
Bekleed de bakvorm met bakpapier. Ik maak het bakpapier altijd even nat onder de kraan, dan kun je het makkelijker in de vorm vouwen. Schep het beslag voor de havermoutkoek in de bakvorm.
Snij de tweede peer in partjes en druk deze in de havermoutkoek. Schuif de koek de oven in en bak in 35 minuten goudbruin en gaar.
Wil je mijn recepten en tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram
9 reacties
Heerlijk! En wat ziet ie er mooi uit!
Mmmm, smakelijk! En wat een goede tip voor het bakpapier (en zo simpel eigenlijk,dat ik daar zelf niet op kom ), ik ben daar altijd mee aan het stunten.
Heb hem vanavond gebakken en hij is super lekker! Havermeel vervangen door volkoren speltmeel, omdat dat er toevallig nog stond en extra nog wat rozijnen toegevoegd. Echt heerlijk! Zeker als hij nog lauwwarm is 😉
Dit lijkt me heerlijk! Kun de je amandelmeel ook voor kastanje meel vervangen? (heb ik nog veel van staan!)
Hallo Reny,
Ik heb m nu voor de tweede keer gemaakt, maar hij blijft bij mij zompig.
De smaak is heerlijk maar hij blijft te zacht.
Heb je daar een tip voor?
Ik ben echt een enorme fan van je site. Wat een heerlijke, gezonde recepten. Iedere dag weer een feest om iets uit te kiezen.
Groetjes
Maaike
Oh nee, dat is de bedoeling niet! Heb je al eens geprobeerd de koek iets langer in de oven te laten?
Dan wordt ie alleen maar zwart 🙂
Oh jee, hij staat net in de oven.
Heb beide peren in blokjes door beslag gedaan en de noten vergeten.
Hoezo, tekst lezen tot het eind 😉
Gisteravond gemaakt en vandaag heerlijk tussendoortje! Super lekker!! Thanks!