Is het een koek of een cake…. De bedoeling was een koek, maar doordat ik naast havermeel en havermout toch amandelmeel gebruikte – last minute idee – is het meer een cake geworden. Maar wel een cake die een beetje plat bleef en niet zo mooi luchtig werd. Dus tsja, is het nou een koek of een cake? Ik heb besloten dat deze havermout plaatkoek met bosvruchten als koek door het leven gaat. Ik hoop dat ie er mee kan leven…. Want lekker is de plaatkoek wel, en daar draait het natuurlijk om!
Afgelopen week stond mijn groenteman op de markt klaar met frambozen en dat is eigenlijk nog een beetje vroeg…. Het is tenslotte pas maart. Frambozen horen bij het zomerfruit en wanneer je ze nu al in de winkel of bij de groenteman ziet liggen, dan komen ze vaak uit Spanje of Marokko. Maar ik kon het niet laten, ik zag ze zo heerlijk naar me stralen, ik moest een doosje meenemen. De smaak is echt niet slecht, ze zijn zelfs heerlijk zoet, maar dit was eenmalig. De rest van de frambozen laat ik liggen totdat ze in april of mei ook uit Nederland komen. Beetje bewust met je voeding omgaan heet dat. Maar genieten van deze plaatkoek, met frambozen van mijn groenteman én nog wat bosbessen die ik in de koelkast had, dat kon ik toch niet laten.
Ik ga niet wachten tot het frambozenseizoen om dit recept te delen. Je zou de havermout plaatkoek ook prima kunnen maken met diepvriesfruit, dus nothing is gonna stop you…. Lekker bakken, het is zondag. Straks een kop koffie of thee erbij en smullen maar! Op zoek naar meer inspiratie om te bakken met havermout? Zoek niet verder, ik zette 10x bakken met havermout recepten voor je op een rijtje!
Havermout plaatkoek met bosvruchten
Voor 6 – 8 stukjes cake
- 50 gr havermeel
- 50 gr amandelmeel
- 50 gr havermout
- 2 el lijnzaad*
- 6 el water*
- 50 gr kokosolie
- 75 ml plantaardige melk
- 50 ml honing
- 50 gr bosbessen
- 50 gr frambozen
- 1,5 tl bakpoeder
- rasp van 1 citroenschil (bio)
* lijnzaad + water kun je ook vervangen door eieren. 2 el lijnzaad + 6 el water = 2 medium eieren. Ik had ze niet in huis….
Nodig; schaaltjes, mengkom, steelpannetje, kleine bakvorm (10×15), bakpapier
Bereiden: Verwarm de oven voor op 180 graden. Pak een schaaltje en doe hier het lijnzaad in. Voeg het water toe en laat dit mengsel 5 minuutjes staan.
Doe het havermeel, amandelmeel en de havermout in een kom en schep goed door. Hou 1 el van het meelmengsel even apart. Voeg ook het bakpoeder toe aan de mengkom.
Doe de bosbessen en frambozen in een schaaltje en schep 1 el meelmengsel hier doorheen.
Smelt 50 gr kokosolie in een pannetje. Voeg de kokosolie, de honing én de melk toe aan het meel en meng tot een beslag. Boen de citroen even schoon met wat lauwwarm water, droog af, en rasp de schil boven het beslag. Schep nu ook het lijnzaadmengsel bij het beslag.
Voeg nu ook de bosvruchten weer toe en schep voorzichtig door. Vooral met de frambozen mag je wel een beetje voorzichtig zijn.
Bekleed de bakvorm met bakpapier. Schenk het deeg in de bakvorm en schuif in de voorverwarmde oven. Bak in 45 minuten gaar. Wordt de bovenkant te bruin, dek deze dan even af met wat aluminiumfolie.
Geniet van je zondag! En psst, deze havermout repen met blauwe bessen zijn ook echt té lekker!
Wil je mijn tips voor een happy healthy lifestyle in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram
20 reacties
Leuk idee Reny! Erg inspirerend!
Ik heb er eieren in gedaan en hij is echt super gelukt. Niet zo zoet. Ik zou het graag wat zoeter willen. Dit fruit maakt het toch wat zuriger. Ondanks dat gaat dit weer lekker in de vriezer in stukken zodat ik het als tussendoortje kan eten. Misschien de volgende keer met ander fruit proberen. Ik ga wel wat experimenteren.
Achteraf gezien valt het wel mee. De dingen die ik maak smaken eigenlijk altijd beter de dag daarna. Als alle ingrediënten goed zijn ingetrokken en hun smaak hebben afgegeven aan de koek/cake. Bovendien vind ik het ook lekkerder als de koek/cake koud is.
Hoi Reny
Zou ik de havermout een nachtje kunnen laten wellen in de melk of wordt het dan te zacht?
Groetjes van Saskia
Heb hem gemaakt, hij was erg lekker! Ga hem nu maken met appel en rozijntjes
Mmmmmmmm!!!
Stond al een tijdje op mijn lijstje om te maken en staat nu in de oven. Had geen honing in huis dus 5 dadels door de blender gehaald. Ben benieuwd, het ruikt in ieder geval heerlijk!!
hai< kan ik het amandelmeel ook vervangen met iets anders? mij dochter is allergisch voor noten – dus ook amandelen. Hoor graag? gr eva
Vandaag eindelijk dit recept kunnen maken! Ik heb toch voor de eieren gekozen ipv de lijnzaad. Ook heb ik ipv havermeel speltmeel gebruikt. Bij mij is het daardoor echt een cake geworden. Het was heerlijk, deze ga ik zeker vaker maken!
Ziet er heerlijk uit! Is het ook mogelijk om deze koek zonder bakpoeder te maken? Als het toch geen cake maar een koek is…
Kan er iets anders gebruikt worden ipv kokosolie?
groet Ingrid
Ik heb deze plaatkoek nu al meerdere keren gemaakt, telkens met een andere fruitcombinatie. Hij blijft lekker!
Marjolein
P.S. ik heb er hier over geblogd
Leuk Marjolein, ziet er bij jou ook heerlijk uit!
Klopt het dat deze koek qua zachtheid op een gevulde koek lijkt, of hoort hij crunchy te zijn?
Wat is hij heerlijk geworden! Vraag me alleen nog af hoe ik hem het beste kan bewaren
Deze zijn echt zeer lekker! Verantwoord en goed te bewaren in de vriezer! Thanks!
de basis gebruikt en met eieren
ipv rood fruit heb ik
1 banaan
1 handje rozijnen
1 eetlepel honing
1 eetlepel chiazaad
1 eetlepel hennepzaad
gebruikt en deze was heerlijk!!!
mijn man is er normaal helemaal niet van maar deze vind hij echt op en top.
Oh wauw, deze “plaatkoek” is echt te lekker, beetje fris-zuur, prima voor deze temperatuur. Ik heb een “brownieblik” gebruikt (26×27 cm) en de hoeveelheden verdubbeld (plus 3 ons (diepvries) fruit), dit is een blijvertje!!
heel lekker geworden, zoet genoeg. meer een cake dan koek geworden.
Hoi, ziet er lekker uit! Maar ik mis vaak de afmetingen van de bakvorm en op de foto kan ik het niet inschatten.
Welk formaat hebben jullie hier gebruikt?